Tapasztalt vezető kell

2022.08.27. 13:27

A hivatalban lévő miniszterelnök alakíthat kormányt Szerbiában

Szerbiának eddig soha nem volt olyan miniszterelnöke, aki három megbízatási időn át vezette volna az országot.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök 2022. június 29-én.

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Milos Miskov

Ana Brnabic hivatalban lévő miniszterelnököt kérte fel ismét kormányalakításra szombaton Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök.

Brnabic 2017 óta miniszterelnöke az országnak, ez lesz a harmadik megbízatási ideje. 2017-ben Aleksandar Vucictól vette át a kormányfői pozíciót, amikor Vucicot államfővé választották, majd a 2020-as parlamenti választásokat követően is ő lett a miniszterelnök.

Szerbiának eddig soha nem volt olyan miniszterelnöke, aki három megbízatási időn át vezette volna az országot.

A 2022 áprilisi előrehozott parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt nyerte meg, a köztársasági elnök pedig szombaton kérte fel a párt politikusát a kormány további vezetésére. Az új kormányban helyet kap az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párt, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve más nemzeti kisebbségek.

Aleksandar Vucic azt is bejelentette, hogy Ana Brnabic biztosan nem fogja négy éven át vezetni a kormányt, 2024-ben kormányátalakításra kerülhet sor. Mint mondta, az volt a fontos, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök folytathassa a munkáját a nehéz őszi és téli időszakban, vagyis egy tapasztalt kormányfő vezesse ki az országot a válságból.

 Elemzők szerint az sem kizárható, hogy nem kormányátalakítás lesz másfél év múlva, hanem ismét előrehozott parlamenti választást írnak ki az önkormányzati választásokkal egy időben.

Címkék#Szerbia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában