Felháborító eljárás

2022.03.24. 11:20

Eltussolta volna egy brit kórház, hogy nemi erőszakot követtek el egy betegen

Egy transznemű nő megerőszakolt egy másik nőt egy brit kórházban, az intézmény vezetői azonban azt mondták a rendőrségnek, hogy az általuk vizsgált szexuális zaklatás nem történhetett meg, mert csak nők feküdtek az érintett osztályon.

Egy férfinak született, de később nővé operáltatott transznemű beteg megerőszakolhatott egy másik nőt egy brit kórházban – írja a V4NA.

A transznemű beteg azért kerülhetett a kórház női osztályára, mert a hatályos szabályok szerint az intézményben azt veszik figyelembe, hogy ki milyen neműnek vallja magát.

A gyanú szerint a transz beteg a vele egy osztályon lábadozó nővel erőszakoskodott. Az áldozat később maga jelentette a rendőrségen a támadást, a vizsgálat során azonban a kórház megpróbálta elbagatellizálni az ügyet.

A vezetőség azt mondta ugyanis a rendőröknek, hogy az említett osztályon nem történhetett nemi erőszak, mivel csak női betegeik voltak a támadás feltételezett napján.

A kórház vezetése annak ellenére állította ezt, hogy biztonsági kamerák felvételei és az ott dolgozók beszámolói is alátámasztották a gyanút. Eleinte azt sem voltak hajlandók elárulni, hogy az osztályon volt egy transznemű nő, aki biológiailag még mindig férfiként funkcionált.

Közel egy évbe telt, amíg a kórház elismerte, hogy egy férfi volt az osztályon, és igen, ez a nemi erőszak megtörtént. Ez idő alatt az áldozat az idegösszeomlás szélére került, mert olyan rettenetes sokk volt, hogy nem hisznek abban, hogy megerőszakolták a kórházban

– mondta Emma Nicholson konzervatív képviselő egy parlamenti vita során. A politikus kifogásolta, hogy „a jogi definíció szerint a nemi erőszakot csak egy fizikailag ép férfi követhet el”, de azzal sem értett egyet, hogy „a nemi alapú jogok helyett a társadalom egy speciális rétegének adnak elsőbbségi jogokat”.

Az Egyesült Királyságot – az Egyesült Államok mellett – gyakran kritizálják a transz kérdésekkel kapcsolatos törvények lazasága miatt. A kérdés a börtönökben is újra és újra felbukkan, olyan területeken, ahol a transznemű nőket teljes mértékben biológiailag női rabokként kezelik és a női rabokkal együtt helyezik el.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában