Fico: Szlovákia nem jogállam

2022.04.23. 18:08

Szijjártó Péter: a kormány figyelemmel követi a szokatlan szlovák belpolitikai eseményeket

A hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb figyelem – hangsúlyozta a miniszter.

– Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szombaton.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke valamint kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen.

A két szlovák politikust bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsították meg.

Robert Fico szombaton sajtótájékoztatón a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette.

Robert Fico: Szlovákia nem jogállam, hanem amerikai tartomány

– Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt elnöke szombaton Pozsonyban sajtótájékoztatón – írja a Magyar Nemzet

Fico az MTI szerint elutasította azt az eljárást, amelyet a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) indított ellene és kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen.

A NAKA Ficót és Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg.

Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az – uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő – Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit. A volt miniszterelnök leszögezte: 

a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam, hanem amerikai tartomány. Szerinte az ország élén bűnözők állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök „amerikai nőcike”, aki Washington érdekeit szolgálja.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, szerdán délelőtt a NAKA rendőrei őrizetbe vették az ország korábbi belügyminiszterét, az újságíró-gyilkosság miatt még 2018-ban távozni kényszerült Robert Kalinákot. A hírek szerint az előző kormánypárt, a Smer–SD politikusa épp családjával pihent egy csallóközi horgásztónál, amikor a hatóság emberei érte jöttek. 

Az ellenük felhozott vádak igen komolyak, mindkettejüket bűnszervezet alapításával és működtetésével gyanúsítják. Az ügy lényege, hogy több, még 2020 novemberében korrupciógyanúval őrizetbe vett rendőr és pénzügyőr is azt vallotta, a Fico-kormány idején rendszeresen szolgáltattak titkosított, az akkori ellenzék vezető politikusai­ra potenciálisan terhelő információkat a miniszterelnöknek. 

A vád szerint Fico és Kalinák hálózatot tartott fenn a rendőrség és a pénzügyőrség kötelékében dolgozó alkalmazottakból, így naprakészek lehettek például az akkori államfő, Andrej Kiska vagy az ellenzék vezére, Igor Matovic ellen zajló vizsgálatokkal kapcsolatban.

Borítókép: Szijjártó Péter / MTI/Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában