Ukrán válság

2022.04.09. 07:05

Lőszerraktárat lőttek ki az oroszok Mirhorodban – frissül

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 45. napjáról.

Cikkünket frissítjük!

 

132 civil holttestére bukkantak Makarivban

 

Ukrajna újabb háborús bűnnel vádolja Oroszországot, miután 132 civil holttestére bukkantak a korábban oroszok által megszállt Makarivban – írta a The Guardian.

 

Az eseményről a város polgármestere számolt be még pénteken.
 

Kijárási tilalmat rendeltek el Odesszában

 

Kijárási tilalmat rendeltek el Odesszában a kramatorszki pályaudvart ért rakétatámadás után – írta a Sky News. A tilalom egyelőre szombat este 9 órától hétfő reggel 6 óráig tart.

 

A tilalom a város mellett a régiót is érinti.

 

Még mindig sok civil maradt az oroszok bombázta Luhanszkban

 

Sürgetik a lakosság evakuációját a Luhanszki régióból, ahol az oroszok támadásai egyre erősödnek – írta a BBC.

Szerhij Gaidai kormányzó egy televíziós interjúban azt mondta, a lakosság 30 százaléka még mindig nem hagyta el lakóhelyét, ők egyre inkább veszélyben vannak.

Lőszerraktárat lőttek ki az oroszok Mirhorodban

 

Az orosz hadsereg megsemmisített egy lőszerraktárat a közép-ukrajnai Mirhorod légibázison – írta a Sky News az orosz Interfax hírügynökségre hivatkozva.

A támadásban az oroszoknak is voltak veszteségeik, az ukrán légierő egy MiG-29-es vadászgépet és egy Mi-8-as helikoptert is lelőtt.

 

Von der Leyen: úgy tűnik, az orosz erők háborús bűnöket is elkövettek

 

Úgy tűnik, az orosz erők háborús bűncselekményeket is elkövettek az ukrajnai háborúban azzal, hogy civileket vettek célba, de a különböző eseteket jogászoknak kell megvizsgálniuk – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton ukrajnai látogatásáról távozóban egy vonaton.

Von der Leyen az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, Josep Borrell-lal együtt tett látogatást Ukrajnában. Mielőtt találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel együtt felkeresték Bucsát, ahol az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint háromszáz civilt gyilkolt meg. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

Mint a bizottsági elnök szombaton a vonaton mondta: saját szemével látta a bucsai pusztítást.

Ösztöneim azt súgják, hogy ha ez nem háborús bűncselekmény, akkor mi minősül annak, de végzettségem szerint orvos vagyok, nem jogász, ezt jogászoknak kell alaposan megvizsgálniuk. Denisz Smihal ukrán kormányfő fényképeket mutatott nekem: járókelőket gyilkoltak meg. Saját szemünkkel láthattuk, hogy civileket vettek célba a város lerombolásával. Márpedig lakóépületek nem lehetnek katonai célpontok

– jelentette ki Von der Leyen Bucsára utalva.

 

Olaf Scholz német kancellár szombaton beszédet mondott egy tartományi választás előtti kampánygyűlésen Schleswig-Holsteinban, és kijelentette: „Civilek meggyilkolása fölött nem hunyhatunk szemet, ez háborús bűncselekmény, amelyet nem fogadhatunk el, a tetteseknek felelniük kell érte”. Hozzátette, hogy Németország folytatja a védelmi jellegű fegyverek szállítását Ukrajnának, amivel azt üzeni, hogy elkötelezett az európai országok szuverenitásának védelme mellett.

 

Kormányhivatal: több mint 500 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton pénteken

 

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 520 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 145 fő töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-vel.

Azt írták, a 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket – tették hozzá.

A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – áll a közleményben.

60 ezer friss katonát vethet be Oroszország

60 ezer tartalékost mozgósít Oroszország – írta a Kyev Independent amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A forrás szerint egyelőre nem tudni, mennyire lesz sikeres a toborzás.

 

 

ORFK: mintegy tízezren érkeztek pénteken Ukrajnából

 

Magyarországra pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 5236 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4674-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából indultak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

Az Ukrajnából érkezők közül a rendőrség 972 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. A végleges okmányok beszerzéséhez nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság  illetékes hivatalát – tájékoztatott az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy pénteken 613 menekültet fogadtak a fővárosban.

A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Hozzátették: a Budapestre vonattal az érkezők között 267 gyermek volt. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 49 ember, köztük 22 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

 

Németországban megerősítik az óvóhelyeket és vésztartalékokat képeznek

 

Németországban az ukrajnai háború miatt a hatóságok elkezdték megerősíteni az óvóhelyeket és vésztartalékokat képeznek – jelentette szombaton a Welt am Sonntag című lap a szövetségi belügyminisztert idézve.

Azután, hogy a német fegyveres erők évtizedeken át folyamatosan zsugorodtak, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a berlini kormány jelentős irányváltást határozott el, és ezzel összefüggésben Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy százmilliárd euróval növelik a védelmi kiadásokat.

A védelmi politika megváltoztatása keretében modernizálják az óvóhelyhálózatot, és a polgári védelemre is többet költenek – közölte a lappal Nancy Faeser belügyminiszter.

Most 599 (használható) óvóhely van az országban, és azt vizsgáljuk, hogy hányat lehet még használhatóvá tenni. Mindenesetre megállítottuk azt a korábbi tendenciát, hogy ezeket apránként felszámolták

– mondta a miniszter. A meglévő bunkerek megtartása mellet tanulmányozzák, hogy a föld alatti parkolókat, metróállomásokat és bizonyos épület-pinceszinteket hogy lehet alkalmassá tenni óvóhelynek.

Ezenkívül a szövetségi kormány 88 millió eurót adott a tartományoknak új légoltalmi szirénák telepítésére, mert országos lefedettségük még nagyon messze van; egészségügyi felszerelésekből, gyógyszerekből és védőruházatból pedig vésztartalékot képeznek – tette hozzá Faeser.

ENSZ: ezer tengerész vesztegel hajókon az ukrán vizeken

 

Az ukrajnai háború miatt mintegy ezer tengerész vesztegel kereskedelmi hajókon az ukrán vizeken, és helyzetük egyre tarthatatlanabb, mert vészesen fogy a tartalékuk élelemből, ivóvízből, üzemanyagból és egyéb alapvető szükségleti cikkekből – figyelmeztettek pénteken este ENSZ-szervezetek.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös közleményben azzal a kéréssel fordult a nemzetközi vöröskereszthez, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezethez és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságához (UNHCR), hogy segítsenek utánpótlást eljuttatni a 86 hajóra.

Az orosz hadsereg és a kelet-ukrajnai szakadárok által hevesen ostromlott Mariupolnál horgonyzó hajók legénysége különösen veszélyben van – írták. A tengerészek, illetve a kereskedelmi hajók távozási lehetősége érdekében folyamatban van egy humanitárius tengeri folyosó kialakítása a Fekete- és az Azovi-tengeren, „de ezt nagyban hátráltatják biztonsági kockázatok” – tették hozzá.

 

Még több légicsapás jöhet ezeken a területeken

 

Az orosz légi tevékenység várhatóan fokozódik Ukrajna déli és keleti részén – áll a brit védelmi minisztérium legfrissebb védelmi hírszerzési jelentésében. A moszkvai erők továbbra is támadnak civileket – áll a közleményben.

 

A védelmi minisztérium szerint az orosz hadműveletek a keleti Donbász régióra, valamint a déli Mariupol és Mikolajiv városokra összpontosulnak. A minisztérium szerint azonban az ukrán ellenállás továbbra is akadályozza Oroszország azon célját, hogy szárazföldi összeköttetést hozzon létre a Krím és a Donbasz régió között. A donbászi régióban található Luhanszk kormányzója szombat reggel további evakuálásra szólított fel.

 

Új vezetője van az orosz inváziónak

 

Egy névtelenséget kérő nyugati forrás a BBC-nek azt mondta, hogy Oroszország átszervezte az ukrajnai hadműveletek parancsnokságát, Mostantól az orosz déli katonai körzet parancsnoka, Alekszandr Dvornikov tábornok vezeti az inváziót aki Szíriában szerzett komoly tapasztalatokat. Arra számítanak, hogy ez jelentősen növeli majd az orosz csapatok hatékonyságát. A változásra azért került sor, hogy javítsák a különböző egységek közötti koordinációt, mivel az orosz csoportokat korábban külön-külön szervezték és irányították –mondta az anonim nyugati tisztviselő. Orosz részről nem érkezett megerősítés a BBC-nek.

 

Zelenszkij: Ukrajna győzelme csak idő kérdése

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy a háború sokkal hamarabb végződhet a szabadság győzelmével, mint azt sokan gondolják a világon, ha Ukrajna megkapja az általuk kért fegyvereket. Meggyőződése, hogy Ukrajna győzelme csak idő kérdése. És mindent megtesz, hogy csökkentse ezt az időt.

 

 

Pentagon: több ezerrel nőtt a Harkiv közelébe vezényelt orosz katonák létszáma

 

Több ezer katonát vezényelt az orosz haderő az észak-kelet Ukrajnában található Harkiv közelébe – tudatta helyi idő szerint péntek éjjel az amerikai védelmi minisztérium.

 

A Pentagon tájékoztatása szerint harmincról negyvenre emelkedett a közeli orosz határ túloldalán, Belgorod mellett állomásozó zászlóaljak száma. Az erősítés pontos létszámát nem közölte az amerikai védelmi tárca, csak azt, hogy ezek az egységek rendszerint 600-1000 katonából állnak.

A Pentagon egyik illetékese szerint az orosz csapatösszevonás célja a kelet-ukrajnai Donbasz térségének elfoglalása. Azt is elmondta, hogy a jelek szerint Oroszország 60 ezer katona mozgósítására készül.

Az illetékes szerint a Donbaszban a terepet az ukrán és az orosz haderő is jól ismeri, mert ott évek óta folyamatos a konfliktus, ezért ádáz küzdelemre lehet számítani.

Késhegyre menő harc lesz. Ez nagyon ronda és véres is lehet

– fogalmazott a neve mellőzését kérő védelmi minisztériumi tisztviselő.

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról beszélt, hogy jelentések szerint Moszkva tartalékosok tízezreit mozgósítja annak érdekében, hogy az Ukrajna északi részén elszenvedett veszteségeket követően megerősítse erőit.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, miután elismerte az orosz támogatással létrehozott, kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” függetlenségét, és azok segítséget kértek Moszkvától. Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor azt mondta, a „különleges katonai művelet” célja Ukrajna demilitarizálása és „nácitlanítása”.

 

Borítókép: Két férfi megy az orosz támadásokban megrongálódott épület romjai között a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 5-én. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában