Ukrajnai háború

2022.03.21. 12:05

A jövőben is küld segélyszállítmányokat Magyarország

Jelenleg az ígért ezer tonna ukrajnai segélyszállítmány ötödénél tartanak, így a jövőben is folyamatosan érkezik a segítség Magyarországról – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás kifejtette:

az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, 600 millió forint értékben és 1000 tonna mennyiségben állítunk össze segélyszállítmányt.

„Pénteken öt kamionnal mentünk át a határon”, ez 70 tonnányi mennyiség volt 200 millió forint értékben – közölte.

Elmondta: a szállítmányban volt több mint 50 tonna tartós élelmiszer, 8 tonna tisztálkodási eszköz, 2 tonna babaápolási termék, továbbá egészségügyi eszközök. Az eddigi szállítmányokkal együtt az 1000 tonnának most nagyjából az ötödénél járnak, így a segélyszállítmányok a jövőben is folyamatosan érkezni fognak – mutatott rá.

Az államtitkár kitért arra: míg korábban a háború elől menekültek az emberek, most már a háborúból menekülőkkel találkoznak, vagyis a helyzet még súlyosabbá vált.

Arról is beszélt, hogy „azzal a váddal szembesültünk a politikai baloldalról, hogy a kormány nem csinál semmit, és a civilek dolgoznak”. Ezzel szemben a valóság az, hogy a hat nagy karitatív segélyszervezet 3 milliárd forintot kapott a kormánytól azért, hogy a feladatát végezni tudja, és „már ez is mutatja, hogy nem igaz, hogy a kormány nem támogatja ezt a munkát és nem csinál semmit” – jelentette ki.

Kiemelte: emellett ott vannak a katonák, a rendőrök, a kormányhivatalok munkatársai és az önkormányzatok is, akik kiveszik a részüket a munkából, és „a kormány természetesen az önkormányzatokkal is együtt dolgozik és őket is segíti”. Háború van, és „lehet, hogy az első napokban vagy akár ezekben a napokban is valami nem tökéletesen gördülékeny”, de köszönet illet mindenkit, hogy „minden erejével azon dolgozik, hogy ez a munka rendben legyen” – fogalmazott.

Menczer Tamás közölte, „mi fel vagyunk készülve mindenre, arra is, hogyha jelentősen megnő a hozzánk érkezők száma”, a kormány a karitatív szervezetekkel közösen ellátja az érkezőket, és „Magyarországon senki nem marad ellátatlanul”.

Hangsúlyozta: „mi a békében vagyunk érdekeltek”, és mindent meg kell tenni a béke helyreállításáért. Ugyanakkor „nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk”, ezt követeli meg az ország biztonsága. Emellett a kárpátaljaiak biztonsága is azt követeli meg, hogy „ne szállítsunk katonákat és fegyvereket” – tette hozzá.

Azt mondta: látható a magyar baloldalon egy ellenkező álláspont a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter vezetésével, „aki képes lenne belesodorni Magyarországot ebbe a konfliktusba”. Ő háborúpárti álláspontot képvisel, hiszen azt mondta, hogy küldene katonákat – tette hozzá Menczer Tamás, aki szerint aki Márki-Zay Péterrel „egy plakáton mosolyog”, az is az ő háborúpárti álláspontját képviseli.

Borítókép: Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó (b) és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára (j2) egy helyi vámudvaron a kárpátaljai Csap határában 2022. március 18-án. Fotó: MTI/Nemes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában