Több pénz jutott az embereknek

2022.04.06. 06:03

A szavazók hatalmas többsége nem kívánta vissza a többszörösen kudarcos éveket

A választás eredménye cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint hatalmas a szegénység és a kormány tömegeket hagyott az út szélén.

A választásokon nagy bukást elszenvedő baloldalon keresik az okait annak, hogy miért nyertek ekkorát a kormánypártok. Megy az egymásra mutogatás, többen még az időjárást is kárhoztatják. Arról azonban kevés szó esik, hogy valójában jól futott az elmúlt tizenkét évben az ország szekere, égbekiáltó különbség rajzolódott ki a 2010 előtti időszak és az azt követő évek folyamatai között. A szavazók hatalmas többsége nem kívánta vissza a többszörösen kudarcos éveket - írja a Magyar Nemzet.

A választás eredménye egyértelműen cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint hatalmas a szegénység, a kormány tömegeket hagyott az út szélén.

Nézzük a tényeket: a cigányság körében megfeleződött a munkanélküliség, a rezsiköltségek átlagosan 25 százalékkal csökkentek, felére esett azok száma, akik határidőre nem tudták befizetni a számláikat. Mindezek mellett a korábbinál jóval több forrás jutott szociális gyermekétkeztetésre, miközben a tankönyvellátás teljes körűen ingyenes lett. Csaknem félmillió gyermek tudott ingyenesen nyaralni, miközben visszaépült a 13. havi nyugdíj is.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat számai azt mutatják, hogy 2006 és 2010 között a legszegényebb háztartások reáljövedelme csökkent, ezzel szemben 2010 óta az ő reáljövedelmük nőtt a legnagyobb mértékben. A szegénység kockázatának kitettek aránya az unió átlaga alá csökkent.

Az állam jelentős védővonalat épített ki a magyar emberek megsegítésére a nemzetközi körülmények hatásai­nak elhárítására is. Ilyen a rezsicsökkentés, amely 2013 óta hatósági szabályozással fékezi az áremelkedést a lakossági szektorban, valamint a mikrovállalkozások körében. A döntés óta mintegy 2200 milliárd forintot spórolhattak meg a háztartások az intézkedésnek köszönhetően.

Hasonló segítséget adnak a meghatározott időre szóló árbefagyasztások is. A változó kamatozású jelzáloghitelek esetében átmenetileg bevezetett kamatstop védi a lakosságot. Ennek köszönhetően harmincmilliárd forint marad a családoknál. Mindezek mellett hatályban van az üzemanyagárak plafonja, de több élelmiszer esetében is működik az árstop.

Az orvosok átlagbére 2010 és 2020 között mintegy duplájára nőtt, 2021 és 2023 között pedig ismét több mint kétszeresére emelkedik. Mindezek mellett az egészségügyi szakdolgozók bére 2010 és 2022 között két és félszeresére emelkedett. A mentők bére 2010 óta több mint a duplájára nőtt. Ez kellett ahhoz, hogy megszűnjön a hálapénz rendszere.

Ha az oktatás területét nézzük, akkor kétszer annyi pénzt fordított az Orbán-kormány erre a területre, mint 2010 előtt.

Mindezeken túl a családi otthonteremtési kedvezményt eddig 206 ezer család vette igénybe, míg a falusi csok lehetőségével 27 ezer család élt. Népszerű a tízmilliós babaváró támogatás, melyet eddig 203 ezer pár igényelt, az autóvásárlási támogatást pedig 36 ezren kérték.

Ezek mellett több juttatás és lehetőség is segíti a családok megélhetését.

Ezek olyan nagyságrendűek, amelyek önmagukban jelentős számú szavazattal üzenhették meg az Orbán-kormánynak, hogy folytassa az eddigi politikáját.

Borítókép: Az állam számos intézkedést hozott a lakosság védelmében, az egyik az élelmiszerárstop. (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában