Segítség a családoknak

2022.09.15. 11:55

Novák Katalin: csaknem ezer településen van bölcsőde Magyarországon

Ma már csaknem ezer településen működik bölcsőde Magyarországon - mondta a köztársasági elnök csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádnémetiben, ahol új bölcsődét adott át.

Forrás: Novák Katalin/Facebook

Fotó: Bartos Gyula

Novák Katalin emlékeztetett: most háromszor annyi településen tudnak bölcsődei szolgáltatást nyújtani, mint tíz éve, és a szülők négy típusú bölcsőde közül tudják kiválasztani a gyermekeik számára legmegfelelőbb ilyen intézményt.   

A mintegy 290 millió forint értékű beruházás fontosságát hangsúlyozva a köztársasági elnök úgy fogalmazott: ez a nap nemcsak Hernádnémetinek fontos, hanem mindannyiunknak, hiszen az új bölcsőde átadása arról szól, hogy "hiszünk, bízunk a jövőben és a jövő gyermekeinek építkezünk."   

Az államfő emlékeztetett, a bölcsőde két évvel ezelőtti alapkőletételi ünnepségével egybekötve kilenc, az Esély Otthon Program keretében felújított lakást is átadtak Hernádnémetiben a fiataloknak. Ezzel esélyt szerettünk volna adni akkor azoknak a fiataloknak, akik boldogulni akartak saját szülőföldjükön és erről az elvről szól az új bölcsőde megépítése is - fogalmazott.

Cél, hogy mindenki megtalálhassa a boldogulását a főváros mellett az ország bármely pontján, összes kistelepülésén, legyen esély az életre és a gyermeknevelésre, a munkából való boldogulásra, gyermekeink pedig még jobb körülmények között nőhessenek fel, mint mi magunk - mondta Novák Katalin.   

"Azt szeretném, hogy a magyar fiatalok tudnák, mi biztatjuk, bátorítjuk őket arra, hogy mondjanak igent egymásra, a közös életre, a gyermekvállalásra és érezzék azt, hogy a közösség támogatja, segíti őket, Magyarország számít rájuk " - hangoztatta az államfő.   

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök gyerekekkel játszik az új bölcsődében 
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Novák Katalin hangsúlyozta, szeretnék megadni a választás szabadságát számukra a gyermekek megszületése után is, legyen szó a nevelésükkel eltöltött időről vagy a szülők munkába történő visszatéréséről, ehhez pedig a kormány különböző segítségeket biztosít például a szülő hosszabb ideig történő otthonmaradásának támogatásával, vagy akár a nagyszülői gyed bevezetésével.   

Utalt arra: a szülők számíthatnak a bölcsődékre is, ahol szakképzett gondozók és szakemberek vigyáznak a gyerekekre.   

"Mi büszkék vagyunk rá, hogy a fogantatástól fogva ott vagyunk a gyermekek mellett és a megszületés után is akár a bölcsődében, az óvodásban, a köznevelésben, majd később is végigkísérjük az útjukat, fiatal felnőtté válásukkor pedig ismét ott állunk mellettük, amikor a családalapításról szóló döntéseiket hozzák meg" - jelentette ki a köztársasági elnök.   

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádnémetiben, az új bölcsőde avatásán 
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Az eseményen részt vett Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője.   

Orosz Zsolt, Hernádnémeti független polgármestere elmondta, a 274 millió forintos hazai forrásból és az önkormányzat 15 millió forintos saját erejéből egy hétszáz négyzetméter alapterületű, négy csoportszobás, 48 férőhelyes bölcsőde épült meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában