Esküt is csak utólag tennének

2022.04.13. 14:22

A Momentum kitart az alakuló ülés bojkottja mellett

Nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén a Momentum Mozgalom képviselői, de a mandátumukat felveszik

– közölte Hajnal Miklós, a párt Budapest 3-as számú választókerületének megválasztott országgyűlési képviselője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja azt mondta: a mandátumot azért veszik fel, mert a választóktól megbízást kaptak a képviseletükre, de az alakuló ülés bojkottja szimbolikus üzenet. 

– A bojkott oka, hogy az ellenzéki képviselőknek kevesebb jogkörük van, mint korábban, 

például nem mehetnek be közintézményekbe, nem alakíthatnak vizsgálóbizottságokat – fejtette ki, hozzátéve: a képviselők korábbi jogköreit helyre kell állítani. 

Megjegyezte, hogy a mandátumot ennek ellenére is felvehetik, mert a képviselők utólag is tehetnek esküt. – A párt száz százalékban felkészült erre a feladatra – emelte ki.

A Magyar Nemzet ma reggel írta meg, hogy több budapesti kerületi politikus is felszólalt a Momentum által tervezett bojkott ellen. Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP) csepeli polgármester szerint 

a politikusoknak elsősorban a választókat kell képviselniük, és csak ezután saját politikai közösségüket. 

A XXII. kerület kormánypárti polgármestere pedig arra kérte a Dél-Budán megválasztott momentumos képviselőt, hogy fontolja meg önkormányzati képviselőtársának felhívását, melyben arra kérték, hogy képviselje a helyieket az Országgyűlés alakuló ülésén. Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere azt mondta, akkor keresi majd helyi ügyekkel a helyben megválasztott momentumos politikust (Hadházy Ákost), ha az felvette mandátumát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában