Szerintük felesleges

2022.07.01. 15:03

Gyurcsányék megint támadják a benzinárstopot

Továbbra is ellenzi Gyurcsány Ferenc pártja az üzemanyagok árára kivetett árstopot. A DK szóvivője szerint ezzel a kormány korlátozza a felhasználható benzin mennyiségét, másrészt áruhiány lépett fel. A Mediaworks Hírcentrumának összeállítása ugyanakkor bemutatja, hogy valójában milyen jelentős megtakarítást jelent az ársapka a magyar családoknak.

Ismét kritizálta a benzinárstopot a Demokratikus Koalíció, ezúttal Barkóczi Balázs, a párt szóvivője és országgyűlési képviselője támadta az intézkedést. A Gyurcsány-párt politikusa az ATV-ben csütörtökön úgy fogalmazott: az, amit most csinált a kormány, hogy ársapkát vezetett be, és főleg a benzináraknál, az üzemanyagáraknál, az energiahordozóknál, ez egyrészt azzal járt, hogy korlátozzák a felhasználható benzin mennyiségét, másrészt pedig áruhiány lépett fel, és nem ellátási problémák miatt.

Nem meglepő Barkóczi véleménye, hiszen a DK politikusai már korábban is kritizálták az üzemanyagokra kivetett árstopot. 

Dávid Ferenc országgyűlési képviselő néhány hete az ATV-ben azt mondta, hogy nyugodtan lehet emelni a benzin árát, az emberek akkor is meg fogják venni.

A DK gazdaságpolitikusa egykori egyetemi tanulmányait felidézve azt fejtegette, hogy az alkohol, a benzin és a cigaretta teljesen árrugalmatlan termék.

Akármennyi az ára, ugyanúgy fog fogyni. Lemegy két hétig, lemegy három hétig, lemegy egy hónapig, és így jön vissza a görbe, és a fogyasztás beáll – hangsúlyozta a baloldali képviselő.

Megszólalt az ügyben Bokros Lajos is, aki a KlikkTV TÍZ című műsorában Bolgár Györggyel beszélgetett. A volt szocialista pénzügyminiszter azt mondta: azzal, hogy a kormány végtelen bölcsességében ársapkákat húzott, például a farháttól a benzinig, csak romboló hatást gerjeszt, eltorzítja a gazdaságot, és hosszú távon nem fenntarthatóak ezek az intézkedések.

Amikor pedig ezt felszabadítják, ugyanaz történik, mint a kamatnál, amit túl alacsonyan tartottak túl sokáig – úgy véli, túl magasra fognak szökni az árak, túl sokáig. Bokros szerint a benzinársapkán csak az nyer, akinek autója van.

Magyarországon, akinek autója van – kevés kivétellel – inkább a középosztályhoz sorolható. Nekik teljesen felesleges támogatást adni – fogalmazott a volt pénzügyminiszter.

A valóság ezzel szemben az, hogy sok millió magyar embernek nagy segítséget jelentenek a hatósági árak. A kormány két hete jelentette be, hogy október elsejéig meghosszabbítja az élelmiszerárstopot és a benzinárstopot.

Az ársapka meghosszabbítása havonta akár több tízezer forintos megtakarítással ér fel mintegy 2,4 millió magyarországi háztartás számára.

A Századvég Gazdaságkutató készített nemrégiben felmérést, amely szerint a világpiaci árak érvényesülésével júniusban a magyar autósoknak – a 76 literes, átlagos havi üzemanyag-fogyasztásukból kiindulva – átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetniük az üzemanyagért, ha nem lenne érvényben a hatósági árkorlátozás.

Az autóhasználat gyakoriságával arányos összegű megtakarítások körülbelül 5,5 millió embert érintenek. Akik havonta kétszer tankolják tele az autójukat, mintegy 24 ezer forintot spórolhatnak a benzin- és gázolajár felső határának rögzítésével.

Az intézkedés meghosszabbítása októberig úgy is támogatja a családokat, hogy a nyaralási szezonban a belföldi utazásokat továbbra is a kontinensen a legkedvezőbb árú üzemanyagköltségekkel tervezhetik meg az autóval közlekedők.

Borítókép: Barkóczi Balázs, a DK képviselője interpellál az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában