Ukrán válság

2022.09.01. 07:53

A NAÜ küldöttsége megérkezett az atomerőműhöz

Közvetítésünk az orosz-ukrán háború 190. napjáról.

Orosz állásokat készülnek lõni ukrán tüzérek a keleti fronton, Harkiv közelében

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Marienko

Scholz tárgyalni fog Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár folytatni fogja a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - mondta csütörtökön, amikor találkozott Essenben a város lakóival.

Korábban Moszkvában találkoztam az orosz elnökkel, többször beszéltem vele telefonon is, továbbra is így fogok tenni


 

- mondta.

Korábban augusztus 15-én a Dagens Nyheter című napilapnak adott interjújában Scholz azt mondta, hogy a nyugati országok fontosnak tartják a közvetlen kapcsolatfelvételt Putyinnal az ukrajnai helyzetről - írja az iz.ru.

A NAÜ öt képviselője a zaporizzsjai atomerőműben marad

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) öt képviselője a nukleáris létesítményben marad - számolt be az Ukrajinszka Pravda. A hírportál a BBC brit közszolgálati médiatársaságra hivatkozva azt írta, hogy Rafael Grossi, a NAÜ vezetőjének szavai szerint 

az általa vezetett küldöttségnek az atomerőműben tett néhány órás látogatása alatt sikerült elegendő fontos információt összegyűjtenie. 

Részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

GROSSI, Rafael
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek egy zaporizzsjai szálloda előtt 2022. szeptember elsején. Grossi a NAÜ-nek azt a küldöttségét vezeti, amely az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőművet készül felkeresni. Az erőmű Ukrajna energiaellátásának 20 százalékát biztosítja
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén. Grossi délután elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte Grossi szavait, aki hangoztatta, hogy 

"néhány kolléga azért marad (az atomerőműben), mert van jó néhány részletesebb kérdés, amelyek megvitatása több időt és nyugodtabb környezetet igényel. 

Arra kérem önöket, hogy segítsenek kollégáimnak, hogy teljesebben felmérhessük az egész helyzetet. A csapatomnak lehetősége lesz arra, hogy beszéljen (a helyzetről) Enerhodar lakóival" - tette hozzá a NAÜ főigazgatója az újságíróknak.

Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz csapatok Vlagyimir Putyin orosz elnöktől azt az utasítást kapták, hogy szeptember 15-ig érjék el a donyecki régió közigazgatási határait.

A katonai vezető elmondta, hogy az orosz erők változatlanul megszállva tartják Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv megyék egyes részeit, és igyekeznek kedvező feltételeket teremteni egy újabb támadó művelet elindításához. "Az orosz megszálló csapatok ismét módosítják terveiket Putyin parancsára, és eszerint szeptember 15-ig kell elérniük Donyeck megye közigazgatási határait" - fogalmazott Hromov. Hozzátette, hogy 

az orosz erők folytatják katonai egységeik átcsoportosítását a megszállt területen, feltehetően azért, hogy megteremtsék a feltételeket az offenzíva újrakezdéséhez a donyecki hadműveleti területen.

"Az általuk megszerzett információk szerint a jelentős személyi veszteségek miatt az orosz fegyveres erők főparancsnoksága úgy döntött, hogy feloszlatja a légideszant csapatok 31. különálló légideszant rohamdandárját és 22. különleges rendeltetésű dandárt, amelyekben a veszteségek figyelembevételével a katonák kevesebb mint 20 százaléka maradt életben - mondta a vezérkar képviselője.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán katonák Donyeck megyében három irányban - Szlovjanszk, Bahmut és Avgyijivka felé -, délen, Mikolajiv megyében pedig Novopavlivszke irányában állították meg az orosz erők rohamműveleteit.

Putyin bejelentést tett Kalinyingradról

Az orosz kormány arra fog törekedni, hogy Kalinyingrád és az ország többi része közötti közlekedés kényelmes és gazdaságilag is fenntartható legyen

 - ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be csütörtökön miután a kalinyingrádi régió kormányzójával, Anton Aljanovval folytatott megbeszélést.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Anton Alihanov,  a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé, a kalinyingrádi régió kormányzója megbeszélést folytat Kalinyingrádban 2022. szeptember 1-jén
Fotós: Gavril Grigorov / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml

Az orosz elnök a régió vezetőjének azon kérésére reagált, hogy a Fekete-tenger térségéből és más területekről kompokat és teherhajókat helyezzenek át a kalinyingrádi régióba.

Ennek oka, hogy Kalinyingrád és más orosz területek között megnőtt az utas és áruforgalom és a jelenleg elérhető kompok és teherhajók már nem elegek a megnövekedett igények kiszolgálására - írja az iz.ru.

 

Újabb tragikus ukrán ellentámadási kísérlet

Az ukrán hadsereg az éjszaka újabb sikertelen támadási tett kísérletet Mikolajiv és Krivij Rih, valamint Harkiv irányából és újabb jelentős veszteségeket szenvedett - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint orosz légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében Mikolajiv és Krivij Rih irányában az elmúlt nap során 31 harckocsi, 22 gyalogsági és 18 egyéb páncélozott harcjármű, 8 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautó, valamint 17 speciális járműfelszerelés semmisült meg és több mint 350 katona halt meg.

Harkiv irányában, Ruszki Tiski közelében orosz tűzcsapások a szóvivő szerint meghiúsították az ukrán 14. gépesített dandár támadási kísérletét. A veszteség meghaladta az ötven főt. A dandár 56 katonája Harkiv irányába próbált meg visszavonulni, de Szaltivkánál Konasenkov szerint a Kraken ukrán "nacionalista" alakulat tüzet nyitott rájuk, a legtöbbjüket megölve.

A beszámoló értelmében az orosz légierő nagypontosságú fegyverei az ukrán 93. gépesített dandár több mint száz katonáját ölték meg és 15 haditechnikai eszközét tették üzemképtelenné a donyecki Csasziv Jar település közelében.

Konasenkov azt mondta, hogy Artemivszk közelében az ukrán 72. gépesített brigád katonái megtagadták a parancsot a súlyos veszteségeik, fegyverzetük gyengesége, valamint a tűztámogatás hiánya miatt, és elhagyták állásaikat.

 

Konfliktus lehet Zelenszkij és az ukrán hadsereg között

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint konfliktushelyzet van kialakulóban Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán hadsereg között.

Lukasenko szerint Ukrajnában Vlagyimir Zelenszkij elnökön semmi sem múlik, miközben a hadsereg egyre fontosabb szerepet játszik.

A fehérorosz elnök szerint az ukrán katonák látják, hogy hiába harcolnak és halnak meg nap, mint nap. Az ukrán katonák bármikor az "asztalra csaphatnak" és kényszeríthetik az ukrán elnököt, hogy üljön le tárgyalni és vessen véget a vérontásnak; ami Lukasenko szerint hamarosan be fog következni - írja az iz.ru.

 

Itt az orosz válasz a vízumok eltörlésére

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint "nevetséges" és rossz az orosz állampolgárok számára, hogy az EU eltörölte az orosz turisták egyszerűsített vízumrendszerét.

Egy újságírókkal folytatott telefonos konferenciabeszélgetésen Peszkov elmondta, hogy Oroszország tanulmányozza a válaszadási lehetőségeket, miután az EU külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy eltörlik azt a megállapodást, amely lehetővé tette az oroszok számára, hogy egyszerűsített eljárás keretében vízumot igényeljenek a schengeni övezetbe.

Ez rossz az oroszok számára, mert tovább tart és nehezebb lesz vízumot szerezni. Ez egy újabb nevetséges döntés az abszurditások folyamatos sorozatában


– mondta ma Peszkov.

Peszkov utalt arra, hogy Oroszország hasonló válaszlépéseket tehet, és Moszkva úgy fog válaszolni, ahogy az érdekeinek a legjobban megfelel.

Orosz közlemény a zaporozsjei erőműről

Abban az esetben, ha Kijev újabb kísérleteket tesz arra, hogy megzavarja a NAÜ-szakértők munkáját a zaporozsjei atomerőműben, minden felelősség Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre hárul
– mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Új információk az ukrán gabonáról

Az Ukrajna déli részén dúló harcok nem veszélyeztetik az ukrán gabona szállítását biztosító fekete-tengeri folyosó működését – jelentette ki a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője csütörtökön.

Natalija Humenyuk videókapcsolaton keresztül számolt be róla, hogy az elmúlt napokban az ország déli régiójában fokozódó harcok nem akadályozzák a tengeri folyósó működését.

A gabonaszállításra kialakított tengeri folyósó a korábbi megállapodásoknak megfelelően működik

– mondta a sajtószóvivő.

Macron kitart a Moszkvával folytatott párbeszéd mellett

Emmanuel Macron francia elnök megvédte az Oroszországgal az ukrajnai inváziót követően folytatott párbeszéd folytatására irányuló politikáját, mondván, hogy nem Törökországnak kellene az egyetlen hatalomnak lennie, amely tárgyal Moszkvával, és már most előkészületeket kellene tenni a tárgyalások és a béke érdekében.

Ki akarja, hogy Törökország legyen az egyetlen világhatalom, amely továbbra is tárgyal Oroszországgal?

– mondta az elnök a francia nagykövetek találkozóján az Elysée-palotában.

Nem szabad engednünk a hamis erkölcsiség semmilyen formájának, amely erőtlenné tenne bennünket

– tette hozzá.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök
Fotós: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

Szinte minden szankciót elutasítanak a magyarok

A Századvég megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság miként vélekedik az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett és tervezett szankciós politikájáról. a magyarok túlnyomó többsége békét és kompromisszumot szorgalmaz a konfliktusban álló felek között. A felmérés eredményeiről ide kattintva olvashat.

A harcokban eddig 270 oktatási intézmény semmisült meg

Ukrán Védelmi Minisztérium szerint a harcok eddig 2405 oktatási intézményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes tájékoztatása szerint február 24. óta 270 oktatási intézményt semmisítettek meg teljesen Ukrajnában.

Lavrov: Oroszország elleni támadásnak minősül a dnyesztermelléki békefenntartók elleni fellépés

Minden olyan lépés, amely veszélybe sodorja a moldovai szakadár "Dnyesztermenti Köztársaságban" állomásozó orosz békefenntartók biztonságát, Oroszország elleni támadásnak minősül - figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Jelenleg mintegy 1700 orosz katona állomásozik a szakadár "Dnyesztermenti Köztársaság" területén. Két gépesített lövész zászlóalj éves váltásban békefenntartó feladatokat lát el, és van még egy őrző és egy kiszolgáló zászlóalj is. 

A NAÜ küldöttsége megérkezett az atomerőműhöz

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége végre megérkezett a zaporizzsjai atomerőműbe - közölte az Energoatom ukrán állami energetikai vállalat.

Már az oroszok által kontrollált területen vannak a NAÜ ellenőrei

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége már áthaladt az úgynevezett "szürke zónán" a Zaporizzsja régióban, és belépett az oroszok által ellenőrzött területre.

Oroszország katonai konfrontációval fenyegeti Moldovát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztette Moldovát, hogy a szakadár Dnyeszteren túli régióban állomásozó orosz csapatok biztonságának veszélyeztetése katonai konfrontációt kockáztat Moszkvával.

Oroszországnak becslések szerint 1500 katonája van Dnyeszteren túli területen, amelyet "békefenntartó" erőként jellemez.

Dnyeszteren túli terület nemzetközileg elismert része Moldovának, de 1992 óta szeparatista hatóságok ellenőrzése alatt áll, amikor a Szovjetunió összeomlása konfliktust váltott ki.

Elmaradnak a tanévnyitók

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint csütörtök hajnaltól több tüzérségi lövedék is becsapódott. Törölték az összes tanévnyitó rendezvényt a harcok miatt. A belövések következtében legkevesebb két ember életét vesztette, öten pedig, köztük egy gyerek, megsebesült.

Diákok egy mariupoli iskolában rendezett tanévnyitó ünnepségen 
Fotós: - / Forrás: MTI/AP

A Vöröskereszt az atomerőműnél zajló harcok azonnali leállítását követelte

A zaporizzsjai atomerőmű közelében zajló katonai tevékenység azonnali leállítását sürgette csütörtökön a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), és "katasztrofális következményekre" figyelmeztetett.

Ideje végre abbahagyni a játszadozást a tűzzel, és valódi lépéseket tenni a zaporizzsjai és más létesítmények védelme érdekében

– szögezte le újságírók előtt Robert Mardini, az ICRC főigazgatója.

Orosz védelmi tárca: ukránok szálltak partra az atomerőmű közelében

A tárca szerint a partraszállás közép-európai idő szerint öt órakor történt. 

Két, összesen hatvan fős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre

A fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására.

Rogov a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében működésbe léphetett a zaporizzsjai atomerőmű védelmi rendszere és lekapcsolódhatott az ötödik blokk, a tartalék áramvezeték megsérült. Azt állította hogy a hatvan ukrán partraszállóból negyvenet megöltek.

500 tanárt helyeztek át Oroszországból a megszállt Melitopolba

A The Kyiv Independent tudósítása szerint Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere egy televíziós beszédben azt mondta, hogy az orosz tanároknak "ingyenes lakhatást" és "magas fizetést" ígértek, mert az ukrán tanárok nem működtek együtt az oroszokkal.

Finnország csökkentette az oroszoknak kiadott vízumok számát

Finnország az orosz állampolgárok számára kiadott vízumok számát a szokásos mennyiség tizedére csökkentette. A döntés egy nappal azután lépett hatályba, hogy az uniós külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy megnehezítik az oroszok számára a vízumkiadást.

Oroszország készleteket halmoz fel a baráti valutákból

Oroszország azt fontolgatja, hogy idén akár 70 milliárd dollár értékben vásárol jüant és más "baráti" valutákat, hogy lelassítsa a rubel árfolyamának emelkedését – jelentette csütörtökön a Bloomberg News.

Cash,Money,Of,Various,Countries,(dollars,,Rubles,,Euro),In,A
Valuták
Forrás: Shutterstock

Orosz ígéret: mindent megtesznek az atomerőmű biztonságos működése érdekében

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy a zaporizzsjai atomerőmű biztonságosan működhessen, és hogy a NAÜ ellenőrei elvégezhessék feladataikat.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 
Fotós: Natalija Kolesznyikova / Forrás: MTI/EPA/AFP

Lavrov egy moszkvai rendezvényen beszélt:

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az erőmű biztonságos legyen, hogy biztonságosan működjön, hogy az ottani misszió minden tervét végrehajtsa.

Észak-Korea munkásokat küldhet az oroszok által megszállt Kelet-Ukrajnába

Miközben az ukrajnai háború a hetedik hónapjába nyúlik, Észak-Korea arra utalt, hogy építőipari munkásokat szeretne küldeni, hogy segítsenek az ország keleti részén lévő, Oroszország által megszállt területek újjáépítésében - tudósít az Associated Press.

Az ötletet nyíltan támogatják magas rangú orosz tisztviselők és diplomaták, akik olcsó és szorgalmas munkaerőt látnak a koreai munkásokban. 

Észak-koreai munkások alkalmazása Donbasszban egyértelműen ellentétes lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióival, amelyeket Észak-Korea ellen nukleáris és rakétaprogramja miatt hoztak, és tovább nehezítené az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi erőfeszítéseket az ország nukleáris leszerelésére.

Ukrajna folytatja offenzíváját a déli régiókban

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szeptember 1-jén arról számolt be, hogy Ukrajna intenzív, nagy hatótávolságú csapásokkal erősíti offenzíváját az ország déli területein az orosz állások ellen.

Orosz légicsapás következtében keletkezett kráter a Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. augusztus 31-én. 
Fotós: Konsztantin Liberov / Forrás: MTI/AP

13 mentődolgozót öltek meg tüzérségi tűzben Donyeckben

Az Oroszország által támogatott szakadárok közölték, hogy 13 mentős meghalt és kilenc megsebesült, miután ukrán tüzérségi tűz alá kerültek a kelet-ukrajnai Donyeck régió orosz ellenőrzés alatt álló részén.

Áram nélkül maradt a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó város

Orosz tisztviselők elmondása szerint a városban nincs világítás, de nincs ok arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tervezett látogatása a zaporizzsjai atomerőműben ne valósulhasson meg.

Mindez egyenesen ellentmond annak, amit az ukrán Energodar polgármestere mondott. Korábban Dmytro Orlov azt mondta, hogy a missziót azért nem lehetett folytatni, mert az orosz erők az előre egyeztetett útvonalat lőtték.

Az Energoatom ukrán állami energetikai vállalat szintén azt közölte, hogy a létesítmény egyik működő reaktorát leállították.

Úton vannak a NAÜ ellenőrei

Az Interfax-Ukrajna hírügynökség jelentése szerint a NAÜ ellenőrei egy ellenőrző ponton vannak Novooleksandrivkában, amely mintegy 20 km-re van a Zaporizzsjai atomerőműtől. A jelentések szerint arra várnak, hogy biztonságos legyen az oda vezető út.

A jelentést az Energoatom, a zaporizzsjai atomerőmű ukrajnai üzemeltetője is terjesztette a Telegramon.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelői csapata úton van az erőműhöz 
Fotós: Dean Calma / Forrás: MTI/EPA/NAÜ

Az oroszok új terve

A jelentések szerint az orosz erők megpróbálják helyreállítani az ellátási vonalakat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar szeptember 1-jén arról számolt be, hogy jelenleg az orosz erők a Donyeck megye feletti teljes ellenőrzés megszerzésére összpontosítanak, illetve szeretnék is megtartani az ideiglenesen megszállt részeket. 

Moszkva szerint az ukránok bombázzák az erőműbe vezető utat

Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben leírja, hogy a Zaporizzsja atomerőműnél kialakult helyzetet az ukránok idézték elő:

"Ma, moszkvai idő szerint reggel 6 órakor, az ukrán csapatok két, legfeljebb 60 fős szabotázscsoportban, csónakokkal szálltak partra a Kahovka-tározónál, 3 km-re északkeletre a zaporizzsjai erőműtől, és megpróbálták elfoglalni azt. Intézkedéseket tettek az ellenség megsemmisítésére.

Emellett moszkvai idő szerint reggel 8 órától az ukrán fegyveres erők ágyúzták a NAÜ-misszió találkozási pontját Vaszilivka település és az erőmű térségében.

A kijevi rezsim provokációjának célja, hogy megzavarja a NAÜ munkacsoportjának a zaporizzsjai erőműhöz való érkezését."

Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt készít elő Ukrajnának

Az amerikai biztonsági segítségnyújtás új csomagjának a következő napokban kell megérkeznie – mondta John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő a Fehér Házban.

Több mint 13 milliárd dollárnyi segítséget szántunk az ukrán fegyveres erőknek, és továbbra is ezt fogjuk tenni

Veszélyben a NAÜ mai nukleáris felügyeleti missziója a Zaporizzsja erőműnél

Ukrán tisztviselők szerint veszélybe kerülhet az ENSZ mai nukleáris felügyeleti missziója, amely a Zaporizzsja erőművet vizsgálja meg, mivel Oroszország bombázza az oda vezető, előre egyeztetett útvonalat.

Az ukránok szerint ma kora reggel támadás érte Energodar várost, amely Európa legnagyobb atomerőművének ad otthont. 

Reggel öt óra óta nem szűntek meg a város elleni folyamatos aknavetős támadások

– közölte a Zaporizzsja atomerőmű ukrán üzemeltetője, az Energoatom hivatalos Telegram-csatornáján.

Energodar város polgármestere, Dmitro Orlov azt mondta, hogy „több polgári objektumot találtak el", és megerősítette, hogy a támadásnak áldozatai is voltak.

Az orosz megszálló hatóságok korábban közölték, hogy a csoport mindössze egy napra kap bejutást Európa legnagyobb atomerőművébe.

A zaporizzsjai atomerőmű egyik tárolója 
Fotós: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / Forrás: MTI/EPA

Amerikai tanácsra szűkítettek az ukránok a herszoni fronton

Az Egyesült Államok javasolta, hogy az ukrán offenzívát korlátozzák földrajzilag, hogy elkerüljék a túlterjedést a tágas frontvonal mentén 

– jelentette az egyik amerikai hírtévé több amerikai, ukrán és nyugati tisztviselőre hivatkozva.

A jobb eredmények elérése érdekében az ukrán erők elemző gyakorlatokat végeztek, melynek célja, hogy jobban megértsék, milyen haderőszintet kell összegyűjtenie Ukrajnának, hogy sikeres legyen a különböző stratégiákkal szemben. Kezdetben Ukrajna nagyobb támadást tervezett, de úgy döntött, hogy egyelőre csak a déli frontra koncentrál.

Oroszország elpusztítja az időszámításunk előtt 5000-ből származó régészeti lelőhelyet

Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok engedélyezték az építkezést azon a helyen, amely történelmi jelentősége miatt 2021-ben kapott védelmet a mariupoli városi tanácstól. Így elpusztul egy hétezer éves régészeti lelőhely.

Az orosz hatóságok adaptációs központokat hoznak létre

Az ukrán ideiglenesen megszállt területek reintegrációs minisztériuma augusztus 31-i jelentése szerint Oroszország speciális központokat hozott létre az ukránok orosz társadalomba való asszimilálására. Sok ukrán civilt, köztük több mint 7000 gyereket akarata ellenére deportáltak Oroszország területére.

Stratégiai hidakat támadtak

Az ukrán fegyveres erők stratégiai hidakat támadtak a dél-herszoni régióban, hogy elszigeteljék a Dnyeper jobb partján tartózkodó orosz csapatokat – közölte Olekszij Aresztovics ukrán vezető tanácsadó. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a Kahovszkij és Daryiv hidakat, amelyeket Oroszország felszerelések és lőszerek szállítására használt a régióba, „lekapcsolták".

Nem lesz gyors győzelem

Ukrajna ellentámadása Herszon visszaszerzésére nem akadt meg és nem vallott kudarcot - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója. "Az a tény, hogy még nem vettük be Herszont, nem jelenti azt, hogy a déli hadművelet meghiúsult vola" - mondta Olekszij Aresztovics csütörtökön kora reggel a Telegrammon közzétett videójában. „Katonáink tervszerűen hajtják végre a műveletet. Megsemmisítjük az ellenséges logisztikát, légvédelmi rendszereket, üzemanyag- és lőszerraktárakat." Aresztovics türelemre intette az ukránokat, hozzátéve, hogy „nem lesz gyors győzelem".

Rendkívüli tanév kezdődik Ukrajnában

Az ukrán iskolák mindössze 40%-ában kezdődik a tavalyihoz hasonló tanév. A háború kezdete óta az országban 280 iskolaépület megsemmisült, 2300 pedig megrongálódott. Az oroszok által megszállt területeken lévő iskolákon már orosz zászlók lobognak, az oktatás pedig Oroszországból hozott tanárokkal, átírt tantervekkel, orosz nyelven kezdődik. Ukrajna és fővárosa, Kijev említései kikerülnek a történelemtankönyvekből, miközben Vlagyimir Putyinra és az orosz elnökként elért eredményeire vonatkozó utalások jelennek meg az új könyvekben.

Míg egy hete az orosz elnök még azt jelentette be, hogy 10 ezer rubelt (kb.: 67 500 forintot) fizetnek azoknak a szülőknek, akik a megszállt területeken járatják iskolába a gyerekeiket, a közösségi oldalakon mostanra megjelentek a fenyegetések is, hogy megvonnák a szülői jogokat azoktól, akik visszatartják gyerekeiket az iskolától.

A világ három hibát követhet el

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a velencei filmfesztiválon felszólalva úgy fogalmazott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja „primitív cselekmény három felvonásban, hogy a világ három drámai hibát kövessen el: megszokja a háborút, beletörődik a háborúba és elfelejti a háborút". Zelenszkij azt mondta a hallgatóságnak, hogy „ne maradjanak csendben" és „ne maradjanak semlegesek" a háborúval szemben.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 7372 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 269 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 31-én 37 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Fuss vagy meghalsz!

Az ukrán védelmi minisztérium figyelmeztette a Herszon régióban tartózkodó orosz csapatokat, hogy meneküljenek, különben meghalnak. A minisztérium által a Twitteren megosztott videón orosz katonák menekülése látható. „Üzenet a jelenleg Herszon megyében tartózkodó orosz „vendégeinknek" – áll a videóban.

Oroszország a háború első heteiben elfoglalta Dél-Ukrajna nagy területeit a Fekete-tenger közelében, beleértve a Herszon régiót is. A régió az oroszok által annektált Krím-félszigettől északra fekszik, és Ukrajna kulcsfontosságú célpontnak tekinti a visszafoglalását, hogy megakadályozzák az oroszok nyugati területszerzését, ami végül elzárhatná Urajna hozzáférését a Fekete-tengerhez.

Zelenszkij: Az oroszok szórakozni járnak Európába

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében felhívta az európai országok figyelmét az orosz állampolgárok európai vízumkorlátozásának fontosságára. Szerinte megalázó Európa számára, ha egyetlen nagy butiknak vagy étteremnek tekintik. Európa elsősorban az értékek terepe, nem pedig a primitív fogyasztásé. "Amikor az európai értékeket lerombolni akaró állam polgárai Európát szórakozásra vagy vásárlásra használják, a szeretőik nyaralására, miközben ők maguk a háborúért dolgoznak, vagy egyszerűen csak csendben kivárják Oroszország bukását, teljesen ellentétes mindazzal, amiért Európa általában egyesült" - mondta Zelenszkij, aki szerint Európa nem válhat erkölcsileg süketté.

Az ukrán hírszerzés hálás a támogatásért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében az ukrán hírszerzés nevében köszönte meg a támogatást az ország déli területein élő embereknek, különösen a krímieknek az értékes információkért. "A hírszerző tisztek hálásak minden információért, és maximálisan felhasználják azokat. Az ellenségeknek azt üzenem: ne felejtsék el, kinek a félszigetén tartózkodnak, és az, hogy most ők ott vannak, csak egy ideiglenes állapot" - fogalmazott az ukrán elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában