Megszavazták

2022.03.10. 18:10

Felfüggesztették az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogát

Az Országgyűlés csütörtökön döntött Zugló országgyűlési képviselőjének, Tóth Csabának a mentelmi jogának a felfüggesztéséről. Tóthot befolyással üzérkedés bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsíthatják meg rövid időn belül – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma.

Az Országgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők megszavazták Tóth Csaba MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezett befolyással üzérkedés bűntettének és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Az ügy hátteréről elsőként a Magyar Nemzet írt, annak előzménye, hogy Tóth Csaba és Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak.

Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik befolyásos munkatársa a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is.

A poligráf szerint Fuzik igazat mondott, amikor a bűncselekmények részleteiről beszélt. A kifizetéseket fiktív számlák kibocsátásával fedezte a SIS Parking Kft.

Az ügyészség szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és a szintén meggyanúsított Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át, ezenfelül Tóth Csaba havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphatott.

A fiktív számlákat kibocsátó cégcsoport botrányába Baja Ferenc és Molnár Zsolt MSZP-s politikusok is belebukhatnak, ugyanis a gyanú szerint Baja 30, Molnár pedig 40 millió forintot vett át egy BKV-s közbeszerzés nyomán. Baja Ferenc Karácsony Gergely főpolgármester informatikai tanácsadójának mondta magát, és ilyen minőségben kért vesztegetési pénzt.

A négy politikus tagadta a bűncselekmények elkövetését. A közös ellenzéki listán jelenleg Horváth Csaba és Molnár Zsolt is szerepel – utóbbi befutó helyen. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd párt társelnöke szerint eddig nem merült fel, hogy visszaléptessék a meggyanúsított politikusokat.

Borítókép: Tóth Csaba, az MSZP képviselője felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 21-én (Koszticsák Szilárd/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában