Kemény szavak

2022.10.30. 11:50

Herbert Kickl: akinek zavaró a polgárokkal konzultálni, annak nincs helye a demokráciában

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter egy lapinterjúban azt állította, hogy zavaró hogy Magyarországon nemzeti konzultációt kell tartani az oroszországi szankciókról.

Alexander Schallenberg az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Laurent Gillieron

De valami mást is aggasztónak találok: Magyarországon nemzeti konzultációt tartanak az Oroszország elleni uniós szankciók értelmezhetőségéről – fogalmazott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter egy német lapinterjúban, majd megjegyezte hogy nyugtalanítónak találja a magyar kormány lépését, ami pusztán hangulatkeltés – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ennek kapcsán megszólalt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali ellenzéki párt vezetője is. Herbert Kickl szerint "aki a polgári konzultációt zavarónak tartja, annak nincs keresnivalója egy demokratikus köztársaságban a kormányban. Nem lenne zavaró, ha az egyetlen helyes dolgot tennénk és megkérdezzük az embereket az Oroszország elleni öngyilkos szankciókról, épp ellenkezőleg. Ami azonban nyugtalanító, hogy Karl Nehammer, Schallenberg és társai egyszerűen belemennek ebbe az értelmetlen uniós szankciós mániába, és egyszerűen megtagadják az osztrák polgároktól a népszavazást a kérdésben" – jelentette ki Herbert Kickl pártelnök. 

Úgy véli, hogy magától értetődő lenne hogy a saját ország gazdaságáról és a saját lakosság érdekeiről szóló nagyobb intézkedésekről megkérdezik az emberek véleményét is – azokét, akik megválasztották az adott kormányt, az osztrák kabinetet azonban mindez nem érdekli, csak a brüsszeli elit által fújt mondóka.

Kickl felidézte hogy Schallenberggel és a szövetségi kormánnyal ellentétben Magyarország nem támogatta az akár 18 ezer ukrán katona kiképzésére irányuló uniós misszióról szóló döntést.

"Örökös semlegességünk alapján Ausztriának soha nem lett volna szabad belemennie ebbe a veszélyes játékba a tűzzel. Bár az osztrák fegyveres erők nem érintettek, a fekete-zöldek arra kényszerítik a hazai adófizetőket, hogy fizessék az ukrán katonák harci kiképzését, mivel azt cinikus módon az “uniós békefenntartási keretből” finanszírozzák, amelyhez Ausztria is milliós hozzájárulásokat fizet" – magyarázta a politikus, aki szerint a kormánypártok egyre szemtelenebbül árulják el az alkotmány által is védett osztrák semlegességet és az embereket.

1955 óta a semlegesség az osztrák nép békéjének és biztonságának védőpajzsa. Nehammer, Werner Kogler, Schallenberg és társai azonban azon vannak, hogy teljesen lerombolják ezt a védőpajzsot, amikor hagyják, hogy az EU intézményrendszerével együtt egyoldalúan az amerikai érdekek szekerére tereljék őket. Jólétünk, gazdaságunk, több százezer munkahely tönkretétele, amelyet évtizedek alatt fáradságos munkával építettünk fel, és különösen a biztonságunk veszélyeztetése az az ár, amelyet az emberekkel fizettetnek meg – emelte ki a jobboldali pártelnök, majd kijelentette, hogy ennek véget kell vetni, és arra szólította fel a szövetségi kormányt, hogy kezdje el a saját népe érdekeit képviselni. 

És ha erre nem hajlandó, akkor új választásokkal kell szabaddá tennie az utat ehhez! – tette hozzá Kickl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában