Azonnali intézkedésekre van szükség

2022.10.12. 06:54

Az EU-nak fel kellene hagynia jelenlegi politikájával a migránshullám megállításához

Amíg nem mondja ki Brüsszel, hogy illegálisan, jogszabályokat semmibe véve, ismeretlen identitással, ismeretlen célból, bűnözők által szervezetten nem lehet bejutni az Európai Unióba, amíg ehhez nincs gyakorlati lépés is, addig mindig lesznek, akik a jobb élet reményében útnak indulnak – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Határvadász szolgálat közben a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Bakondi György Brüsszel hibás migránspolitikája mellett arról is beszélt: világossá kellene tenni azt is, hogy az embercsempészés, az emberkereskedelem egy nagyon súlyos bűncselekmény, amelyre a törvény szigorával sújt le az Európai Unió minden tagállama.

"Sajnos ezt eddig nem tudtuk elérni az unióban, még mindig magas azoknak a száma, akik jó dolognak tartják és pozitívan értékelik az okmányok nélküli, jogszabályokat semmibe vevő, erőszakosan áttörő migránsoknak a beérkezését. Nyilvánvalóan jól olvasható a Soros-szervezeteknek a megközelítése, a Nyílt Társadalom Alapítványok eszméi és ezek az álláspontok közötti nagyfokú átfedés"

– fogalmazott Bakondi György, aki leszögezte: abban bíznak, hogy a tagállami, illetve a balkáni útvonalon levő nem uniós államok erőfeszítései sikerre vezetnek, és teret nyernek azok az elgondolások, amelyek Magyarország, Ausztria és Szerbia első számú vezetőinek a budapesti tárgyalásán megfogalmazódtak. A három vezető – a magyar miniszterelnök kezdeményezésével egyetértve – úgy gondolja, hogy a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha a magyar–szerb határról a szerb–észak-macedón határra, tőlünk minél távolabbra lehetne a határőrizetet áthelyezni.

Így akár több ezer fővel ki lehetne építeni egy komoly határőrizeti rendszert. Majd, ha ott sikerül megállítani a migrációt, elengedhetetlen, hogy a jogellenesen bejutott és menekültstátust nem kapott, jogcím nélkül az unióban tartózkodókat vissza kell utaztatni oda, ahonnan útnak indultak.

Végül pedig valahol az EU határain kívül létre kell hozni olyan táborokat, ahol van mód a menekültkérelem benyújtására, és csak azok utazhatnak onnan tovább, akik menekültstátust kaptak. Bakondi György szerint, amennyiben ezt a három lépést meg tudnánk lépni, és az EU konzekvensen érvényesítené azokat, akkor véget lehetne vetni az illegális, tömeges bevándorlásnak, ami 2015 óta tart annak minden súlyos – közbiztonsági, közigazgatási, közegészségügyi és a szociális ellátó rendszert érintő – negatívumával együtt.

Ukrajna felől is milliók jönnek

Ezzel párhuzamosan folyamatosan érkeznek az ukrajnai háború miatti menekültek. Február 24-től több mint egymillió menekült érkezett, számuk pedig növekszik. Ők a háború elől és a háborúból menekülnek az első biztonságos országba, amiről az ENSZ menekültügyi konvenciója világosan szól. A szerb határon érkező migránsok nyolc-tíz határon jöttek át már eddig, köztük több, számukra biztonságos országon is keresztülhaladva.

Földrajzi elhelyezkedése miatt hazánk tehát kettős nyomás alatt áll, s miközben feltétel nélkül minden egyes menekültet befogadunk Ukrajna felől, addig a déli határt meg kell és meg fogjuk védeni az illegális bevándorlók ostromától.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában