Országgyűlés

2022.05.10. 11:00

Varga Judit az Alaptörvény-módosításról: rendkívüli időkben felelős cselekvésre van szükség (videó)

A módosítás célja, hogy gyors és hatékony választ tudjon adni Magyarország a szomszédban zajló fegyveres konfliktus hatásaira - így összegezte Varga Judit igazságügyi miniszter az alaptörvény tizedik módosítását keddi expozéjában.

Az alaptörvény veszélyhelyzeti módosításáról szóló alaptörvény módosításának expozéjában Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondta, békés évtizedek során hittük azt, hogy a fizikai konfliktusok ideje lejárt, de ez most a 21. század részévé vált – írja az Origo. Éppen ezért a rendkívüli időkben felelős cselekvésre van szükség - tette hozzá.

Fel kell készíteni a jogrendünket az elképzelhetetlennek hitt kihívásokra.

A háború következtében az energiaellátás területén soha nem látott helyzet alakult ki, és jelentősen megugrottak az árak - mondta Varga. Kijelentette, hogy a mostani helyzetben komoly veszélyek leselkednek az élelmiszerbiztonságra is. Magyarország mindig is a béke oldalán állt - tette hozzá.

Április 3-án a választók döntöttek, ki kell maradnunk a háborúból.

A magyar energiaellátás biztonságát fenyegető szankciókat továbbra sem támogatjuk - mondta a miniszter. Varga Judit közölte, népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb menekültet Ukrajnából, és továbbra is zajlik az ország történetének legnagyobb humanitárius akciója.

Az alaptörvény-módosítás célja, hogy hatékony és gyors döntéshozatal valósuljon meg. A koronavírus-járvány is megmutatta, hogy a hagyományos jogrend nem képes gyors döntéshozatalt biztosítani. A javaslat biztosítja, hogy a kormány gyors és kiszámítható módon legyen képes kezelni a háború hatásait.

A legfontosabb elem, hogy egy szomszédban zajló háború esetén lehetséges legyen a kivételes jogrend életbe léptetésére, de csak akkor, ha annak valós hatása van az országra.  

Varga Judit kifejtette, kihívásokkal teli időszakot élünk, ezért a józan eszünkre kell hallgatnunk. Sokan elhitték, hogy csak zöld korszakokat fogunk élni, de bekopogtatott a valóság - tette hozzá.

A képviselők napirend előtti felszólalásokkal nyitják az ülésnapot, majd megemlékeznek a madarak és fák napjáról. Ezt követően kezdik meg az alaptörvény tizedik módosításáról szóló vitát.

emlékeztet a Magyar Nemzet. 

A változtatás megadná a kormánynak azt a felhatalmazást, hogy ha kell, az Ukrajnában folyó háború miatt gyors döntést hozhasson.

Az alaptörvény módosításával együtt tárgyalja meg az Országgyűlés a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést is.

Az Országgyűlés ugyancsak megvitatja a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatot, majd napirend utáni felszólalásokkal zárja keddi munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában