Lengyel állásfoglalás

2022.09.20. 23:24

„Téves azt állítani, hogy Magyarország Moszkva legfőbb európai szövetségese”

A lengyel külügyminisztérium tanácsadója szerint sem Németország, sem Franciaország nem akarja, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút – írja a Magyar Nemzet.

Przemysław Żurawski vel Grajewski lengyel külügyminiszériumi tanácsadó

Forrás: Lengyel elnöki sajtószolgálat

„Véleményem szerint téves dolog azt mondani, hogy Magyarország az oroszok legfőbb szövetségese az Európai Unióban. Ez propagandisztikus álláspont” − fogalmazott Przemysław Żurawski vel Grajewski lengyel politológus a Jevropejszkaja Pravda ukrán lapnak adott interjújában. A lengyel külügyminisztérium tanácsadója szerint hiba lenne azt mondani, hogy hazánk Moszkva legközelibb szövetségese lenne az Európai Unión belül, azért, mert a kormány nem szavaz meg minden szankciót, illetve a fegyverszállítások kérdésében is a többségi állásponttól eltérő véleményen van. 

Magyarország hivatalos álláspontja az, hogy nem akarják a kárpátaljai kisebbséget az orosz bombák veszélyének kitenni. El kell ismerni ugyanakkor, hogy mindez nem teljesen magyarázza meg a Budapest tettei mögött rejlő logikát

− magyarázta Grajewski. Hozzátette:

Valójában a németek és a franciák azok, akik nem akarnak új szankciókat. De a mostani helyzetben Magyarországnak a különleges álláspontja teszi lehetővé a németeknek és a franciáknak, hogy elhárítsák magukról a felelősséget.

Párizs és Berlin vonakodása pedig − Grajewski szerint − abból fakad, hogy valójában ők sem szeretnék igazán, ha Ukrajna megnyerné a háborút, ami Európán belüli pozíciójuk gyengülését, a kelet-európai államok erősödését eredményezné. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában