Infografikával

2022.08.19. 07:27

Történelmi töredezettség a szivárványkoalícióban

Legújabb elemzésében a XXI. Század Intézet a baloldal történelmi fragmentáltságát ismerteti, illetve rámutat a baloldal szerkezeti válságából eredő problémákra, azaz a megújulás hiányára és a versengéssel szemben felmerülő együttműködési kényszerre. Mint olvasható, az Országgyűlésben hat baloldali frakció működik, amivel minden eddiginél töredezettebbé vált az ellenzéki oldal – írja a Magyar Nemzet.

Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András / Metropol / Máté Krisztián

Forrás: Metropol

Fotó: Máté Krisztián

– A hazai baloldal nem képes megújulni: továbbra sincs innováció és releváns mondanivaló, az április 3-án megbukott pártelit pedig – minden személyi változás ellenére – vezető pozícióban maradt. A választási kudarc után nőtt a töredezettség, Márki-Zay Péter visszatérésével, illetve a Jobbik szakadásával szeptemberre immár tizenegy (társ)elnök vezetésével működő nyolc szervezet lesz 

– olvasható a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében. Hozzáteszi: mivel az ellenzéki oldalon nincs hely ennyi párt számára, minden bizonnyal élesedni fog a szavazók bizalmáért folyó küzdelem. Emellett hangsúlyozza, hogy a baloldali pártok mind szervezetépítésben, mind pedig ideológiai-szellemi munkában évtizedes lemaradásban vannak a kormánypártokhoz képest.

 Ellenzéki frakciók 2022-ben az Országgyűlésben (Forrás: XXI. Század Intézet)

Az Országgyűlésben rekordszámú, összesen hét ellenzéki – ebből hat baloldali – frakció működik, így minden eddiginél töredezettebbé vált az ellenzéki oldal. A rendszerváltoztatás óta nem volt rá példa, hogy ennyi ellenzéki képviselőcsoport kezdje meg a parlamenti munkát. A fragmentáltság a 2018-as ciklus kezdetéhez képest is szembetűnő – fogalmaznak az elemzés készítői.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában