Ukrán válság

2022.10.25. 09:12

Európának is milliárdokkal kell finanszíroznia Ukrajnát

Elképesztően sok pénzt kap az államcsődben lévő Ukrajna, soha nem tudja visszafizetni – erről is beszél Kiszelly Zoltán, a Századvég igazgatója az Origónak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) Olaf Scholz német kancellárral (b) és Emmanuel Macron francia államfővel tárgyal Kijevben 2022. június 16-án

Forrás: MTI/EPA/AFP Pool

Fotó: Ludovic Marin

Az Origo arról ír, hogy egy ideje láthatóvá vált, hogy hiába öntik a világ országai a tömérdek mennyiségű pénzt Ukrajnába, az sohasem fog megtérülni. Ukrajnának nincs értelmezhető költségvetése, és olyan reménytelen helyzetben van, hogy bármilyen segélyt, támogatást is kap, aligha fogja tudni visszafizetni a pénzeket. 

Ezzel kapcsolatban Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak úgy nyilatkozott, az látszódik, hogy a globalista elitek ezt a háborút leginkább két célra akarják használni, amit Soros György írt még idén márciusban a Project Syndicate hasábjain: miszerint

meg kell dönteni az orosz és kínai rendszert, mert most látszódik erre reális esély.

Arról nem írt, és ez a második, hogy a háború a „legjobb üzlet”. Ezért erőltetik a háborút, annak ellenére, hogy bizonyos összegek sosem fognak visszajönni. A háborún keresni is lehet, mindent el lehet adni, mindennek felmegy az ára, lehet spekulálni, és hát fegyverből sosem lehet eleget gyártani. Minél tovább tart a háború, a globalista elitek azt remélik, hogy ezeket a céljaikat annál jobban el tudják érni, tehát Ukrajna támogatásával ezeket a globalista célokat most egyszerre akarják elérni – emelte ki a szakértő.

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy vannak nemzetközi szervezetek, így például a Nemzetközi Valutaalap, amelyek pont az ilyen bedőlt országoknak nyújtanak kedvező hiteleket, de strukturális reformokért cserében, amik valójában megszorításokat jelentenek. 

Magyarországon 2008-ban, amikor Gyurcsányék az IMF-hez fordultak, akkor nagyon szigorú megszorításokat követelt az IMF. Most viszont Ukrajna esetében azt látjuk, hogy nem kérnek velük szemben ilyesmit, hanem inkább politikai szempontok érvényesülnek.

Az orosz–ukrán háború egy proxyháború, amelyben a globalista, amerikai demokrata párti elitek háborúznak az oroszokkal – emelte ki a Századvég igazgatója.

Az amerikaiak részéről van nyomás, hogy ők adnak fegyvereket, de elvárás, hogy a többi ország viszont finanszírozza ezt. Inkább itt van a kutya elásva, hogy még az amerikai fegyvereket is az európaiak finanszírozzák.

Az a probléma, hogy az amerikaiak meg az angolok szinte csak fegyvert adnak, és az európaiakra hárulna Ukrajna víz felett tartása, tehát a költségvetési lyukak betömése, ami eddig ötmilliárd eurós nagyságrend volt, amit eddig hét- és kilencmilliárdra emeltek volna, ebből lett jövőre 18 milliárd – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán, hozzátéve, hogy az angolszászok valószínűleg továbbra is fegyvert fognak inkább adni, így az európaiakra fog maradni a finanszírozás oroszlánrésze, ami egy plusz teher lesz a szankciós infláció mellett; még egy plusz teher, ami, ha vége lenne a háborúnak, nem lenne, ezért is indokolt a béketárgyalás, amit Orbán Viktor szorgalmaz.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában