Jogállamiság

2022.02.16. 10:07

Varga Judit: politikai ítéletet hozott az unió bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt!

A gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt fenyegetnek forráselvétellel Brüsszelből a kormány szerint. Az Európai Unió (EU) Bírósága ma zöld jelzést adott a jogállamisági rendeletnek, amely szerint a jövőben jogállamisági kritériumok alapján szankcionálhatnak egyes tagállamokat.

Ahogy arra számítani lehetett, az EU luxembourgi székhelyű bírósága szerda délelőtt ismertetett ítéletében elutasította a magyar és lengyel keresetet a jogállamisági rendelet ügyében, és egyúttal kimondta, hogy

az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő jogszabályt megfelelő jogi alapon fogadták el, az összefér a közösségi joggal, tiszteletben tartja különösen az unióra ruházott hatáskörök korlátait és a jogbiztonság elvét

írja a Magyar Nemzet.

A szó szerint eurómilliárdokat érő döntés iránt olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy az ítélethozatalt a bíróság – példátlan módon – online is közvetítette. A magyar és lengyel keresetek elutasítása nem meglepetés: tavaly decemberben a bíróság illetékes főtanácsnoka, Campos Sánchez-Bordona is arra a következtetésre jutott, hogy a rendeletet helyben kell hagyni. A főtanácsnoki indítvány az esetek többségében irányadó a későbbi ítéletre nézve. Emlékezetes, az elmúlt hetekben Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Judit igazságügyi miniszter is több írásban és nyilatkozatban utaltak rá, hogy elutasító döntésre számítanak.

– Olyan források megvonásával fenyegetik Magyarországot a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt, amelyeket jogellenes módon nem is adtak még ide – írta a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Varga Judit.

Ryszard Legutko, a lengyel Jog és Igazságosság kormánypárt EP-delegációjának vezetője pedig a lapnak adott interjújában mondta ki, hogy már rég nincsenek szakmai jellegű elvárásai az uniós bíróságtól, amely meglátása szerint – az uniós bizottsághoz és parlamenthez hasonlóan – az alapszerződések megkerülésén munkálkodik.

Politikai ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt! A döntés élő bizonyítéka annak, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával. Az ítélet újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen, mert a nyár folyamán elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényünket. Brüsszel nem tudja annyiban hagyni, hogy a magyar emberek népszavazáson mondhatják el a véleményüket. A bürokratikus elit nem akarja elfogadni a magyarok szabad döntését és véleményét!

– reagált az ítéletre Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán.

 

Mi jön most?

 

Az Európai Parlament strasbourgi plenárisán már szerda délután terítékre kerül a történelmi ítélet. Ismert, hogy a baloldali többséggel működő testület mielőbbi pénzügyi szankciókat szorgalmaz azokkal a kormányokkal lényegében Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, amelyek szerintük vétenek a jogállamiság ellen. Az EP vitáján az Európai Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn is részt vesz, tőle tudhatunk meg részleteket a mechanizmus aktiválásával, például annak időbeli ütemezésével kapcsolatban.

A korábbi hírek szerint maga Ursula von der Leyen képviselte volna a bizottságot a jogállamisági vitában, ám végül egyéb elfoglaltságra hivatkozva faképnél hagyta az EP- képviselőket.

A szabályok szerint egyébként a pénzelvonásról szóló döntésig hosszú hónapok telhetnek el. Az EB-nek frissítenie kell a jogszabály alkalmazását segítő iránymutatásait a bírósági ítéletben foglaltak alapján, majd ezeket részletesen be is kell mutatni az unió csúcsszervének, az Európai Tanácsnak. Csak ezután kezdődhet majd az EB szerint problémás tagállamok hivatalos értesítése, amire nekik egytől három hónapig terjedő válaszadási határidejük lesz.

 

Borítóképünkön Varga Judit igazságügyi miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában