Nemzetpolitika

2022.06.25. 11:46

Anyanyelvi programokkal segíti a diaszpórában élőket a kormány

Zajlik a Góbéfest, Anglia legnagyobb magyar fesztiválja.

A magyar kormány anyanyelvi programokkal és a magyar kultúrához való kötődés lehetőségeivel is segíti a diaszpórában élőket – mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szombaton, az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szilágyi Péter a június 24. és 26. között Manchesterben zajló Góbéfestről bejelentkezve kifejtette: a nemzetpolitikai államtitkárság által támogatott rendezvény Anglia legnagyobb magyar fesztiválja, a Magyarországról és Székelyföldről érkező művészek két színpadon lépnek fel a város katedrálisa mellett.

A fesztivál pénteki megnyitója után kerekasztal-beszélgetés zajlott a Manchesterben és környékén működő magyar szervezetek vezetőivel – ismertette. Közölte: a térségben hétvégi magyar iskola és cserkészet is működik, amelyeket a magyar kabinet támogatott az elmúlt években.

Szilágyi Péter a rendezvényen pénteken elmondott beszédéből idézve jelezte: a magyar kormány az elmúlt tizenkét évben több mint ötezer határon túli intézmény és szervezet tevékenységéhez járult hozzá, és ennek köszönhetően több ország nagyvárosaiban is évről évre megrendeznek a mostani Góbéfesthez hasonlítható magyar napokat.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a kabinet részéről évek óta kitüntetett figyelem irányul a világban működő kétszázötven hétvégi magyar iskola támogatására is.

A nemzetpolitikai államtitkárság 2018-ban hívta életre a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját, amelyen már több mint százötven szervezet képviselteti magát – ismertette Szilágyi Péter, hozzátéve, 2018-tól külön pályázati felhívás segíti a hétvégi magyar iskolák működtető szervezeteket.

Borítóképünkön Szilágyi Péter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában