Ukrajnai háború

2022.03.13. 21:16

Menekült diákok költöztek az SZFE kollégiumába

Kijevi és harkivi egyetemeken tanuló afrikai diák költöztek be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai kollégiumába

– erősítette meg a Magyar Nemzet kérdésére Szarka Gábor, jelezve: a menekültfogadás céljából az intézmény vezetése fel is újította azt.

A kancellár tájékoztatása szerint az SZFE már korábban felajánlotta a kormánynak, hogy az üresen álló Vas utcai kollégiumát a menekültek rendelkezésére bocsátja. Az együttműködés eredményeként pedig a mai nap folyamán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálásával közel hatvan, afrikai, elsősorban Ghánából és Nigériából származó diák költözött be. Mint mondta, jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy a menekült diákok meddig maradnak a diákszállón, az intézmény vezetése azonban addig biztosítja az elhelyezésüket, ameddig a helyzetük jobbra nem fordul.

 Jelen ismeretünk szerint az elszállásolt diákok egy része más európai országokban szeretne továbbtanulni, de az is opció, hogy magyarországi felsőoktatási intézményekben fejezik be a tanulmányaikat. Amennyiben viszont a helyzet úgy alakul, hogy visszatérhetnek, akkor Ukrajnában fogják folytatni a tanulmányaikat

– közölte az egyetem kancellárja.

Szarka Gábor végül arra is kitért, hogy a menekült diákok elhelyezését koordináló ITM napi szinten el fogja látni őket élelemmel is, tehát semmiben sem fognak hiányt szenvedni.

Borítókép: az SZFE kollégiumában elszállásolt diákok (Mirkó István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában