Veszélyes javaslat

2022.05.04. 13:20

Az emberek az olajembargó tervéről: Mit akar Brüsszel? Hogy haljunk éhen?

Az Origo az utcán kérdezte meg embereket arról, mit gondolnak a brüsszeli tervekről. Egyöntetű volt a vélemény: nem szabad engedni, hogy az olaj elzárása miatt elszabaduljanak az árak.

Brüsszel le akarja állítani az orosz kőolaj behozatalát. Ez óriási gondokat okozna az európai gazdaságnak, különösen azoknak az országoknak, amelyek az olaj nagy részét Oroszországból szerzik be. Az embargó miatt üzemanyaghiány lenne, elszabadulnának az árak. Az Origo erről kérdezte az embereket.

Miközben a világon mindenhol elszabadultak a benzinárak, addig Magyarországon fél éve mindenhol 480 forint alatt lehet tankolni. November 15-én jelentette be az Orbán-kormány a benzinárstopot. A rendelet 480 forintban rögzítette az üzemanyagok árának felső határát.

Orbán Viktor miniszterelnök azóta kétszer meghosszabbította a benzinárstopot, így július 1-ig biztosan maradnak az árak.

Ezt sodorja veszélybe a brüsszeli terv az orosz olaj embargójáról, ami azonnali drágulást és áruhiányt okozna.

Szörnyű, szörnyű, amit Brüsszel akar! Haljon éhen, akinek nincs pénze? Itt egyedül Orbán Viktor az, aki békét akar. Sokan nem szeretik, támadják a lépéseit nyugaton, aztán két hónap múlva ugyanazt csinálják. Én már egy világháborút megéltem, nem akarok még egyet

– mondta egy idős asszony az Origónak.

A benzinár természetesen nem csak az autósok életét befolyásolja.

Autóm az nincs, szóval maga az üzemanyag ára engem annyira nem izgat, az viszont igen, hogyha a benzin drágul, akkor minden sokkal drágább lesz. Nem tudom, hogyan oldanám meg ezt. Valószínűleg, ha nagyon megemelkednek az árak, akkor plusz munkát kell majd vállalnom

– mondja egy fiatal férfi.

Az elmúlt hónapokban a világpiaci olajár óriási mértékben emelkedett, emiatt az üzemanyag nagyon megdrágult az európai uniós országokban.

Miután kitört az orosz-ukrán háború, a kőolaj hordónkénti ára 100 dollár fölé ment, és azóta is folyamatosan emelkedik. Volt már 126 dollár is.

Hát ugye most Orbán Viktor tartja az árstopot, hogy az embereknek könnyebb legyen az életük, és nem örülök, hogy Brüsszel ezt nem hagyja

– mondja egy fiatal nő.

Jelenleg a legmagasabb benzinár Európában Hollandiában van, ahol megközelítette a 820 forintot literenként, ezt követik a skandináv és egyes mediterrán országok. Finnországban, Dániában, Görögországban, Svédországban és Olaszországban 750 forint/liter környékén van a benzinár. Németországban is jelentősen emelkedtek az árak, jelenleg 739 forintot kell fizetni egy liter benzinért átlagosan a kutakon.

A szomszédos országokban is óriási mértékben nőtt a benzinár az elmúlt időszakban. Ausztriában egy liter benzinért 589 forintot, Szlovákiában 600 forintot átlagosan, Romániában 600 forintot.

Jól látható, hogy nincs olyan ország, ahol ne lenne a benzin ára legalább 20 százalékkal magasabb, mint Magyarországon, és bizony van, ahol közel kétszer annyiba kerül.

Hát az biztos nem lesz jó, hogy ha ezt Brüsszel megteszi, nagyon nem fogok neki örülni. Nem is tudom, hogy mi lesz, ha sokkal drágább lesz minden. Eddig jó volt, hogy sikerült tartani az üzemanyagárakat

– mondja egy férfi az olajembargóról.

Magyarországon nem csak az üzemanyag ára van maximalizálva. Miközben az árak a világ minden országában rekordmagas szinten állnak, addig Magyarországon a Fidesz által bevezetett élelmiszerár-stopnak köszönhetően

  • a kristálycukor,
  • a búzafinomliszt,
  • a napraforgó-étolaj,
  • a sertéscomb,
  • a csirkemell, csirke far-hát,
  • a csirkeszárnyvég
  • és a 2,8%-os tehéntej ára is maximalizálva van.

Igazából azt sem értem, hogy mit akar az EU? Hogy ne vegyünk az oroszoktól kőolajat? Annyi biztos, hogy ez nagyon meg fogja viselni az embereket, mindennek nagyon fel fog menni ára. Én örültem, hogy kitolták az árstopot és olcsóbban tudtunk tankolni

– mondja egy nő.

A magyar kormány minden álhír ellenére határozottan ellenzi az olajembargót, és az általunk megkérdezett emberek is teljesen egyetértenek ezzel.

Egyáltalán nem támogatom, hogy vége legyen a benzinárstopnak, mert ha így volna, hiába kapnánk meg a kedvezményeket a kormánytól, vagy emelést a munkahelyen, igazából ugyanott tartanánk, vagy még rosszabbul élnénk. Ugye, ha drágul az üzemanyag, akkor minden, az élelmiszer is drágább lesz. Nem örülnék neki

– mondja egy fiatal nő.

Hogy több országban mekkora problémát jelent a soha nem látott benzinár jól mutatja a francia példa, ahol egyre több autóból szívnak le a tolvajok nagy mennyiségű üzemanyagot.

A jelenség elsősorban a francia agrártermelőket sújtja, akik az energiaárak növekedése miatt feltöltötték tartályaikat, amelyekben a mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez szükséges nagy mennyiségű benzint vagy gázolajat tárolják felhasználás előtt. Március elején egy toulouse-i gazdálkodó telephelyéről például 2200 liter üzemanyagot loptak el.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában