Ukrán válság

2022.05.25. 06:39

Negyedik hónapjába lépett a háború, felgyorsíthatják az offenzívát az oroszok – frissül (videó)

91. napja tart az orosz-ukrán háborús konfliktus.

Cikkünk frissül!

1000 forintba is kerülhet egy kiló só Ukrajnában

Sóhiány van Ukrajnában – írta meg a pmg.ua-ra hivatkozva a karpatalja.ma.

EURÓPA LEGNAGYOBB SÓGYÁRTÓ CÉGE, A DONYECK MEGYEI ARTEMSZILJ TERMELÉSE A HEVES HARCOK MIATT UGYANIS LEÁLLT.

Az ukránok elkezdték felvásárolni a sót, a kereskedők pedig jelentősen megemelték annak árát, a kárpátaljai magyar lap szerint míg az korábban 10 hrivnya körül mozgott kilónként, most 20-50, de akár 80-90 hrivnyát (azaz akár 1000 forintot) is elkérnek érte.

Portion,Of,Coarse,Salt,On,Vintage,Background,(selective,Focus;,Close-up
Forrás: Shutterstock

Az Artemszilj igazgatója szerint a gyár leállását külföldön is érezni fogják.

 

Zelenszkij újra üzent az oroszoknak

Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig a tárgyalások megkezdéséhez - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon videóösszeköttetésen keresztül felszólalva.

Szakértők szerint azonban 

MOSZKVA EBBE ALIGHA FOG BELEMENNI A KÖZELJÖVŐBEN TEKINTETTEL ARRA, HOGY JELENLEG UKRAJNA KELETI RÉGIÓIRA ÖSSZPONTOSÍTJA ERŐIT.

Zelenszkij ismételten készségét fejezte ki a közvetlen tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Egyben hangsúlyozta: Oroszországnak is egyértelművé kell tennie, hogy kész „a véres háborútól elmozdulni a diplomácia felé".

 

Felgyorsulhat az orosz offenzíva Donbászban

A „Donyecki Népköztársaság" erőinek előrenyomulása gyorsabban halad az „azovi nacionalista zászlóalj kapitulációja" után – közölte a köztársaság vezetője, Denis Pusilin a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel. Elmondása szerint

AZ UKRÁN ERŐK EGYRE GYAKRABBAN KÉNYTELENEK VISSZAVONULNI A POZÍCIÓIKBÓL, ILLETVE SORAIKBÓL SOKAN ESNEK FOGSÁGBA.

Az orosz védelmi minisztérium május 20-án számolt be arról, hogy Mariupolban elfoglalták az ukrán fegyveres erők utolsó védelmi vonalát, az Azovsztál vas- és acélművek területét. Orosz jelentések szerint 2400 azovista és ukrán katona tette le a fegyvert az Azovsztálnál.

Rubelben törlesztenek az oroszok Amerikának

Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy az amerikai pénzügyminisztérium elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd – közölte az orosz pénzügyminisztérium.

RUSSIAN ROUBLES
Fotó: AFP

A tárca kommünikéjében megerősítette, hogy felelős hitelfelvevő, kész továbbra is az adósságszolgálatra és visszafizetni valamennyi adósságkötelezettségét. Hozzátette, hogy mivel az engedély meghosszabbításának amerikai elutasítása lehetetlenné teszi a külső államadósság további, amerikai dollárban történő kiszolgálását,
A kifizetések az oroszországi föderáció pénznemében történnek, azzal a lehetőséggel, hogy a nemzeti elszámolóház utólag átváltja őket a kötelezettség eredeti pénznemére. 
A minisztérium szerint az engedély megújításának megtagadása sérti a külföldi befektetők jogait és aláássa a nyugati pénzügyi infrastruktúrába vetett bizalmat.

Most rendelkezésre áll a pénz, és a fizetési hajlandóság is megvan. Az oroszok életminőségén nem fog megmutatkozni ez a helyzet, amelyet egy nem baráti ország mesterségesen hozott létre 

– idézte a tárca sajtószolgálata Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert.


Oroszország nem tervez fogolycseréről beszélni

Oroszország külügyminiszter-helyettese szerint azelőtt „korai" lenne még a fogolycseréről egyeztetni Kijevvel, mielőtt a Mariupolban magukat megadó ukrán katonák bíróság elé állnának.

Az Interfax orosz hírügynökség által közölt kommentárjában Andrej Rudenko azt mondta, hogy
Moszkva azután fontolná meg a fogolycserét Kijevvel, hogy a magukat megadó ukránokat elítélték. 

Mindez azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn késő este kijelentette, hogy Kijev kész a fogolycserére, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljanak nyomást Moszkvára az ügyben – írja a BBC.

 

Zelenszkij Magyarországot támadta

Az ukrán elnök bírálta szerdán Magyarországnak azt az álláspontját, amely szerint nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót annak ellenére, hogy az energiahordozókból származó bevételből finanszírozzák a „Kreml hadigépezetét".

Zelenszkij videokapcsolaton keresztül beszél a davosi világgazdasági fórumon. / AFP

Zelenszkij erről a davosi világgazdasági fórumon, az ukrajnai helyzet megvitatásának szentelt egyik rendezvényen beszélt videokapcsoláson keresztül. Úgy fogalmazott: a magyar kormány azzal érvel álláspontja mellett, hogy jelentős forrásokra van szüksége ahhoz, hogy lemondhasson az orosz kőolaj behozataláról.
(...) ők viszont azt mondják: mindent értenek, de honnan szerezhetnének pénzt

 – fejtegette. 

 

Az oroszok koncentrálják fegyveres erőiket

Klaus Wittmann, a Bundeswehr dandártábornoka a Weltnek nyilatkozva elmondta: az oroszok most minden fegyveres erőt arra koncentrálnak, hogy Donbászban sikerrel járjanak. Kijelentette: 
ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondja, hogy növekszik az orosz nyomás, akkor a helyzet tényleg nagyon komoly. 

 

Litvánia páncélozott járműveket küld Ukrajnának

Litvánia 15,5 millió euró értékben küld páncélozott járműveket az orosz haderőkkel küzdő Ukrajnának.  Az északkelet-európai ország, amely egyben EU- és NATO-tag is, 20 M113 típusú páncélozott szállító járművet, 10 katonai teherautót és további 10 aknamentesítő járművet küld Kijevnek. Az ukrán-orosz konfliktus február végi kezdete óta Vilnius mintegy 100 millió euró értékű fegyverzetet adományozott Kijevnek: az eddig Ukrajna részére bocsátott fegyverek között légvédelmi rakéták, páncéltörő és légvédelmi fegyverek, valamint aknamentesítő eszközök is szerepelnek.
 

Négy település elfoglalásáról számolt be a luhanszki szakadár milícia

Ivan Filiponyenko, a Moszkva-barát szakadár fegyveres alakulat szóvivője közölte, hogy 

Négy települést "szabadított" fel a luhanszki "népi milícia" az elmúlt nap folyamán. Filiponyenko szerint Szvitlodarszk, Luhanszke, Mironovszkij és Toskivka település cserélt gazdát a térségben az Ukrajna elleni háború hadműveleteiben. Szvitlodarszkban található Európa egyik legnagyobb hőerőműve. Rogyion Mirosnyik, a luhanszki "népköztársaság" moszkvai nagykövete Telegram-bejegyzésben közölte, hogy a Hirszkben védekező ukrán erőket bekerítették.
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású rakéták Zaporizzsja városban megsemmisítették a Motor Szics vállalat kapacitásait, amelyek repülőgépmotorokat és drónokat gyártottak az ukrán légierő számára. A rakétacsapások következtében a tábornok szerint a Donyec-medencébe tartó ukrán tartalékos egységek is megsemmisültek a Dnyipropetrovszk megyében lévő pokrovszki vasútállomásnál.
A szóvivő szerint nagy pontosságú föld-levegő rakéták csapódtak be három vezetési ponton, köztük a 14. gépesített dandár parancsnokságán, valamint egy Vrubivkához és egy Bahmuthoz közeli kommunikációs központban, a 72. gépesített gyalogos dandár logisztikai központjában Szoledar térségében, két üzemanyagraktárban, két légvédelmi radarállomáson, egy hadfelszerelés-raktárban, valamint 16 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásnál. A harcászati légierő gépei két lőszerraktárra, a szoledari területvédelmi parancsnokságra, valamint 46 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében több mint háromszáz "nacionalista" életét vesztette és 46 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.
Konasenkov beszámolója szerint a légvédelem lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert és 11 drónt, köztük egy Bayktar TB-2 típusút. A katonai forrásra hivatkozó RIA Novosztyi hírügynökség szerint Ukrajna felett az orosz erők mintegy 90 török gyártmányú csapásmérő drónt semmisítettek meg a háború kezdete óta.
 A rakétacsapatok és tüzérség egységei a vezérőrnagy szerint az elmúlt nap folyamán 51 vezetési pontot, 385 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamit 53 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős és alegységet semmisítettek meg.
 Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 178 repülőgépet, 126 helikoptert, 1006 drónt, 322 légvédelmi rakétarendszert, 3258 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 430 rakétasorozatvetőt, 1671 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3155 különleges katonai járművet vesztettek.
Konasenkov azt is bejelentette, hogy az aknamentesített mariupoli kikötő újrakezdte a normális működését.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy az élelmiszerválság megoldása érdekében Oroszország kész humanitárius folyosókat nyitni az ukrán kikötőkből, hogy Kijev tengeri úton exportálhasson gabonát. Hozzátette, hogy ehhez az ukrán vezetésnek kell biztosítania a kikötők aknamentesítését. A diplomata szerint a probléma átfogó megközelítést igényel, beleértve az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását is.
Rudenko szerint Moszkva nyitott a párbeszédre bárkivel, aki érdekelt az élelmezési válság békés megoldásában. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt mondta, Moszkva nem akadályozza meg, hogy Kijev Lengyelországon keresztül exportáljon gabonát.
Vlagyimir Rogov, a mintegy kétharmadrészt orosz fennhatóság alá került Zaporizzsja megye katonai és polgári közigazgatási főtanácsának tagja kijelentette, hogy a régió, miután teljesen "felszabadul" az ukrán "nacionalisták" ellenőrzése alól, az Oroszországhoz való teljes jogú csatlakozásra fog törekedni. A tisztségviselő szerint a helyi lakosság teljesen orosz mentalitású.
 Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendeletben könnyítette meg az orosz állampolgárság megadását az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megye lakosainak.

Zelenszkij szerint az orosz hadsereg mindent el akar pusztítani a Donyec-medencében

Az orosz hadsereg igyekszik szorosabbra fűzni erejét a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Luhanszk térségében, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint fokozta támadását azzal a céllal, hogy "mindent elpusztítson".

 A Luhanszki területen az oroszok minden irányból egyszerre nyomulnak előre

 – közölte Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó szerdán a Telegram közösségi oldalon.
 A helyzet a Donyec-medencében rendkívül nehéz

 – mondta Zelenszkij kedd este. 

Az orosz hadsereg minden erejét, amellyel még rendelkezik, bevetette (ebben) a támadásban, mert mindent el akar pusztítani

– fogalmazott az ukrán elnök.
Folytatni fogjuk a különleges katonai műveletet, amíg minden célt el nem érünk

 – hangsúlyozta kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva hosszan tartó támadásra készül Ukrajnában.
 Az ukrán vezérkar szerint Moszkva a szárazföldi csapatok támogatására egyre inkább beveti légi erejét.
 Szerhij Gajdaj "egyre intenzívebb ágyúzásról" számolt be, és azt állította, hogy 

az orosz hadsereg célja Szeverodonyeck, a Luhanszktól északnyugatra fekvő stratégiai fontosságú város teljes megsemmisítése. Mi előőrs vagyunk, amely visszatartja és vissza is fogja tartani a támadást. Az ellenséges hadsereg túlereje ellenére győzni fogunk, mert a földünkért harcolunk

 – mondta, a Luhanszki terület helyzetét összehasonlítva Mariupol térségéével.
Az orosz offenzíva a Donyec-medencében kíméletlen harc, a második világháború óta a legnagyobb európai földön. Felszólítom partnereinket, hogy gyorsítsák fel a fegyverek és lőszerek szállítását

– mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.
Zelenszkij elnök is ismételten "nehézfegyvereket, rakétagránátokat, harckocsikat, hajóelhárító fegyvereket és egyéb fegyvereket" kért.
 

Az egész luhanszki régió gáz nélkül maradt

Az orosz erők szétlőtték a régió utolsó gázelosztó központját is, így az egész régióban nincs gázszolgáltatás – jelentette be Szerhij Haidai kormányzó. A támadás során megsebesült az elosztó egyik alkalmazottja. A régióban nincs központi víz- és áramszolgáltatás sem – tette hozzá a kormányzó.

 

Oroszország folyosót nyitna az élelmiszert szállító hajóknak

Oroszország kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnát elhagyni szándékozó élelmiszert szállító hajók számára – jelentette be Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes. A bejelentésre a globális élelmiszer-ellátás biztonságával kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette került sor, mivel Ukrajna és Oroszország a búza és más alapvető élelmiszerek jelentős részét szállítja a világgkereskedelembe (Sky News).

Litvánia húsz páncélozott csapatszállítót küld Ukrajnának

Húsz M113-as páncélozott csapatszállítót és több katonai teherautót is küld Litvánia Ukrajnának – jelentette be Arvydas Anusauskas védelmi miniszter. A litván miniszter azt mondta: „a mi és a szövetségesek összehangolt segítsége a döntő tényező az ukrán győzelemben”.

Hatan haltak meg eddig Szeverodonyeck bombázásában

Hat ember meghalt, nyolcan megsebesültek az elmúlt 24 órában Szeverodonyeck bombázásában - közölte Szerhij Haidai, a régió kormányzója (Sky News).

Aknamentesítő robot dolgozik a mariupoli tengerparton

 

Bombázták az oroszok a donyecki Kramatorszkot

Több rakétatalálat érte a donyecki Kramatorszkot az éjszaka folyamán, a rakéták lakóházakat találtak el, áldozatokról egyelőre nincs bejelentés - mondta Olekszandr Honcsarenko, a város polgármestere.

 

Négy rakétát lőttek ki az oroszok Zaporizzsjára, egy ember meghalt

Több robbanásról számoltak be kedd reggel a városban, a négy rakéta közül egyet megsemmisített az ukrán légvédelem. A becsapódó rakéták egy ember halálát okozták, hárman megsebesültek – jelentette a területi katonai vezetés.

 

Több ezer orosz katonát vetettek be Luhanszkban, teljes körű az orosz offenzíva

Orosz csapatok nyomulnak előre Kelet-Ukrajnában, és kulcsfontosságú városokat, különösen Szeverodonyeck ipari várost támadják – jelentette az AFP.

Szergej Haidai, a keleti Luhanszk régió kormányzója szerint Szeverodonyeckre légicsapások, rakéták, tüzérségi és aknavetőgránátok zúdulnak folyamatosan. Haidai szerint az orosz csapatok teljes körű offenzívát indítottak. 

– Egyszerűen eltörlik Szeverodonyecket a föld színéről – mondta a kormányzó.

Haidai a Telegramon közölt videójában arról is beszélt, hogy az oroszok több ezer katonát küldtek a luhanszki terület elfoglalására, Szeverodonyeck bombázása pedig olyan intenzív, hogy több ezer civil el sem tudta hagyni a várost.

ORFK: több mint kilencezren érkeztek kedden Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5312 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3975-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 272 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől kedden 289 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Három orosz rakéta csapódott be Zelenszkij szülővárosába

Három rakétát lőttek ki az oroszok a dnyepropetrovszki Krivoj Rog városra; a rakéták egy gyárat találtak el, áldozatokról egyelőre nincs információ – mondta Valentyin Reznyicsenko, a terület kormányzója.

 

Halálos találat: egy epizód a háborúból

Az ukrán hadsereg állítása szerint tüzérsége egy orosz páncélozott gyalogsági harcjárművet, egy BMP-3-ast semmisített meg a Herszon megyei Olekszandrovkában.

 

Megnyílhat a mariupoli kikötő

Oroszország azt állítja, hogy Mariupol tengeri kikötőjét aknamentesítették, készen áll a külföldi hajók távozására. Május 25-én reggel a külföldi lobogó szerinti hajók elhagyhatják az Azovi-tenger kikötőjét a 115 mérföld hosszú és 2 mérföld széles humanitárius folyosón keresztül a Fekete-tenger felé - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az Azov ezred parancsnoka beszélhetett a feleségével az orosz fogságban

Az Azovstal acélgyár ostroma után orosz hadifogságba esett ukrán katonákat az egységparancsnok felesége szerint „kielégítő" körülmények között tartják fogva. 

Denisz Prokopenko, az Azov parancsnoka röviden fel tudta hívni a feleségét, Katerinát, akinek elmondta, hogy a foglyokat nem kínozzák. Nem derült ki azonban, hogy Prokopenko szabadon beszélhetett-e a telefonbeszélgetés során.

A múlt héten legalább 1000 ukrán harcost, köztük az Azov tagjait szállítottak át orosz kézen lévő területre, miután az orosz erők elfoglalták a mariupoli Azovstal acélgyárat. A neonáci Azov ezred központi szerepet játszott Oroszország inváziójának indoklásában, amelyet a hivatalos magyarázat szerint a nácítlanítás céljával indítottak. A kijevi tisztviselők azt javasolták, hogy egy fogolycsere keretében cseréljék ki őket, de egyes orosz tisztviselők bíróság elé állítanák az ezred tagjait, felvetve a halálbüntetés lehetőségét.

 

A legnagyobb támadás európai földön

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere kijelentette, hogy a donbászi orosz offenzíva „a legnagyobb támadás európai földön a második világháború óta". Sürgette a szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a fegyverek és lőszerek szállítását. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy Oroszország fokozta hadműveleteinek intenzitását a Donbászban, mivel Szeverodonyecket, Liszicsanszkot és Rubizsnyét akarja bekeríteni annak érdekében, hogy Luhanszk megye egészét orosz megszállás alá helyezze.

Ukrajna állítása szerint lelőhettek egy orosz tábornokot

Valószínűleg megöltek egy orosz tábornokot - közölte az ukrán hadsereg. Szerintük Kanamat Botasev vezérőrnagy halhatott meg abban az orosz vadászgépben, amit csapataik lelőttek. A 63 éves férfi lenne a legmagasabb rangú vadászpilóta, aki az ukrajnai háborúban halt meg.

A BBC Russia arról számolt be, hogy Botasev korábban nyugdíjba vonult, és egy évtizede nem vezetett repülőt. Nem világos, hogy miért ült vissza egy Szu-25-ös orosz repülőgép pilótafülkéjébe, ami Oroszország egyik legkifinomultabb vadászrepülőgépe.

Az ukrán bejelentést orosz oldalról nem erősítették meg.

A demokrata és republikánus vezetők is támogatták a NATO-bővítést

Az amerikai szenátus demokrata és republikánus vezetői határozatot írtak alá, amely támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, és felszólítja Joe Bident, hogy gyorsítsa fel a folyamatot – írja az NBC.

Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője és Mitch McConnell, a kisebbség vezetője kijelentette, hogy közösen támogatják a szimbolikus határozatot, amely erős kétpárti támogatást jelez az európai országok NATO-csatlakozási kérelméhez. A külügyi bizottság csütörtökön jelöli meg a nem kötelező erejű határozatot. A szenátus várhatóan csak idén nyáron fogadja el a NATO-bővítést jóváhagyó jogszabályokat, melyhez a szenátorok kétharmadának támogatására lesz szükség.

A négyoldalas állásfoglalás leszögezi, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója "drámai módon megváltoztatta Európa biztonsági helyzetét", és a NATO-bővítés kritikus fontosságú az Egyesült Államok és európai szövetségesei biztonsága szempontjából. Arra is felszólítja a Biden-adminisztrációt, hogy "gyorsan lépjen fel" az összes dokumentum és jelentés elkészítése érdekében, amely ahhoz szükséges, hogy a szenátus jóváhagyja a NATO-bővítést, és sürgeti a többi NATO-tagot, hogy gyorsan fejezzék be saját ratifikációs folyamatukat.

Oroszországnak nem engedik majd fizetni a nemzetközi hiteleit

Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy nem tervezi megújítani azt az engedélyt, amely lehetővé tenné Oroszország számára, hogy továbbra is amerikai bankokon keresztül fizessen nemzetközi hitelezőinek. A szankciók első körei óta a pénzügyminisztérium még engedélyt adott a bankoknak az Oroszországból érkező kötvénykifizetések feldolgozására, ez az időszak azonban május 25-én éjfélkor lejár.

Ha nem kap engedélyt arra, hogy amerikai bankokat használjon adósságai kifizetésére, Oroszország nem tudna visszafizetni nemzetközi kötelezettségeit. A Kreml eddig a JPMorgan Chase-t és a Citigroupot használta fel a tranzakciókhoz. Az 1917-es forradalom óta nem volt példa arra, hogy a Szovjetunió, illetve Oroszország ne teljesített volna a nemzetközi hitelezők felé.

Civilek haltak meg Luhanszkban és Donyeckben

Ukrajna állítása szerint legalább 14 civil halt meg Luhanszk és Donyeck keleti régióiban az orosz erők által végrehajtott támadások során. További 15 ember megsérült.

A két várost támadások özöne érte az ukrajnai orosz invázió három hónappal ezelőtti kezdete óta. Korábban egy regionális kormányzó bejelentette, hogy az orosz erők három donyecki várost, köztük Szvitlodarszkot is ellenőrzésük alá vették.

Egyre nagyobb ára lesz a szabadság védelmének

Az ukrán elnök hangsúlyozta: minél tovább tart a háború, annál nagyobb ára lesz a szabadság védelmének nemcsak Ukrajnának, hanem az egész szabad világnak is. Zelenszkij szerint ezért a nehézfegyverek Ukrajnának szállítása jelenleg a legjobb befektetés a világ stabilitásának megőrzésében és számos olyan súlyos válság megelőzésében, amelyeket Oroszország még csak tervez vagy már kiváltott.

Továbbra is azon dolgozunk, hogy Ukrajna megbízható biztonsági garanciákat kapjon a háború után. Létrejött egy nemzetközi tanácsadó csoport biztonsági és védelemi szakértőkből, valamint diplomatákból, akiknek az a feladatuk, hogy kidolgozzanak egy olyan garanciális formát, ami nem csak hónapokig vagy évekig, de ukránok generációján át is működik – mondta Volodimir Zelenszkij.

 

Zelenszkij: túléltünk három hónapot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében emlékeztetett, hogy három hónapja kezdődött el a háború, amiben ukránok tízezrei rendkívüli bátorságukkal és önfeláldozásukkal napról napra megküzdenek a megszállókkal. Ugyanakkor arra a több tízezer ukrán áldozatra is emlékezett, akik katonaként vagy civilként életüket vesztették a konfliktusban. Az ukrán elnök szerint Oroszország részéről nem megfelelő magyarázat, hogy szándékosan lassítják az offenzívát, és hazugságokkal leplezik, hogy teljes erőből harcolnának.

Borítókép: Háborús roncsok kiállítása Kijev egyik terén 2022. május 22-én / NurPhoto via AFP / Maxym Marusenko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában