Abszurd vádak

2022.05.09. 16:22

Ezek megbolondultak? Oroszpártisággal vádolják a pápát

Neves újságok vezetői és politikusok élesen bírálták Ferenc pápát, mert a katolikus egyház feje arra célzott, hogy a NATO keleti terjeszkedése is hozzájárulhatott az ukrajnai konfliktushoz. Egyesek szerint ki kell lépni az egyházból, mások pedig a hitüket is majdnem elveszítették az egyházfő kijelentése miatt.

Ferenc pápa egy olasz lapinterjúban beszélt az orosz–ukrán háborúról – írja a V4NA hírügynökség. Az egyik kérdésre megjegyezte, hogy 

talán az Oroszország kapujában ugató NATO kényszerítette Putyint, hogy szabadjára engedje az ukrajnai inváziót.

 Ez a kijelentés óriási felháborodást váltott ki, a legnevesebb újságírók és vezető politikusok is össztüzet zúdítottak a katolikus egyház fejére. A német parlament, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, Michael Roth szerint „ezek annyira abszurd kijelentések, hogy az ember csak sírni tud: Ó, Istenem” – írta Roth a Twitteren.

Christoph de Vries kereszténydemokrata parlamenti képviselő is felháborodott hangnemben bírálta Ferenc pápa szavait. Szerinte az egyházfő téved, mert a NATO-nak semmilyen ráhatása sem lehetett az ukrajnai invázióra, „Putyin úgy harapott, hogy senki sem ugatott” – fogalmazott De Vries, majd hozzátette, hogy II. János Pál pápának gondosabban kellett volna megválogatnia a szavait.

Németország egyik legnagyobb lapja, a Bild főszerkesztő-helyettese is a Twitteren mondta el a véleményét. Paul Ronzheimer azt írta, hogy mélyen csalódott az egyházfőben és a megjegyzésében, majd egyenesen kijelentette, hogy szerinte el kell hagyni az egyházat. Ahogy fogalmazott: „Az egyház hatalmas csalódás. Amikor az oroszok be akarták keríteni Kijevet, a pápa nem mert a városba menni. Most először Putyinnal akar találkozni, a NATO-t okolja a háborúért. Az egyetlen lehetőség a távozás.”

Hasonló állásponton van Michael Bröcker, a ThePioneer hírportál főszerkesztője is, aki állítása szerint Ferenc pápa mondatai után nagyon nehezen képes követni a keresztény értékeket, majd azzal is megvádolta a pápát, hogy nem ítéli el az orosz agressziót. „Ez annyira keserű! Valaki megszáll egy országot, családokat, gyerekeket mészárol le, hazugságokat és gyűlöletet terjeszt, és mi történik? A pápa telefonál és audienciát kér. Kezd nehezemre esni, hogy szeressem a felebarátomat” – írta a közösségi oldalán.

Nem Ferenc pápa az első, aki szerint a NATO keleti terjeszkedése hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország inváziót indítson Ukrajna ellen, erről korábban már többen is nyilatkoztak. Köztük Zoran Milanovic horvát elnök, aki szerint a NATO további, keleti irányú bővítése egyfajta támadásként is értelmezhető, ezért leszögezte, hogy hivatala alatt nem fogja támogatni Ukrajna csatlakozását.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában