Miniszteri tanácsülés Brüsszelben

2022.09.09. 09:13

Szijjártó Péter: kezd tarthatatlanná válni a helyzet az európai energiapiacon (videó)

A valóság lassan szembe fog jönni azokkal a politikusokkal, akik az európai emberekkel eddig azt akarták elhitetni, hogy az orosz energiahordozók nélkül is megoldható a kontinens energiaellátása – figyelmeztet a brüsszeli energiaminiszteri csúcsra tartó Szijjártó Péter a közösségi oldalára pénteken reggel feltöltött videójában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter közösségi oldala

A külgazdasági és külügyminiszter ebben tarthatatlannak nevezi  az európai energiapiacon kialakuló helyzetet. – Energiaellátás tekintetében Európa súlyos válságban van, és ennek a válságnak az előidézői a brüsszeli szankciós döntések – teszi hozzá a tárcavezető, aki szerint Brüsszel „nem igazán akarja feladni a szemfényvesztést”, amit az is mutat, hogy az elmúlt időszakban számtalan nyilatkozat elhangzott arról, hogy a nyugati országok felkészültek, függetlenítették magukat az orosz energiaforrásoktól.

 

Akkor viszont mire a riadalom?

 

– teszi fel a kérdést, egyúttal arra figyelmeztetve,  hogy „a valóság lassan szembe fog jönni azokkal a politikusokkal, akik az európai emberekkel eddig azt akarták elhitetni, hogy az orosz energiahordozók nélkül is megoldható a kontinens energiaellátása”. A politikus videójában rámutat arra, hogy vannak országok, amelyek földrajzi helyzetük és infrastrukturális adottságaik miatt nem tudják ellátni magukat orosz földgáz nélkül, ezért a kontinens ellátásában – tetszik, nem tetszik – az orosz földgáz fontos szerepet fog játszani az elkövetkező időszakban is.

– Az az elképzelés, amely kizárólag az orosz földgázra vezetne be ársapkát, teljesen ellentétes az európai és magyar érdekekkel, ez tragédiát okozna az európai gázellátásban, hiszen ha kizárólag az orosz földgázra vezetnének be árkorlátozást, akkor az a szállításának azonnali leállításával járna – teszi hozzá a legújabb brüsszeli szankciós elképzelések kapcsán Szijjártó Péter.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában