Április 3.

2022.02.14. 16:36

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjait az NVB

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjainak mintáit hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazásra készült. Időközben elkészült a népszavazás tájékoztatóoldala is.

Az NVB feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása, ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét".

Külön szavazólapot hagyott jóvá az NVB a magyarországi szavazáshoz, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz. A levélben szavazók szavazólapján - ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával - nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek, helyette a szavazólap a "levélben szavazás szavazólapja" feliratot tartalmazza.

Így fog kinézni a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapja

Forrás: Illyés Tibor / MTI

A szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, valamint a szavazás napja (április 3.). Feltüntették rajta azt is, hogy 

érvényesen szavazni kérdésenként csak egy válaszra lehet, a válasz feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal, például (X) vagy (+).

A levélben szavazók szavazólapján a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld, ennek oka, hogy ezeket a voksokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

A szavazólapon szerepelnek a népszavazásra feltett kérdések is, a következő sorrendben: 

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?,
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?,
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?,
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A kérdések mellett található az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika.

Mindkét szavazólap A4 méretű, és világoskék szalag keretezi.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen egynapos határidővel bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Elindult a népszavazás tájékoztatóoldala is

A hírt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be Facebook-oldalán. Hozzátette: április 3-án Európában először a magyar emberek mondhatják el a véleményüket egy országos népszavazáson a gyermekeket célzó LMBTQ-propagandáról. 

Fontos, hogy a szülők dönthessék el, hogyan nevelik a gyermekeiket és ezt ne mások tegyék meg helyettük.

Felhívta rá a figyelmet, fontos, hogy

Legyünk ott minél többen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában