Szeged

2022.09.14. 22:05

Semjén: a katolikus egyetemek tevékenysége a világ, az ember és Isten titkainak megismerésére irányul

Az egyetemek feladata az igazság keresése, felfedezése és közvetítése - mondta a politikus.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitóján a Szegedi Dómban 2022. szeptember 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A katolikus egyetemek tevékenysége a világ, az ember és Isten titkainak megismerésére irányul - mondta Semjén Zsolt szerdán Szegeden. 

A katolikus egyetemek lényege a világ titkainak kutatása a kinyilatkoztatás bölcsességének fényében - idézte II. János Pál pápát a miniszterelnök-helyettes a Gál Ferenc Egyetem (GFE) a szegedi székesegyházban rendezett tanévnyitó ünnepi szentmiséjét követően. 

Az egyetemek feladata az igazság keresése, felfedezése és közvetítése - mondta a politikus. Hangsúlyozta, a világ, az ember és az Isten titkait csonkítatlanul, a maguk teljességében kell kutatni, ahogy azt a katolikus egyetemek teszik. 

Semjén Zsolt kifejtette, a Gál Ferenc Egyetem olyan tudást nyújt, amely egyaránt hasznára van az egyes embernek és a társadalomnak. A politikus szerint ez különösen fontos egy olyan korban, ahol - különösen az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva - olyan "neopogány és kifejezetten barbár" ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott. 

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, különösen örül annak, hogy oly sok határon túli magyar tanul a Gál Ferenc Egyetemen. Az intézmény így sokak számára lehetővé teszi, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, így a hétköznapi nyelv mellett az egységes szakmai nyelv is tovább él a teljes magyarság körében. 

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök felidézte, idén ünnepli szegedi működésének századik évét a Szegedi Tudományegyetem, és egy évszázada érkezett a városba a Gál Ferenc Egyetem elődje, a katolikus teológia is Temesvárról. Klebelsberg Kunó száz éve lett kultuszminiszter, ő és Glattfelder Gyula püspök sokat dolgoztak a többi közt a szegedi felsőoktatásért. 

Dux László rektor kifejtette, a GFE küldetése a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Délkelet-Magyarország és tágabb értelemben az egész Kárpát-medence biztos keresztény erkölcsi alapokon álló, szakmáját magas szinten, felelősséggel művelő értelmiségének képzése és továbbképzése. 

A GFE fenntartója a Szeged-Csanádi egyházmegye. A felsőoktatási intézményben négy kar és két intézet működik: Szegeden a Teológiai Kar, valamint az Egészségnevelési és Sportintézet, Szarvason a Pedagógiai Kar, Gyulán az Egészség- és Szociális Tudományi Kar, Békéscsabán a Gazdasági Kar, Mezőtúron a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet. Az egyetem két köznevelési intézetet is fenntart: a szarvasi Gyakorló Óvoda és Általános Iskolát, illetve a mezőgazdasági képzés bázisiskolájaként a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumot. Békési székhellyel egy felnőttképzési központ is működik a GFE részeként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában