Illegális bevándorlás

2022.04.08. 15:51

Salvini az olaszok védelmét nevezte elsőrendűnek az Open Arms civilhajó elleni újabb bírósági tárgyaláson

Hozzátette, nem aggódik az eljárás esetleges következményei miatt, egyedül azzal nem ért egyet, hogy az adófizetők pénzét egy ilyen bírósági tárgyalásra költik.

Matteo Salvini, a Liga párt elnöke az Európai Ház - Ambrosetti elemzõintézet gazdasági fórumára érkezik az észak-olaszországi Cernobbióban 2021. szeptember 5-én.

Forrás: MTI / EPA-ANSA

Fotó: Matteo Bazzi

Az energiaválságban a családok és a vállalatok támogatását, valamint a nemzeti határok védelmét hangsúlyozta Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője, aki az Open Arms hajóval érkezett migránsok feltartóztatása miatti bírósági tárgyalás újabb ülésén vett részt Palermóban pénteken.

Matteo Salvini a szicíliai Ucciardone börtön bírósági bunkerterme előtt rögtönzött sajtótájékoztatóján kijelentette: "A világ különböző részein egyre aktuálisabbnak számít a nemzeti határok védelme, én is ezt tettem, kötelességemet teljesítve".

"Túszejtéssel vádolnak, mert miniszterként és olaszként megvédtem az országhatárokat, életeket mentettem meg, és védelmeztem Olaszországot, annak törvényeit és méltóságát" - tette hozzá a volt belügyminiszterként bíróság elé állított Matteo Salvini.

Hozzátette, nem aggódik az eljárás esetleges következményei miatt, egyedül azzal nem ért egyet, hogy az adófizetők pénzét egy ilyen bírósági tárgyalásra költik.

A kormánypárt Liga vezetője hangsúlyozta, sokkal fontosabbnak tartja, hogy a Mario Draghi vezette kormány a családokat és a vállalkozásokat segítse, melyek "már nem tudják kifizetni a villany- és gázszámlát".

Az Open Arms tárgyalása tavaly októberben kezdődött el. A spanyol civilszervezet hajója 2019 augusztusában majdnem három hétig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de azt a nem kormányzati szervezet elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra, amikor Rómában kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett a Giuseppe Conte vezette első kormány bukásával. Nem ez az első vizsgálat, de a legelső bírósági tárgyalás, amelyet egy civilhajó feltartóztatása miatt indítottak Matteo Salvini ellen. Az ügyészség egyebek között a migránsok személyi szabadságának korlátozásával, túszejtéssel vádolja a volt minisztert, aki tizenöt évet is kaphat.

A pénteki ülésen tanúként meghallgatták a civilhajó kapitányát, Marc Reig Creust, aki úgy nyilatkozott, igazságot vár a tárgyalástól, mivel az emberi jogok mindig felülmúlják a politikai érdekeket. Cristina Camilleri pszichológus elmondta, a hajón tartózkodók leginkább attól féltek, hogy visszaszállítják őket Líbiába.

Matteo Salvini védelme hangoztatta, hogy miután a betegeket partra szállították, semmi nem akadályozta meg, hogy a hajó Spanyolországba menjen tovább. Hozzátette, hogy a szicíliai idegenrendészet akkori parancsnoka, valamint Agrigento ügyészsége is aggódott amiatt, hogy a hajóval esetleg veszélyes személyek, terroristák érkezhetnek.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában