A béke gazdasága

2022.09.24. 17:26

Ferenc pápa arra kérte a fiatalokat, hogy mentsék meg a bolygót

Az egyházfő szerint olyan világgazdaságra van szükség, amely új szemmel tekint a környezetre és a Földre.

Ferenc pápa (j) az általa létrehívott Economy of Francesco (EoF) elnevezésű nemzetközi konferencián Assisiben 2022. szeptember 24-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Crocchioni

Ferenc pápa azt kérte a fiataloktól az olaszországi Assisiben, hogy mentsék meg a bolygót.

A pápa a történelmi városban – névadó szentjének szülőföldjén – tett rövid látogatásán a világ száz országából oda érkező ezer fiatal, köztük közgazdászok előtt beszélt szombaton.

Az egyházfő a találkozó résztvevőivel együtt aláírta „a béke gazdaságának” megteremtéséről szóló megállapodást is.

A mi nemzedékünk gazdag örökséget hagyott rátok, de nem tudtuk, hogy kell megőrizni bolygónk épségét, és nem tudjuk megőrizni a békét

– fogalmazott a katolikus egyház feje. „A kreativitás, az optimizmus és a lelkesedés” hiányát fájlalva hozzátette:

Hálásak vagyunk Istennek, hogy itt vagytok. És nemcsak holnap lesztek itt, hanem már ma is itt vagytok.

Az egyházfő a hallgatóság előtt kifejtette, hogy szerinte olyan világgazdaságra van szükség, amely új szemmel tekint a környezetre és a Földre.

Azt mondta, sok ember, vállalkozás és intézmény hajtotta már végre az ökológiai átállást, de

tovább kell haladnunk ezen az úton, és többet kell tennünk.

A pápa a The Economy of Francesco (Ferenc gazdasága) elnevezésű, háromnapos találkozóra érkező fiatalokkal egy szerződést is aláírt, amelynek célja „a béke gazdaságának” megteremtése.

Az aláírók elkötelezték magukat egy olyan gazdaság felépítése mellett, amely

az ember, a családok és az élet szolgálatában áll, tiszteletben tart minden nőt, férfit, gyermeket, időst és mindenekelőtt a legsebezhetőbb, legkiszolgáltatottabb embereket.

Ez az assisi Szent Ferenc szellemét hordozó új gazdaság lehet a béke gazdasága – jelentette ki a pápa, kiemelve, a helyzet ma olyan, hogy

nem várhatunk a következő nemzetközi csúcstalálkozóra, mert az már megkésett lehet, a Föld már most lángokban áll, ezért már most cselekednünk kell minden szinten.

A pápa, mielőtt visszatért a Vatikánba arról is beszélt, újra neki kell bátorodni annak, hogy felhagyjunk a fosszilis energiahordozók használatával, és fel kell gyorsítanunk a zéró vagy pozitív hatású energiaforrások elterjesztését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában