Ukrán válság

2022.03.25. 16:06

Emmanuel Macron: soha nem látott élelmezési krízis előtt állunk

Az orosz–ukrán háború miatt kiesett gabonaexport „elkerülhetetlen éhínséget” fog okozni, zömében Egyiptomban és Észak-Afrikában a következő 12-18 hónapban - mondta a francia államfő.

Egy soha nem látott élelmezési krízis előtt állunk – jelentette ki a csütörtöki G7- és NATO-csúcs utáni sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia államfő. Szerinte

az orosz–ukrán háború miatt kiesett gabonaexport „elkerülhetetlen éhínséget” fog okozni, zömében Egyiptomban és Észak-Afrikában a következő 12-18 hónapban.

Ugyanis az itt található országok búza- és gabonaimportjuk jelentős részét a háború sújtotta országoktól kapják. Az Afrikai Unióval együttműködve a francia elnök éppen ezért egy „élelmezés biztonsági kezdeményezést” sürget, az európai országok termelésének a növelését sürgetné és felszámolná az exporttilalmat.

A francia államfő beszédében emellett hozzátette, hogy „teljes mértékben készen állunk további szankciók emelésére Oroszországgal szemben”, azonban kiemelte, hogy a „szankcióknak kézzelfoghatónak kell lenniük és direkt hatást kell kiváltaniuk”.

Armen Georgian a France 24 francia állami televízió külpolitikai szerkesztője szerint „Macron középutas politikát folytat és nem támogatja azoknak az Uniós tagállamoknak a javaslatát, amelyek az orosz szankciókat az energiaszektorra is kivetnék”. A szakértő szerint az államfő elképzelése kettős, egyrészt diverzifikálná az európai energia importot, ugyanakkor az árakat alacsonyan tartaná.

Ez egy egyértelmű jelzés arra, hogy Franciaország nem akar energia embargót Oroszországgal

– zárta gondolatát a külpolitikai szerkesztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában