A józan ész pártján

2022.09.16. 15:00

Giorgia Meloni: a Magyarországgal szembeni EP-jelentés elfogadása Európa megosztásához vezet

A Magyarországról szóló európai parlamenti jogállamisági jelentés az olaszországi választási kampány részévé vált, melyben az Európa Uniónak a keleti tagállamokkal szembeni politikáját bírálta Giorgia Meloni, a jobboldali Olaszország Fivérei párt miniszterelnök-jelöltje az olasz közrádiónak nyilatkozva pénteken.

Giorgia Meloni

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Mauro Ujetto

Giorgia Meloni hangoztatta, hogy 

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar alkotmányos szabályok szerint többször és széles támogatottsággal nyert választásokat. Magyarország demokrácia

 - jegyezte meg az Olaszország Fivérei (FdI) párt vezetője. Hozzátette, úgy értesült, hogy a magyarországi ellenzék soraiban is diszkriminálónak tartják az Európai Parlament csütörtöki döntését.

Giorgia Meloni a RAI1 rádiócsatorna reggeli politikai elemző műsorában kommentálta a strasbourgi plenáris ülést, melyen elfogadták a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést. A dokumentumot nem szavazták meg a Giorgia Meloni elnökölte Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához tartozó Olaszország Fivérei, valamint a Liga európai képviselői sem, akik az Identitás és Demokrácia (ID) tagjai.

 

Meloni kifejtette, "talán nem vesszük észre, milyen helyzetben vagyunk: a konfliktus közepette sokkal bölcsebb lenne egymáshoz közelíteni az európai országokat, mint eltávolítani őket".

 

Hozzátette, hogy az Európai Parlament (EP-) jelentését "erősen politikai" dokumentumnak tartja.

"Lengyelországot is folyamatosan támadják, miközben arról az európai államról beszélünk, amely magára vállalja az ukrán menekülteket egyetlen egy eurót sem kérve az Európai Uniótól, "valóban ezen az úton akarunk továbbhaladni? A NATO állítja, hogy Lengyelország a háborút kockáztatja Oroszországgal, és mit teszünk erre mi az Unióban? Lengyelországot támadjuk, ahogyan Magyarországgal is tesszük. Konfliktushelyzetben fel kell mérni, mi számít elsődlegesnek" - mondta Giorgia Meloni.

 

Emlékeztetett, hogy a kelet-európai államokat a Nyugat a kilencvenes évekig a "szovjet iga alatt magukra hagyta, ezért talán kezet kellene feléjük nyújtani, nem pedig orosz hatáskörbe tolni őket".

 

Az Európai Néppárthoz (PPE) tartozó, jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alelnöke Antonio Tajani, az EP volt elnöke újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a jogállamiság kérdése a szocialista kormány vezette Szlovéniát és Máltát sem kerülte el, ahol - tette hozzá - a baloldali kormányokkal szemben újságíró-gyilkosság vádja is felmerült.

"A jogállamiságot mindig védeni kell, nem csak választási kampányban, ahogyan a baloldal teszi, vannak olyan szocialista kormányok, melyeket súlyos bűncselekmények terhelnek" - jelentette ki Antonio Tajani.

Rendkívül súlyosnak nevezte, hogy az Olaszország Fivéreivel és a Ligával ellentétben támogatta a Magyarországról szóló európai jelentést a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta, aki kijelentette, hogy Giorgia Meloni és Matteo Salvini pártja bizonyította, hogy a mostani választási kampányban álarcot öltöttek, valójában a szélsőjobbot képviselik.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, Giuseppe Conte szerint Meloni és Salvini vagy elismeri nyilvánosan, hogy elhibázta a strasbourgi szavazást, vagy azt, hogy "nem alkalmasak Olaszország vezetésére".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában