Ukrán válság

2022.06.21. 06:32

Bíróság elé állítják az elfogott külföldi fegyvereseket az oroszok – frissül (videó)

118. napja véreznek az orosz-ukrán háborúban.

Cikkünk frissül!

Észtország tiltakozott Moszkvánál a légtere megsértése miatt

Észtország a külügyminisztériumba kérette kedden az orosz nagykövetet, tiltakozva amiatt, hogy egy orosz helikopter június 18-án megsértette a légterét - áll a külügyminisztérium közleményében.

Észtország rendkívül súlyos és sajnálatos incidensnek tekinti ezt, amely tovább növeli a feszültséget és teljességgel elfogadhatatlan" - közölte a tárca, amely ismételte felszólította Moszkvát, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából.

A Baltikumban amúgy is feszült a helyzet, miután a litván vasút korábban arról értesítette a kalinyingrádi vasúttársaságot, hogy június 18-tól megszünteti az uniós szankciók által érintett áruk tranzitját.

Moszkva kedden az orosz külügyminisztériumba kérette Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, és követelte a kalinyingrádi vasúti tranzit azonnali újraindítását, valamint kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben válaszintézkedéseket fog hozni.

Aggódnak a németek az orosz gázellátás miatt

Az Oroszországból Németországba szállított földgáz mennyiségének csökkentése azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támadást indított Németország ellen - mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter kedden Berlinben.

A Zöldek politikusa a német iparvállalatok szövetségének (BDI) éves tanácskozásán elmondta, hogy

Vlagyimir Putyin azért indított háborút Ukrajna ellen, mert az orosz „diktatórikus rezsimet” fenyegető veszélyként értékeli, hogy Ukrajna a szabadságra törekszik.

Vlagyimir Putyin felfogása szerint megengedhetetlen, hogy Ukrajna sikeres legyen, mert egy diktatúra nem tűrheti el "a szabadság, a nyílt társadalom és a boldogságra törekvő egyén" sikerét - tette hozzá a miniszter.

Németország a lakossággal és a vállalkozásokkal, köztük az Oroszország elleni szankciókat támogató iparvállalatokkal együtt eddig szolidáris volt Ukrajnával, és ezért köszönet jár mindenkinek.

Azonban az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken szállított földgázmennyiség csökkentése "új dimenzió".

A gázexport visszafogása "gazdasági támadás ellenünk", Németország ellen - jelentette ki Robert Habeck.

Váratlanul Ukrajnába látogatott az amerikai igazságügyi miniszter

Az Egyesült Államok segít Ukrajnának az orosz háborús bűnösök azonosításában, elfogásában és bíróság elé állításában - jelentette ki Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter, aki kedden előre nem bejelentett látogatást tett Ukrajnában.

A híradások szerint a miniszter útban Lengyelország és Franciaország felé tett kitérőt Ukrajnában, ahol az ország nyugati részében lévő Lviv (Lemberg) közelében megbeszélést folytatott Irina Venegyiktova ukrán főügyésszel.

"Azért vagyok itt, hogy kifejezzem az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna népe iránt a kiprovokálatlan és indokolatlan orosz invázióval szemben" - hangoztatta Garland újságíróknak nyilatkozva az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint.

VENEGYIKTOVA, Irina; GARLAND, Merrick

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter (j3) és Irina Venegyiktova ukrán fõügyész (b2) megbeszélést folytat a nyugat-ukrajnai Krakovecben 2022. június 21-én
Forrás: Nariman el-Mofti / MTI/AP

"Az Egyesült Államok félreérthetetlen üzenetet küld: nincs hova bújni" - mondta. Leszögezte: az Egyesült Államok és partnerei minden rendelkezésre álló eszközt be fognak vetni annak érdekében, hogy az atrocitások elkövetőit felelősségre vonják. "Amerika és az egész világ sok borzalmas képet látott és szívszorító leírásokat olvasott azokról az atrocitásokról és halálesetekről, amelyek az ukrajnai orosz invázió nyomán következtek be" - mutatott rá. Garland ígéretet tett, hogy segít Ukrajnának a háborús bűnösök elleni vádemelésben, megjegyezve, hogy ez csak az egyik lépés, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium idén tesz válaszul az Ukrajna elleni orosz agresszióra.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta Kijevben Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnököt. Közösen tartott sajtótájékoztatójukon az államfő kijelentette, hogy az ukrán hatóságok dolgoznak a Mariupolban fogságba esett ukrán katonák fogolycserével történő kiszabadításán, de ennek részleteit nem hozhatja nyilvánosságra. Hangsúlyozta, hogy mielőbb meg kell oldani ezt a kérdést, különösen a sebesültek hazajuttatása miatt. Szerinte a lehető legnagyobb mértékben be kell vonni ebbe a Nemzetközi Vöröskeresztet, az ENSZ-t és azokat az országokat, amelyek képesek bizonyos mértékű befolyást gyakorolni Oroszországra.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közben a Facebookon arról számolt be, hogy a német Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok képzett ukrán legénységgel már a fronton vannak. A tárcavezető kiemelte, hogy a német tarackok már a hatodik különféle típusú, 155 milliméter kaliberű tüzérségi fegyver, amely az ukrán védelmet erősíti. Megköszönte a német partnerek támogatását, hozzáfűzve, hogy Ukrajna számít a további segítségükre.

Natalija Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arról tájékoztatott, hogy az ukrán katonák sikeresen nyomulnak előre Herszon megyében. Arra kérte ugyanakkor a lakosságot, hogy ne közöljenek a katonai műveletekről semmit a közösségi oldalakon, hanem várják meg a hadsereg hivatalos bejelentéseit. Elmondása szerint egyes területeken az ukrán erők visszaszorították az ellenséget már a harmadik védelmi vonalon túlra, noha az orosz katonák vasbeton szerkezetekkel erősítették meg állásaikat.

A déli műveleti parancsnokság megerősítette, hogy a nap folyamán az ukrán hadsereg koncentrált csapást mért az oroszoknak a Kígyó-szigeten lévő helyőrségére, amivel komoly veszteségeket okozott a megszállóknak. "A katonai művelet folytatódik, és információcsendre van szükség a befejezéséig" - hangsúlyozta a parancsnokság.

Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a Donyec-medencében, Liszicsanszktól nem messze délre az orosz csapatok elfoglaltak két falut - Pidliszne és Mirna Dolina településeket -, Hirszkénél is sikereket értek el, az ukrán erők ugyanakkor visszaverték a támadást Viszoke irányában. Ugyanebben a térségben Roman Vlaszenko, a szeverodonecki járási katonai adminisztráció vezetőjének elmondása szerint az oroszok elfoglalták Toskivka falut is.  

Növekszik az esélye egy nukleáris konfliktusnak

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára szerint újra komolyabban számolni kell egy esetleges nukleáris konfliktus kitörésének lehetőségével.

A főtitkár szerint a nukleáris fegyverek elrettentő ereje azt a hamis biztonságérzetet kelti, hogy nem történhet meg újra az, ami sok ével ezelőtt Nagaszaki és Hirosima bombázásakor megtörtént. 

Guterres szerint ezek a fegyverek csak "pusztulást és halált" hoznak - írja a Lenta.ru

Korábban a német légierő parancsnoka, Ingo Gerhartz tábornok azt mondta, hogy a NATO-nak fel kell készülnie arra, hogy adott esetben nukleáris fegyvereket kell majd bevetnie Oroszország ellen.

Svájc orosz aranyat vásárolt

Svájc az orosz-ukrán háború kezdete óta először vásárolt aranyat Oroszországtól, az ország májusban több mint három tonna aranyat importált.

A Bloomberg szerint ez a jelenlegi álláspont enyhülését mutatja az orosz nemesfémekkel való kereskedéssel szemben, ami gyakorlatilag megszűnt a háború kitörése óta.

Az EU 1,14 milliárd euró összegű magyar programot hagyott jóvá vállalkozások támogatására

Az Európai Bizottság 1,14 milliárd euró (mintegy 442,37 milliárd forint) összegű magyar programot hagyott jóvá, amely az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben ágazatokon átívelően támogatja a vállalkozásokat - közölte a brüsszeli testület kedden.

Az uniós bizottsági közlemény Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: a támogatás fontos az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági hatásainak enyhítésére, ugyanis segíteni fogja a jelenlegi geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó, Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók által érintett ágazatokban működő magyar vállalkozásokat.

Az uniós bizottsági közlemény szerint Magyarország által az ideiglenes uniós válságkeret alapján bejelentett program célja az Ukrajna elleni orosz háborúban érintett vállalatok közvetlen támogatása, adókedvezmények és kölcsönök biztosítása, valamint tőkejuttatás. Az intézkedés a pénzügyi szektor kivételével bármely ágazatban, mérettől függetlenül minden olyan vállalkozás előtt nyitva áll, amelyet hátrányosan érintenek a jelenlegi geopolitikai válság gazdasági hatásai és az ahhoz kapcsolódó szankciók - írták.

A támogatás jóváhagyásához az vezetett, hogy az Európai Bizottság megállapította: a magyar program összhangban áll az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel. A támogatás nem haladja meg az elsődleges mezőgazdasági termelésben, a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalatonként a 35 ezer eurót, az összes többi ágazatban működő vállalatonként pedig a 400 ezer eurót.

Az állami támogatást olyan feltételekhez kötik, amelyek korlátozzák a verseny indokolatlan torzulását, ideértve azokat a biztosítékokat is, amelyek szavatolják, hogy az előnyt a pénzügyi közvetítők továbbadják a végső kedvezményezetteknek - tájékoztattak.

Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar program az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos a magyar gazdaságban bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez - tájékoztatott az brüsszeli testület.

Az állami támogatás nyújtása legkésőbb december 31-ig valósulhat meg - tették hozzá.

Újabb sikertelen ukrán akció

Újabb kudarccal végződött kísérletet tett a fekete-tengeri Kígyó-sziget visszafoglalására az ukrán hadsereg - jelentette ki kedden Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok által ismertetett hadijelentés szerint hajnali 5 óra körül indított támadás hadműveleti terve az volt, hogy az ukránok légi és tűzérségi előkészítés után partra szállnak és elfoglalják a szigetet. 

Közölte, hogy a légitámadásban több mint 15 ukrán csapásmérő és felderítő drón vett részt, amelyeket két Bayraktar TB-2 drón irányított, emellett az amerikai légierő Global Hawk RQ-4 stratégiai felderítő drónját is észlelték nagy magasságban az orosz eszközök a sziget melletti légtérben.

Konasenkov azt mondta, hogy a drónok védelmét Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek biztosították Tuzla és Ocsakov mellől, a sziget elleni rakéta- és tüzérségi csapásokat Tocska-U ballisztikus rakétákkal, Uragan rakétasorozatvető rendszerek és amerikai 155 milliméteres M-777-es ágyúkkal Odesszától nyugatra lévő és a Kubanszkij-szigeten lévő lőállásokból hajtották végre.

A beszámoló szerint az orosz pancir és a tor légvédelmi rakétarendszerek minden csapást elhárítottak a kígyószigeten; 13 drón, négy Tocska-U- és 21 Uragan-rakéta megsemmisült. 

A sikertelen előkészítés miatt, mint azt Konasenkov állította, az ukránok nem kísérelték meg a partraszállást.

A Kígyó-sziget visszafoglalására Moszkva szerint legutóbb május 8-án történt ukrán próbálkozás.

Moszkva ellenlépéseket ígért az EU-nak, ha nem oldódik meg a kalinyingrádi tranzit ügye

Bekérette kedden az orosz külügyminisztérium Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, és követelte a kalinyingrádi vasúti tranzit azonnali újraindítását, valamint kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben válaszintézkedéseket fog hozni.

A litván vasút korábban arról értesítette a kalinyingrádi vasúttársaságot, hogy június 18-tól megszünteti az uniós szankciók által érintett áruk tranzitját. 

Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója kijelentette, hogy a Litvánián keresztül történő tranzitkorlátozások miatt a kalinyingrádi régió kompállománya meg tud birkózni megnövekedett rakománymennyiséggel.

Kalinyingrád megyébe a kőolajtermékek szállítása Litvánián keresztül nem állt le, ezek tranzitját a korlátozások augusztus 10-ig nem érintik. 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy Litvánia ezzel a döntésével agresszívan lépett fel, túllépve a barátságtalan magatartás határait. Hozzátette: Vilniusnak meg kell értenie, az, hogy Moszkva a kalinyingrádi tranzitra vonatkozó lépéseit ellenségesnek minősítette, azt jelenti, hogy "ez már nem a tárgyalások ideje".

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, aki kedden Kalinyingrádba utazott, hogy ott a régió kormányzójával megvitassa a kialakult helyzetet, kijelentette, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra, és Litvánia lakói meg fogják érezni az ellenlépések hatását.

A második amerikai zsoldos halt meg Ukrajnában

A második amerikai zsoldos halt meg Ukrajnában - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az 52 éves Stephen Zabielski, floridai lakos a jelentések szerint még május 15-én halt meg az ukrán Dorozhniank faluban folytatott harcok során. 

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint már kapcsolatba léptek Zabielski családjával.

A hatóság továbbá ismét figyelmeztetett, hogy az amerikai állampolgároknak azt tanácsolják, hogy ne utazzanak Ukrajnába, a jelenleg Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgároknak pedig azt, hogy távozzanak az országból a lehető leghamarabb - írja az NBC

Hét zászlóalj, több mint húszezer fehérorosz katona lehet az ukrán határon

Az ukrán határ közelében akár hét fehérorosz zászlóalj is koncentrálódhat - jelentette az ukrán védelmi minisztérium. Olekszandr Motuzianyik a minisztérium szóvivője elmondta, hogy ezek a zászlóaljak 3500-4000 főt számlálnak, és Fehéroroszországban orosz csapatok is állomásoznak.

Hozzátette, hogy a fehérorosz hadseregnek mintegy 60 ezer katonája van, de az ország diktátora, Alekszandr Lukasenko további 20 ezerrel akarja növelni a létszámot

A megszállt déli Herszonban már az orosz tévék műsora megy

Orosz bejelentés szerint a herszoni régióban lévő hét tévétorony közül az utolsót is összekapcsolták és átállították az orosz tévécsatornák sugárzására.
Herszonban Moszkva már bevezette a rubelt és megkezdte az orosz útlevelek kiosztását is. 

Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet, a vele határos Herszon régiót az február végi offenzívát követő napokban foglalták el.

Év végéig hadrendben állnak Oroszország új atomfegyverei

Oroszország tovább erősíti fegyveres erőit, figyelembe véve a lehetséges katonai fenyegetéseket és kockázatokat - idézi Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Reuters.

Oroszország a nemrég tesztelt Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétáit, (NATO-kód: SS–X–30 Satan 2) amelyek tíz vagy több nukleáris robbanófej hordozására képesek, az év végéig szolgálatba állítják - tette hozzá Putyin. (The Guardian)

Bakhmut felé nyomulnak az oroszok

Az orosz csapatok a donyecki Bakhmut felé nyomulnak, ezzel egyidőben heves harcok dúlnak a környéki településeken, Mikolaivkában, Versinkában és Semihirában is – jelentette az ukrán vezérkar.

Donyeckben tartanak fogva két Ukrajnában elfogott amerikait

A két Ukrajnában elfogott amerikai jelenleg az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai Donyeckben van – jelentette az Interfax hírügynökség. Andy Huynh és Alexander Drueke ellen itt emelhetnek vádat és akár halálra is ítélhetik őket, mint ahogy korábban a brit Shaun Pinnert és Aiden Aslint, valamint harmadik marokkói társukat, Brahim Saadount. A Kreml szerint a két amerikai férfi zsoldos volt, akikre nem vonatkozik a genfi egyezmény, és felelősségre kell vonni őket tetteikért. (The Guardian)

Rekordáron kelt el Dmitrij Muratov orosz újságíró Nobel-békedíja

Rekordáron, 103,5 millió dollárért (38,8 milliárd forintért) kelt el hétfőn egy New York-i árverésen Dmitrij Muratov orosz újságíró tavaly elnyert Nobel-békedíja. Az aukció bevétele az ukrajnai háború miatt elmenekülni kényszerült gyerekeket támogatja. „Reméltem, hogy óriási szolidaritás nyilvánul majd meg, de arra nem számítottam, hogy ilyen hatalmas összeg lesz a bevétel” – mondta Muratov egy interjúban, miután a közel háromhetes online árverés hétfőn, a menekültek világnapján véget ért.

Robbanások Nyikolájevben és Herszonban

A helyi médiabeszámoló szerint a lakosok több robbanást hallottak a reggeli órákban. Károkról egyelőre nem érkezett bejelentés.

Hatalmas lángokkal égett egy iskola Avdivkában

Orosz találat miatt kigyulladt egy iskola a donyecki Avdivkában – jelentette Pavlo Kirilenko a régió ukrán részének kormányzója. Kirilenko szerint ez a harmadik iskola, amit az oroszok leromboltak.

Harpoon rakétával süllyesztettek el az ukránok egy orosz vontatóhajót

Első alkalommal vethették be sikerrel a nyugati adományként érkezett Harpoon rakétákat az ukránok, amivel egy orosz vontatóhajót lőttek ki a Fekete-tengeren – írta a The Guardian. A támadás még június 17-én történt, a hajó állítólag fegyvereket és személyzetet szállított a Kígyó szigetre.

Melitopol tanárai megtagadták, hogy orosz felügyelet alatt tanítsanak

Az ideiglenesen megszállt Melitopolban a 2700 oktatási dolgozó 90%-a, köztük az összes tanár megtagadta, hogy együttműködjön az orosz megszállókkal. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere azt mondta, hogy az oroszok megértették, hogy „tanáraink nem akarnak kollaboránsok lenni, és nem akarják az Orosz Föderációt szolgálni”. A polgármester úgy tudja, hogy Oroszország egyes régióiban tanárokat toboroznak, akiknek munkát kínálnak a megszállt Zaporizzsja és Herszon régiókban. Szerine a melitopoli lakosok ugyanakkor nagy reményeket fűznek az ukrán fegyveres erőkhöz, és úgy gondolják, hogy a gyerekek szeptember 1-jén ukrán iskolákba fognak járni.

Elítélhetik a korábbi kijevi polgármestert

A volt kijevi polgármestert azzal gyanúsítják, hogy a Kreml donbászi megbízottjainak elismerésére szólított fel. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Leonyid Csernoveckij, aki 2006 és 2010 között volt Kijev polgármestere, február 25-én közzétett egy bejegyzést a közösségi médiában, amelyben az oroszok által megszállt területek határainak elismerését kérte Luhanszk és Donyeck megyében. A volt tisztviselőt akár öt év börtön is fenyegeti.

A Kígyó-sziget 75 védője maradt orosz fogságban

A Fekete-tengeren fekvő Kígyó-szigetet az invázió kezdetén Oroszország megszállta. Védői közül néhányat, köztük azt a katonát, akitől a híressé vált „Orosz hadihajó, húzz a f***ba!” mondat származik, a fogolycsere során szabadon engedték. 75-en jelenleg is orosz fogságban vannak. Ukrajna jelenleg nem tárgyal fogolycseréről, csupán nyilvántartja az oroszoknál lévő ukrán foglyokat.

Peszkov: Oroszország soha többé nem fog bízni a Nyugatban

Oroszország soha többé nem fog bízni a Nyugatban, az ukrajnai helyzet miatti válság hosszú lesz. Ezt Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára nyilatkozta az NBC televíziós csatornának hétfőn sugárzott interjújában. A beszélgetés több mint egy órán át tartott, de mindössze néhány, több perces részlet került adásba. A tévécsatorna nem részletezte, hogy megjelenik-e az interjú teljes verziója. Peszkov egyebek mellett elmondta, hogy Oroszország nem tudja garantálni, hogy az Ukrajnában fogságba esett két egykori amerikai katonát nem ítélik halálra.

Az ukrán csapatok csak az Azot üzemet irányítják Szeverodonyeckben

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója azt mondta, hogy a heves harcok most Szeverodonyeck ipari övezetében összpontosulnak.Az ukrán csapatok csak az Azot vegyiüzem területét tudhatják az ellenőrzésük alatt. Hozzátette, Luhanszk megyében az egész frontvonalon „rendkívül nehéz" helyzet alakult ki. Hajdaj szerint Oroszország „nagyszabású offenzívát indított a térségben".

Csaknem tízezer menekült érkezett

Magyarország területére 2022. június 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 5523 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4339 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 143 ember, köztük 54 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Krím felé küldik a herszoniakat

Irina Verescsuk ukrá miniszterelnök-helyettes, aki egyben az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter is, arra szólította fel a herszoniakat, hogy próbálják meg mielőbb elhagyni a térséget a megszállt Krím-félszigeten keresztül Oroszországba, mivel ez szinte az egyetlen módja a menekülésnek. Ezt követően beléphetnek majd az EU-ba vagy más országokba, ahol Ukrajna nagykövetségei segítik őket. Felhívását különösen a gyerekeseknek szánta, hogy az oroszok ne használhasák őket élő pajzsként az ukrán ellentámadás során.

A humanitárius folyosók nagy része nem nyílt meg

A humanitárius folyosók több mint fele nem nyílt meg Oroszország jogsértései miatt. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a 350 folyosóból, amelyet Ukrajna megpróbált megnyitni a civilek evakuálására, csak 165 működött sikeresen. Verescsuk szerint Oroszország a civileket emberi pajzsként használta, „folyamatosan megszegte kötelezettségeit, és nem teljesítette a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának tett ígéreteit".

Kína átáll az orosz olajra

Oroszország Kína legnagyobb olajszállítójává vált, mivel Peking kihasználja az orosz energiával szembeni nyugati szankciók miatti kedvezményes árakat. Miközben a Nyugat igyekszik véget vetni az orosz energiától való függésének, Moszkva komoly árengedményeket kínált az alternatív vásárlóknak. Kína orosz olajimportja az egy évvel korábbihoz képest 55%-kal, májusban rekordszintre emelkedett, ezzel kiszorítva Szaúd-Arábiát Kína legnagyobb szállítójaként.

Te vagy a hősöm – mondta Ben Stiller Zelenszkijnek

Ben Stiller amerikai színész az ENSZ Menekültügyi Ügynökségének (UNHCR) nagyköveteként Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkijjel. Stiller azt mondta az ukrán elnöknek, hogy ő a hőse, és dicsérte korábbi színészi pályafutását. 

– Egy dolog látni ezt a pusztítást a tévében vagy a közösségi oldalakon. A másik dolog az, hogy mindezt a saját szemeddel látod. Ez sokkal megdöbbentőbb – mondta Ben Stiller, aki Kijev előtt bejárta Irpin romos lakónegyedeit. Stiller 2016 óta dolgozik az UNHCR jószolgálati nagyköveteként.

Hollandia és Dánia aktiválja az energiaválság-terveket

A holland tisztviselők aktiválták a válságenergetikai terv első szakaszát, hogy tartalékaikat növelne az eddigi évi 4,5 milliárd köbméterről 2,8 millió köbméterre korlátozzák a gröningeni gázmezőből kitermelhető gáz mennyiségét. A holland kormány emellett megszünteti a holland szénerőművek termelési korlátozását, hogy megőrizze a gázt, miután a Gazprom megszüntette az európai szállítást. Rob Jetten energiaügyi miniszter egy hágai sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedéseket. Eközben a dán energiaügynökség közölte, hogy aktiválta a háromlépcsős energiaellátási terv első lépését is. A stratégia gyakorlatilag a piac szigorúbb nyomon követését jelenti, felkészülve az Oroszországból érkező földgáz esetleges szállítási zavaraira.

Oroszország: az elfogott amerikaiakra nem vonatkozik a genfi egyezmény

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint a Kreml közölte, hogy az elfogott amerikaiakra nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem reguláris katonákról volt szó. Az ügynökség szerint a harcosok „zsoldosok” voltak, akik illegális tevékenységet folytattak, és vállalniuk kell a felelősséget bűneikért. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: aki orosz katonákra lőtt, és veszélybe sodorta az életüket, annak viselnie kell a következményeket.

Ez történt hétfőn

Hétfő tudósításunkat ITT találja.

Borítókép: Ukrán katonák lövik az orosz állásokat amerikai M777-es tarackkal a Donyec-medencében 2022. június 18-án / MTI / AP / Efrem Lukackij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában