Brutális energiaárak

2022.05.23. 14:01

A közvilágításon spórolnak német városok

Pedig vannak olyan vélemények is, hogy a lakosság inkább több közvilágítást szeretne. Csak hát folyamatosan nő az energiaár Németországban.

Egyes német városok a közvilágítás időtartamának csökkentését tervezik, hogy megtakarítsák a folyamatosan emelkedő villamosenergia-költségeket – olvasható az Infostart cikkében.

Alexander Handschuh, a Német Városok és Önkormányzatok Szövetségének képviselője szerint a közvilágítás időtartamának csökkentése az egyik ötlet a lehetséges intézkedések közül, amelyeket a városok jelenleg fontolgatnak.

Sok városnak és településnek azonban nincs más lehetősége, mint a közvilágítás további csökkentése - derült ki a DPA német hírügynökség felméréséből.

A keleti Weimarban június elsejétől fél órával később kapcsolják be és fél órával korábban kapcsolják le az utcai lámpákat egy, nyáron bevezetendő intézkedés keretében. Az eredeti világítási időt csak a téli hónapokban csökkentik tíz perccel – közölte a város. Az évi százezer kilowattórát megtakarító csökkentésekkel a jelenlegi energiaárak mellett akár 411 eurót is meg lehet takarítani.

Ezzel párhuzamosan a nyugati Mainz város tisztségviselői a gyalog- és kerékpárutak közvilágításának további csökkentését tervezik, miután egyes területeken 50 százalékkal csökkentették a közvilágítást.

A város azt is tervezi, hogy bevezetik az igény szerinti közvilágítást, amikor az utakat gyalogosok vagy kerékpárosok használják.

Darmstadt városában a közvilágítás az érzékelőtechnológiának köszönhetően akkor sötétedik és világosodik, amikor az utakat éppen használják.

A városok villamosenergia-költségeinek akár a felét is a közvilágításra költik – közölte nemrégiben Hessen tartomány gazdasági minisztériuma.

A keleti városok, Lipcse és Drezda azonban vonakodnak csökkenteni a közvilágítás be- és kikapcsolási idejét, tartva a közlekedésbiztonsági következményektől.

Az északnyugat-németországi Oldenburgban ugyanakkor egy tartományi szóvivő úgy vélekedett, hogy a lakossági kérelmek inkább a világítási órák meghosszabbítására, mintsem csökkentésére irányulnak.

Az energiaárak az ukrajnai háború februári kezdete óta fokozatosan emelkednek Németországban.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában