Országgyűlés

2022.05.09. 15:11

Orbán Balázs: az ellenzék végre álljon a magyarok oldalára

Megkezdődtek a viták az új Országgyűlésben.

Orbán Balázs emlékeztetett a kormány válságkezelő intézkedéseire, amelyekre a baloldal rendre nemet mondott.

Ide sorolta a béremeléseket a kulturális szférában, az oktatásban, az egészségügyben és a rendvédelemben, a családi adó-visszatérítést, a 25 év alatti fiatalok adómentességét, a 13. havi nyugdíj visszavezetését.

Az államtitkár azt javasolta az ellenzéknek, hogy tizenkét év után egyszer végre álljanak a magyarok oldalára és támogassák ezeket az intézkedéseket. „Amíg ezt a belvárosi klubokból nem látják, addig olyan választási eredményeket fognak elérni, mint április 3-án” – fogalmazott Orbán Balázs. 

Fekete-Győr András, a parlamentben debütáló Momentum frakcióvezetője a mai ülésen elmondott napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, hogy nem tisztelik a választókat azok, akik az Országgyűlés szerepét kiüresítik. A Momentum bukott exelnöke szerint a parlament tekintélye megtépázott, továbbá közölte, hogy ez így nem Országgyűlés.

A Momentum kezdeményezni és támogatni fog minden olyan javaslatot, ami Magyarország jövőjét szolgálja – rögzítette a balliberális képviselő.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egyetértett Fekete-Győrrel abban, hogy erősíteni kell a parlament tekintélyét, majd megjegyezte, hogy néhány hete éppen a Momentum politikusai voltak azok, akik a múlt hétfői alakuló ülés bojkottját tervezték.

Ha ismer olyan baloldali parlamenti képviselőt, aki még nem tette le az esküjét, győzze meg arról, hogy tegye le

– utalt Hadházy Ákosra az államtitkár.

Emellett Dömötör Csaba a Momentumnak az elmúlt években mutatott politikájára reagálva közölte, hogy ha egy szomszédos országban választást tartanak, akkor inkább a magyar pártokat támogassák, továbbá, amennyiben van a magyaroknak egy közös álma – példaként az olimpiát említette a politikus –, akkor ne abból reméljenek politikai hasznot, hogy ezt összezúzzák.

Ha háborús konfliktus van a szomszédságunkban, akkor ne tegyenek felelőtlen kijelentéseket és ne akarjanak fegyvereket küldeni Ukrajnába

– húzta alá az államtitkár.

Továbbá Dömötör emlékeztetett, hogy pár éve Fekete-Győr egy interjúban arról beszélt, hogy soha nem lépnének koalícióra az MSZP-vel.

– Most mégis közös listán indulva jutott be mindkét párt a parlamentbe, Gyurcsány Ferenc választási listáján – hangoztatta Dömötör, aki felhívta a figyelmet arra, hogy

korábban éppen a Momentum nevezte az ilyen összeállást moslékkoalíciónak.

Kocsis Máté: A baloldalon az egyetlen győztes Gyurcsány Ferenc

Az új parlamenti ciklus első felszólalásában azzal illendő kezdeni, hogy megköszönjük a magyar állampolgároknak, hogy részt vettek a választáson – rögzítette a parlamentben Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője a napirend előtti felszólalásban kiemelte: példátlan sikerként értékelhető, hogy hárommillió-hatvanezren szavaztak a kormánypártokra.

– Számunkra ez nem ok az elbizakodottságra, hanem alázatot, munkát és szolgálatot kell hogy jelentsen. Mi erre vállalkoztunk, és arra, hogy a magyar érdekeket megvédjük

– rögzítette Kocsis, majd megjegyezte, hogy a parlamenti választások előtti kampány is e köré csoportosult.

Háború vagy béke

– húzta alá a frakcióvezető. Mint mondta, nem tudják, hogy mi történik a baloldalon, de régóta figyelik a folyamatokat.

– Arra, hogy felelőtlen nyilatkozatokkal belesodorták volna hazánkat a háborúba, az emberek ítéletet mondtak – jegyezte meg a kormánypárti politikus. Továbbá Kocsis szerint arra már kevesebb magyarázat van, hogy a választások után miért követelték még mindig egyes baloldali politikusok a fegyverszállítmányokat, ami lényegében ugyanúgy belesodorná Magyarországot a háborúba. – Sokan még mindig a brüsszeli érdekeket tartják szem előtt, fel sem merül bennük, hogy vajon mi lehet a magyar érdek – állapította meg a frakcióvezető.

– Egyetlen győztes van a baloldal listáján, ez pedig Gyurcsány Ferenc

– húzta alá a frakcióvezető, kiemelve: a baloldali pártok frakciói közül szinte mindegyiknek megfeleződött vagy stagnált a létszáma, miközben a Demokratikus Koalíció szinte megkétszerezte a mandátumainak a számát.

Tizenkét év alatt a baloldal eljutott Gyurcsány Ferenctől, Gyurcsány Ferencig

– tette hozzá. A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a Demokratikus Koalíció mellett a többi baloldali párt a DK tagozatának tekinthető.

Van egy zöld tagozat, az LMP formájában, egy ifjúsági tagozat a momentumosokkal, van egy fasiszta tagozat a Jobbikkal, van egy nosztalgiatagozat a szocialistákkal és egy tengerentúli tagozat a Párbeszéd frakciójával – jegyezte meg Kocsis Máté.

Válaszában Rétvári Bence szintén megköszönte azoknak a választók támogatását, akik a kormánypártokra szavaztak. Emellett az államtitkár emlékeztetett, hogy a kampányban milyen fenyegetések hangzottak el a baloldal részéről, amiből a magyarok nem kértek.

A baloldalnak nem volt más üzenete, csak az, hogy itt vannak a kommunistáktól a fasisztákig, és gyűlölik a jobboldalt – húzta alá Rétvári. A politikus megjegyezte, hogy a gyermekvédelmi népszavazáson is a magyarok többsége egy irányba szavazott, hogy megvédjék a gyermekeket az LMBTQ-propagandától, továbbá vegyék figyelembe a magyar emberek véleményét.

Ma a baloldalon annak van frakciója, akinek Gyurcsány Ferenc azt biztosította – reagált Rétvári Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában