Elismerések

2022.09.17. 21:21

Magas magyar állami kitüntetéseket adtak át kárpátaljai magyar közéleti személyiségeknek

Az államfő nevében Bacskai József főkonzul nyújtotta át a kitüntetéseket.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul beszédet mond Magyarország V4-es elnöksége alkalmából rendezett A visegrádi csoport természeti kincsei című fotókiállításának megnyitóján Ungváron, a Kárpátaljai Néprajzi Múzeumban 2021. december 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke magas állami kitüntetéseket adományozott hét kárpátaljai közéleti személyiség számára, a kitüntetéseket szombaton adták át Beregszászon, a Perényi Kultúrkúriában. 

Az ungvári magyar főkonzulátus és a beregszászi magyar konzulátus közös szervezésében megtartott ünnepségen az államfő nevében Bacskai József főkonzul a kárpátaljai magyarság érdekében végzett tevékenysége elismeréseként - az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából - átnyújtotta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Komári Ibolya pedagógusnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Kisbégányi Alapszervezete elnökének, Ráti Éva pszichológusnak, a Nagydobronyi Református Líceum korábbi igazgatójának, Seres Jánosnak, a Tiszapéterfalvi Református Líceum lelkészigazgatójának és Takár Károlynak, a KMKSZ nyugalmazott munkatársának. 

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Horkay Mária, a KMKSZ alapító tagja, Kocsis Mária, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanára és Magyar Vita, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum igazgatója. 

Bacskai József köszöntőjében kiemelte, hogy idén újra a magyar kormány támogatásával felújított egykori Perényi kastélyban került sor a rendezvényre, mivel - mint fogalmazott - "ez az a hely, amely méltó keretet biztosít magas állami kitüntetések átadására". 

Kiemelten köszöntötte a magyar érdekvédelmi szervezeteknek és történelmi egyházaknak azokat a képviselőit, vezetőit, akik részt vettek a rendezvényen. Szavai szerint a mostani nehéz helyzetben a közösség tagjainak "óriási erőt ad az, ha látják azokat a vezetőket, akik helyben vannak, azokat a kitüntetetteket, akik itt vannak, és velük együtt küzdenek a mindennapokban".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában