Ukrán válság

2022.09.06. 08:23

Erős robbanás volt Enerhodarban

Címkék#háború

195. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katona szelfit készít egy tüzelő harcjárművel a frontvonalon a kelet-ukrajnai donyecki régióban 2022. szeptember 5-én.

Fotó: Konsztantin Liberov

Kezdenek kifogyni a fegyverekből az európai uniós államok

A háború február 24-i kitörése óta az Európai Unió már mintegy két és fél milliárd euró értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának.

AZ EURÓPAI ORSZÁGOK EDDIG LEGINKÁBB SAJÁT KÉSZLETEIKET ADTÁK ÁT A HÁBORÚS ORSZÁGNAK AZ ERRE A CÉLRA GYÁRTOTT FEGYVEREK HELYETT, HOGY A SZÁLLÍTMÁNYOK A LEHETŐ LEGGYORSABBAN ELJUSSANAK UKRAJNÁBA.

Így a tagállamok most nemhogy Kijevnek nem tudnak újabb felajánlásokat tenni, de saját tartalékaikat sem tudják rövid időn belül feltölteni.

AZ ELMÚLT NAPOKBAN OLYAN JELENTÉSEK IS NAPVILÁGOT LÁTTAK, MISZERINT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK HADEREJÉNEK FEGYVERARZENÁLJA IS JELENTŐSEN MEGFOGYATKOZOTT.

Az oroszok szerint ez kell a béketárgyaláshoz

"Ami a Putyin-Zelenszkij találkozót illeti, itt semmi sem változott. Senki sem akar pusztán a találkozó kedvéért találkozni. Ahhoz, hogy egy ilyen találkozó létrejöhessen, illetve hogy a találkozónak akárcsak a gondolata is napirendre kerüljön, dolgozni kell, és meg kell teremteni a legmagasabb szinten rögzíthető megállapodások alapjait. Erről egyelőre nincsen szó"- mondta Dmitrij Peszkov, az orosz államfő

Peszkov kijelentette, hogy Putyin feltétlenül fel fogja keresni a Donyec-medencét, "amikor eljön az ideje". Hozzátette, hogy Oroszország folytatja a régió helyreállítását.

Újabb terrortámadás lehetett orosz területen

Egy nap alatt a második robbanás történt a Zaporizzsjai területen lévő Berdjanszkban szeptember 6-án kedden, ezúttal Szlobodka térségében. A tűzoltók jelenleg is a helyszínen vannak

- közölte Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai terület közigazgatási főtanácsának tagja.

NAÜ-jelentés: Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműven - állapította meg kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat. 

Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény (NPT) betartásán őrködő szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében. 

GROSSI, Rafael
Bécs, 2022. szeptember 2. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ fõigazgatója sajtóértekezletet tart Bécsben 2022. szeptember 2-án, miután elõzõ nap látogatást tett az ügynökség felügyelõivel az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerõmûben. MTI/EPA/MAX BRUCKER
Fotós: MAX BRUCKER

A NAÜ egyebek mellett "atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet" létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy katasztrófa következhet be az országban, ahol 1986-ban a csernobili atomerőműben a békés célú globális atomipar eddigi legsúlyosabb balesete történt.

Az EU az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztését javasolja

Az Európai Bizottság a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését javasolja, valamint azt, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket - jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

Egy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás Enerhodarban

Egy nagy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás az orosz megszállás alá került Enerhodarban, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is van - közölte Dmitro Orlov, a délkelet-ukrajnai város polgármestere kedden a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az orosz híradások is megerősítették, hogy a városban nincs áram, és ezért az ukrán fegyveres erőket okolták. Az oroszok azt mondják, a zaporizzsjai erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték.

Elhalaszthatják az elnökválasztást Ukrajnában

Jaroszlav Zheleznyak parlamenti képviselő Telegram-csatornáján közölte: Ukrajna törvényt fogadott el az elnökválasztás esetleges elhalasztásáról a hadiállapot idejére.

A képviselő szerint a 7686. számú törvénytervezetet 325 képviselő támogatta.

Több tucat épület megrongálódott Nikopolban az orosz támadásokban

Dnyipro megye kormányzója, Valentyin Reznicsenko azt mondta, hogy az orosz erők háromszor lőttek Nikopolra Grad rakétavetővel, melynek során két ember megsérült, őket kórházba vitték.

Húsz toronyház és 11 lakóház megsérült, egy ház pedig teljesen megsemmisült az ágyúzás következtében, valamint a városban több mint 2000 ember maradt áram nélkül.

Több mint 40 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adományozott a magyar kormány Ukrajnának

Bacskai József ungvári főkonzul 325 millió forint értékű Pfizer felnőtt oltóanyagot adott át a magyar kormány nevében Viktor Mikitának, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének.

A segélyszállítmány ünnepélyes átadásán Bacskai József Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte, hogy a szállítmány összeállítását és célba juttatását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felügyelte.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy Magyarország, ahogy a koronavírus járvány idején, úgy a háború kitörésének első napjától kezdve humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. Bacskai József elmondta, hogy tavaly 22 ezer kárpátaljai lakos vehette fel a koronavírus elleni védőoltást a határ mentén.

A mostani szállítmányból a Kárpátaljával szomszédos Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megye is részesül - közölte a főkonzul, aki aláhúzta, hogy Magyarország számos segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába és a Kijev melletti Bucsa település újjáépítésében is részt vesz.

BACSKAI József; MIKITA, Viktor
Magyarország 41 ezer Pfizer vakcinával segíti Kárpátalját
Fotós: Nemes János / Forrás: MTI

A szállítmányt jelentőségéről szólva Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy Kárpátalján mintegy 800 ezren vették fel a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagját, de emlékeztető oltásban csupán négy százalékuk részesült. Emellett a békeidőben mintegy 1,2 millió lakosú megyében időszakosan 200-400 ezer menekült tartózkodik, akik közül sokan nincsenek beoltva - mutatott rá a kormányzó.

A Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály adatai szerint augusztus első felében hetente átlagosan háromszáz új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg pedig heti nyolcszázra nőtt a számuk.

Erős robbanás volt Enerhodarban

Enerhodar polgármestere, Dmitro Orlov elmondta, hogy a robbanást 12 óra 20 perckor hallották. A város áram és folyóvíz nélkül maradt.

Négy donyecki településen visszaverték az orosz támadásokat az ukránok

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szeptember 6-án arról számolt be, hogy az ukrán katonaság visszaverte az orosz offenzívákat a Donyeck megyei Soledar, Zaytsevo, Shakhta Butivka és Szpartak közelében

Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával

Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával - írja a Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) finnországi székhelyű, független kutatóközpont keddi jelentésében. Az árak meredek emelkedése miatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a fosszilis energiahordozók értékesítésével az ukrajnai háború első hat hónapjában - állapítja meg a Crea.

Ez vélhetőleg több, mint amennyit Moszkva a háborúra kiad. A Crea 100 milliárd euróra becsülte a hadiköltségeket.

Harkovot támadják az oroszok

Ihor Terekhov, Harkov polgármestere azt mondta, hogy az orosz erők megtámadták a város Kijevszkij kerületét. A támadás megrongált egy többemeletes lakóépületet és egy adminisztratív épületet. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Korábban a polgármester arról számolt be, hogy Harkov Iparnyi negyedében egy 73 éves nő halt meg.

Harkov megye kormányzója, Oleh Sziniehubov pedig elmondta, hogy hétfőn Zolochiv lakóépületeinek orosz ágyúzása miatt 3 ember halt meg: két 39 és 52 éves férfi.

Oroszország rakétatámadást indított Krivij Rih ellen

Olekszandr Vilkul, Krivij Rih katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon azt írta, hogy szeptember 6-án kora reggel Oroszország rakétákkal sújtotta a Dnyipro megyei várost.

Humanitárius folyosót nyitnának az ukránok a zaporizzsjai erőműtől

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes humanitárius folyosót követel a Zaporizzsjai atomerőműhöz közeli területekről. A politikus szerint Oroszország nem hajlandó humanitárius folyosót biztosítani azoknak az embereknek, akik el akarják hagyni az atomerőmű körüli területeket.

Az ukrán hírszerzés arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban megnőtt azoknak a lakosoknak a száma, akik az oroszok által megszállt Enerhodarból, ahol az atomerőmű található, ukrán ellenőrzés alatt álló területek felé szeretnének távozni.

Az orosz külügyminiszter megfenyegette Moldovát

Az orosz külügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, Moldova hagyja békén az általa el nem ismert Dnyeszter menti Köztársaságban állomásozó orosz csapatokat, máskülönben kemény katonai válaszcsapásra számíthat.

Moldova keleti, oroszbarát szakadárok ellenőrizte térségében már több mint 30 éve, a Szovjetunió széthullása óta állomásoznak orosz egységek. Nem sokkal korábban az orosz külügyek irányítója azzal vádolta meg a moldovai államfőt, hogy egyáltalán nem törekszik a Dnyeszter menti Köztársaság (Transznyisztria) helyzetének tárgyalásos rendezésére.

Az ukránoknak kedvez az orosz népszavazások elhalasztása

Az ukrán ellentámadás előrehaladását erősítheti, hogy Ukrajna oroszok által megszállt déli területein elhalasztották a látszat-referendumokat - írta elemzésében az amerikai háborús tudományok intézete (ISW).

Több mint 11 ezer menekült érkezett hétfőn

Magyarország területére 2022. szeptember 5-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5381 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6343 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 209 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 5-én 18 ember, köztük 5 gyerek érkezett Budapestre vonattal

Ukrán zászló kerül a visszafoglalt herszoni településre - videó

Tovább támadják az orosz állásokat az ukránok

Az eddigi, tizennyolc ilyen támadásban négy lőszerraktárt, egy kommunikációs állomást és egy tankelhárító rendszert semmisítettek meg.

Zelenszkij jelentette be a harkovi lőszerraktár felrobbantását

Az ukrán elnök tegnap esti beszédében azt is mondta, hogy a katonái folytatják az orosz lőszerraktárak, bázisok, átkelőhelyek és főhadiszállások megsemmisítését.

Az ukránok tegnap Harkovban robbantottak fel egy orosz lőszerraktárt:

Három Bayraktar drónt kapott Ukrajna - fotó

A drónokat már le is szállították - jelentette be a Bayraktar vezérigazgatója. 

Orosz veszteségek Dél-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg jelentése szerint az oroszok tegnap négy harckocsit, egy Kamov Ka-50 helikoptert, valamint 12 páncélozott járművet vesztettek a dél-ukrajnai harcok során. A jelentés szerint az eszközök mellett az oroszok 86 katonát vesztettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában