Kiverte a biztosítékot

2022.06.01. 18:29

Több helyről támadják a magyar benzinár-szabályozást

A szakértő szerint rosszhiszemű dolog egy még meg nem született ítéletre hivatkozva károsultakat gyűjteni.

A magyar kormány intézkedése, amely szerint az üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében piaci áron tankolhatnak a magyar kutakon a külföldi rendszámú autók, több tagállamban is kiverte a biztosítékot. Míg a horvát kormányfő nyilatkozatában követeli hazánkkal szemben a kötelezettségszegési eljárás megindítását, addig az osztrákok már pertársaság alapításával toborozzák a károsultakat – írja a Magyar Nemzet.

Ez egyértelmű kötelezettségszegés – nyilatkozta az Euronewsnak a magyarországi kettős benzinár kapcsán a horvát miniszterelnök. Andrej Plenkovic hozzátette, a magyar miniszterelnökkel már közölte, hogy ha az Európai Bizottság ezt az Európai Unió Bírósága elé viszi, Magyarország elveszíti a pert. A horvát kormányfő azt kifogásolja, hogy ha már hazánk vásárolhat olcsó orosz olajat, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon szeretnék megtankolni autóikat. Plenkovic Németországot hozta fel példaként, ahol az EU Bírósága kimondta, diszkriminatív az a szabályozás, amely szerint a nem német állampolgároknak kell csak fizetniük a német autópályák használatáért.

Délnyugati szomszédainkkal ellentétben Ausztriában már egy pertársaságok összegyűjtésére szakosodott civil szervezet hirdetés útján gyűjt benzinkárosultakat, akik magyar rendszámú autóval nem rendelkezve már csak piaci áron tudtak Magyarországon tankolni. Teszik ezt mindezt úgy, hogy nem csupán a kötelezettségszegési eljárás nem indult meg hazánk ellen, de még csak kifogást sem emeltek a szabályozás európai uniós versenyjogba való ütközése miatt.

– Kicsit olyan ez, mintha a lovin olyan lóra fogadnánk, amely még meg sem született – kommentálta a Magyar Nemzet kérésére az osztrák pertársaság kérdését Tóth Máté energiajogász. Hozzátette, ez rendkívül rosszhiszemű hozzáállás, és spekuláció arra hivatkozva károsultakat gyűjteni, hogy majd egyszer, évek múlva lehet, hogy lesz egy döntés, ami alapján az akkori károsultak érvényesíthetik jogaikat Magyarországgal szemben.

A szakember tájékoztatott, hogy jelenleg aki magára károsultként hivatkozva akarna pert indítani Magyarország ellen, az már a keresetlevél benyújtásánál elbukna. Ugyanis szükség van arra, hogy az Európai Unió Bírósága ítéletében kimondja, hogy Magyarország a kettős benzinár-szabályozással megsértette az uniós jogot. Ennek pedig az a menete, hogy a bizottság a vonatkozó magyar jogszabályok megvizsgálása után felvetheti aggályait a magyar kormánynak, akik arra észrevételt tehetnek, és ha ez nem felel meg a bizottságnak, az újra tájékoztatja erről hazánkat, és ha ismét nem kielégítő a magyar válasz, akkor fordulhatnak a bírósághoz. Mire az ügyben ítélet születik, addig nagyon sok feltételnek kell kijelentéssé válnia, és ezalatt évek telhetnek el – tette hozzá Tóth Máté. Hangsúlyozta, hogy

amennyiben ez a procedúra teljesen lezajlott, és az EU Bírósága kimondta, hogy hazánk jogsértést követett el a kettős benzinár szabályozásával, akkor lennének jogosultak a vélt vagy valós károsultak a tagállamok bármely bírósága előtt érvényesíteni követeléseiket Magyarországgal szemben.

– Azonban az, hogy egy civil szervezet még az eljárás megkezdése előtt arra buzdítja az embereket, hogy tegyék el a benzinkúton kapott blokkjaikat és regisztráljanak náluk egy későbbi, esetleges pertársaság létrehozása érdekében, az nemcsak rendkívül rosszhiszemű, de spekulánsokra valló tevékenység – húzta alá az energiajogász. Hozzátette, a magyar jogi szabályozás ezt nem is engedi meg, ezért ezt megkerülve, Ausztrián keresztül toborozzák a tagokat a pertársasághoz.

A kettős benzinárral kapcsolatban egyébként az európai intézmények egyelőre nem emeltek kifogást, a bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség is annyit írt korábban az Euronews kérdéseire, hogy vizsgálják az intézkedést.

Szintén véleményt formált a még meg sem induló eljárásról Horn Gábor, a Gyurcsány-kormány korábbi államtitkára. A volt SZDSZ-es politikus egy televíziós műsorban elfogadhatatlannak nevezte a magyar rendszámmal rendelkező autósokra vonatkozó benzinárstopot. Jelenleg a Republikon Intézet vezetőjeként tevékenykedő Horn önmagát piaci fundamentalistának nevezte, és azt állította, hogy ez a modell törvénytelen, és el fog tűnni. Horn a műsorban még hitet tett a piac mindenhatósága mellett is. – Piaci fundamentalista vagyok. Azt gondolom, hogy a piacnál nincs jobb dolog a világon – fogalmazott, hozzátéve: az ársapkához hasonló közvetlen állami beavatkozást elfogadhatatlannak tartja.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában