Ukrán válság

2022.03.06. 14:39

Szijjártó Péter: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert Ukrajnába

Az Ukrajnában zajló háború idején legfontosabb kötelességünk hazánk biztonságának garantálása, amely feladatnak több dimenziója is van - írta a Facebook-on Szijjártó Péter. A külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött posztjában foglalta össze álláspontját.

"Az Ukrajnában zajló háború idején legfontosabb kötelességünk hazánk biztonságának garantálása, amely feladatnak több dimenziója is van. Először is meg kell akadályoznunk, hogy Magyarország belesodródjon ebbe a háborúba. Ennek érdekében ellenállunk a nyomásnak és az ellenzék követeléseinek is: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert Ukrajnába, és nem engedjük halált okozó fegyverek átszállítását sem a területünkön" - rögzítette Szijjártó Péter.

Hozzátette: a NATO pénteki külügyminiszteri értekezletén a magyar érdeknek megfelelő álláspontot fogadtak el: 

mindent el kell követni annak érdekében, hogy ne jöhessen létre közvetlen összeütközés a Szövetség és Oroszország között. Kimondtuk: a NATO nem részese a háborúnak

- hangsúlyozta a miniszter.

"Ugyanakkor itt van a másik fontos dimenzió is: az energiabiztonság kérdése" - folytatta Szijjártó. "Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik. Ennek keretében naponta 10 millió köbméternyi földgáz érkezik délről a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon keresztül. Mevlüt Cavusoglu török kollégámmal ezért ma a földgáz-szállítások fenntartásának feltétlen szükségességéről egyeztettünk telefonon. Török barátaink tapasztalata szerencsére hasonló a miénkhez: náluk sincs visszaesés vagy zavar a szállításokban.

Ezt az állapotot fenn kell tartanunk, ezért is mondtam el a kollégámnak, hogy miközben Magyarország az európai egység fenntartásában érdekelt, nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg.

Az energiaellátás szankcionálását ezért mindenképpen el fogjuk kerülni, s ahogy a pénteki brüsszeli beszélgetéseimen meggyőződhettem róla, szerencsére többen is ezt az álláspontot képviseljük az Európai Unióban" - zárta szavait a külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában