Ukrán válság

2022.10.14. 10:06

Bemutatták Schmidt Mária Látlelet az orosz-ukrán háborúról című könyvét

Magyarország számára a minél gyorsabb béke a megoldás az ukrajnai helyzet okozta nehézségekre - mondta Schmidt Mária történész a kötet bemutatóján csütörtökön Budapesten.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (k) könyvének bemutatóján, mellette Békés Márton történész, a XXI. Század Intézet igazgatója (b) és G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte: Oroszország nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a háborút, az Egyesült Államok pedig nem engedheti meg magának, hogy Ukrajna elveszítse ezt a háborút.

Az elején vagyunk valaminek, ami eszkalálódhat, és az egész világra kiterjedő lehet

- tette hozzá.

Schmidt Mária azt mondta: "a dolgokat Washingtonban döntik el", és ezt az egész világnak tudomásul kell vennie.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump politikája az volt, hogy a fő ellenség Kína, nem szabad más frontokat nyitni, nem szabad az energiákat a "demokráciaexportra fecsérelni". Ez érvényes most is, csak először Oroszországgal - és ezen keresztül Európával - számol le az Egyesült Államok, aztán következhet Kína - fogalmazott a történész.

SCHMIDT Mária; BÉKÉS Márton;  G. FODOR Gábor
A kötetet a XXI. Század Intézet zsebkönyvsorozatában jelentette meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

"Amerika nem jobb, hanem gyengébb Oroszországot szeretne" - fűzte hozzá Schmidt Mária.

Kifejtette: a cél az orosz energia feletti ellenőrzés megszerzése, Kínától elzárása. Az orosz energiát nem fogják beengedni Európába, csak ha az Egyesült Államok rendelkezik felette. A németek "belehalnak ebbe", de mégsem mernek változtatni - közölte a szerző.

A történész azt hangsúlyozta, hogy az európai vezető réteg nem alkalmas feladatai ellátására, ezt jelzi, hogy előkészítetlenül vágott bele az Oroszország elleni szankciós politikába. Putyin felült a provokációknak és egy felelőtlen háborút indított Ukrajna ellen, s ebben a helyzetben nemhogy Magyarországnak, de Európának sem osztottak lapot

- jegyezte meg.

"Mi az amerikai birodalom perifériáján vagyunk" - mondta Schmidt Mária, hozzátéve: Magyarország a NATO és az EU tagja, számára nincs másik oldal. "Kis ország vagyunk", valami más megoldást kell keresni az orosz gáz helyett - hangoztatta.

Kiemelte: Magyarország számára a minél gyorsabb béke lehet a megoldás. "Nekünk a kultúrára kell összpontosítani, a kultúra megtartóerő" - közölte Schmidt Mária.

BÉKÉS Márton; SCHMIDT Mária; G. FODOR Gábor
A bemutatót a budapesti Terror Háza Múzeumban tartották meg
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Békés Márton történész, a XXI. Század Intézet igazgatója a Terror Háza Múzeumban tartott bemutatón arról beszélt, hogy a könyvnek három rétege van: az orosz-ukrán háború; az Ukrajna területén folyó "proxiháború, melyet az Egyesült Államok és Oroszország vív"; valamint az energiáért folyó háború. A magyar politika lényege a békepártiság és az energiabiztonság - mondta Békés Márton.

Schmidt Mária Látlelet az orosz-ukrán háborúról című kötetét a XXI. Század Intézet zsebkönyvsorozatában jelentette meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában