Egységben

2022.09.07. 22:57

Navracsics: az európai kulturális azonosságnak a nemzeti identitásokra kell építenie

A miniszter A geopolitika dacára Közép-Európa a jövőjét keresi című pódiumbeszélgetésen szólalt fel a 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a lengyelországi Karpaczban.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa részt vesz az Európai Sportminiszterek Tanácsának sajtótájékoztatóján Brüsszelben, Belgiumban 2018. november 27-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Európát elsősorban a kulturális azonosság határozza meg, ennek pedig a nemzeti identitásokra kell építenie - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán a 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a lengyelországi Karpaczban.

A miniszter A geopolitika dacára Közép-Európa a jövőjét keresi című pódiumbeszélgetésen szólalt fel, amelyen részt vett még mások mellett Václav Klaus volt cseh államfő is.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, Európa nem földrajzi, hanem kulturális egység. Ha a térképre nézünk, a földrész "csupán az eurázsiai kontinens félszigete", és éppen a kultúra az, amely jellegzetessé teszi Európát - magyarázta.

Európa, ezen belül Közép-Európa előtt álló, megoldandó kérdésnek nevezte, hogy miként "határozzuk meg a kultúra helyét a mindennapi életben és a jövőnkben is".

Robert Schumant, az Európai Unió egyik alapító atyját idézve Navracsics Tibor kijelentette: Európa gazdasági egyesítése előtt kulturális közösséget kell kialakítani. "Ez a legfontosabb kihívás, amely általában véve Európa előtt, valamint Közép-Európa előtt is áll" - tette hozzá.

Közép-Európában "valamivel könnyebb a helyzet, hiszen egymást jobban ismerjük, mint ahogy Nyugat-Európa ismer bennünket" - szögezte le. Rámutatott: "évek óta ismerjük egymást, ismerjük egymás történelmét, érzékenyek lehetünk egymás történelme és problémái iránt".

A jövő kihívásának nevezte a Nyugat- és a Közép-Európa között tátongó "kulturális szakadék" felszámolását. Kifejtette: a fő probléma az, hogy a nyugat-európai diákok egyáltalán nem tanulják térségünk történelmét.

"Lehetetlenné teszi a történelmi reflexiót, valamint félreértéseket eredményez, ha nem ismerjük egymást, nem értjük egymás motivációit" - hangsúlyozta.

Azt mondta, a jövőben megoldandó kérdés lesz, hogy "hogyan dolgozzuk ki az olyan közös európai kulturális identitást, amely nem csorbítani fogja a nemzeti identitásokat, hanem épít rájuk".

Václav Klaus a beszélgetés során úgy látta: Közép-Európa azonosságát az egyes történelmi eseményekhez való hozzáállás határozza meg, a Visegrádi Négyek esetén közös volt a 2015-ös migrációs válság kezelése, az ukrajnai háborút illetően viszont eltérő álláspontok észlelhetők.

Navracsics Tibor az ukrajnai háborúval kapcsolatban leszögezte: történelmi okokból a magyarok "békeszerető nemzet".

"Nem mutatunk semmilyen lelkesedést a háború iránt, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk az ukránoknak, akik menedékre találhatnak országunkban" - fogalmazott. Hozzátette: "Ugyanúgy tesszük ezt, mint a lengyelek, és ezt természetesnek is tartom".

A Közép-európai Davosnak is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 31. alkalommal rendezik meg. A csaknem ötezer résztvevőt számláló, csütörtökig tartó fórumon a magyar témájú programok keretében szerda este még bemutatják Orbán Balázsnak, a magyar miniszterelnök politikai igazgatójának A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvének lengyel fordítását, illetve koncertet ad Sebestyén Márta énekesnő.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában