Újabb fenyegetőzés

2022.06.09. 12:22

A benzinárstop felfüggesztésére szólította fel hazánkat az Európai Unió

A brüsszeli szankciók emelik az árakat, emiatt van háborús infláció – és egy ilyen helyzetben támadja Brüsszel a magyar benzinárstopot. Brüsszel szerint mindenkinek a magas árat kellene fizetni – ezért Magyarországot támadják.

A külföldi rendszámú járművekkel szembeni diszkriminatív üzemanyagárak bírósági eljárást vonhatnak maguk után, ezzel fenyegetőzik Brüsszel az Index beszámolója szerint. Az Európai Bizottság levele szerint Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztosa szerdán arra szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a diszkriminatív üzemanyagárakat a külföldi rendszámú járművekkel szemben, ellenkező esetben bírósági eljárást kockáztatnak – derül ki a Reuters által említett levélből.

A hírügynökség forrása egy olyan levél, amelyet Breton a magyar technológiai és ipari miniszternek, azaz Palkovics László technológiai és ipari miniszternek címzett. A biztos szerint a benzinárstop azt jelenti, hogy a más uniós országokból származó rendszámmal rendelkező járműveknek 50–60 százalékkal többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami közvetett diszkriminációnak minősül, ez pedig ellentétes az uniós szabályokkal.

Breton egyrészt tájékoztatást kért Palkovicstól arról, hogy mi indokolja az intézkedést, valamint hogy meddig lesz érvényben a benzinárstop. Emellett felhívta a magyar miniszter figyelmét arra is, hogy az uniós jog megsértésének minősülhet az, ha magyar rendszámhoz kötik a benzin hatósági árát. Egyúttal felszólította Magyarországot, hogy amíg nincs biztosítva az uniós joggal való összhang, addig függesszék fel a benzinárstopot. „Arra kérem önt, hogy adja meg válaszát azon intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amelyek uniós jogsértésnek minősülhetnek” – írta Breton a magyar technológiai miniszternek.

Az EU biztosa szerint az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy sürgős kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges pénzbírsághoz vezethet Magyarország ellen.

Tavaly novemberben vezették be a benzinárstopot

A kormány még tavaly döntött arról, hogy november 15-től bevezeti a benzinárstopot, és 480 forintos literenkénti felső határon rögzítette az üzemanyagárakat. A kiskereskedelmi benzinárstop után a kormány február 28-tól 480 forintban maximálta az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, hozzájárulva ezzel a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez. A tavaly novemberben bevezetett árstop eredetileg május 15-ig maradt volna érvényben, a kormány azonban meghosszabbította.

Borítókép: Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban, 2022. május 27-én (MTI/Komka Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában