Biztonságpolitikai fórum

2022.10.07. 10:01

Szijjártó: biztonsági kockázatot jelent a nyugat-balkáni EU-integrációs folyamat akadályozása (videó)

Míg korábban a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozási folyamatának egy helyben toporgása csupán elvesztegetett lehetőségnek számított, az ukrajnai háborúval ez már egyenesen biztonsági kockázatot jelent – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a montenegrói Budvában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: Király Márton

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 2BS (To Be Secure) éves biztonságpolitikai fórumon hangsúlyozta, hogy

Magyarország a gyengülő EU megerősítésében érdekelt, amelyhez azonban a térség integrációjára lenne szükség.

Aláhúzta: a folyamat felgyorsításának elmaradása korábban csupán elvesztegetett lehetőség volt, de a jelenlegi helyzetben ez már kifejezetten biztonsági kockázatot jelent Európa számára.

Mára az Európai Uniónak nagyobb szüksége lett a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak ránk

– vélekedett.

Hozzátette, hogy számos kollégája a külső szereplők régióbeli befolyásának erősödésétől tart.

De hogyan is akarunk megnyerni egy játékot anélkül, hogy pályára lépnénk?

– tette fel a kérdést.

A nyugat-balkáni biztonságpolitikai fórumot itt tekintheti meg:

Moderátori kérdésre válaszolva Szijjártó Péter leszögezte, hogy a különböző okokból befagyasztott EU-forrásokra Magyarország nem „humanitárius adományként” vagy „nyugat-európai barátaink nagylelkűségeként” tekint, hiszen ez a pénz az európai, köztük a magyar emberek teljesítményéből áll össze, így „részben a miénk”.

Közölte, „alapvetően zsarolásról” van szó, „tisztán politikai okokból” tartják vissza a forrásokat, aminek az az oka, hogy Magyarország annak ellenére is sikeres, hogy fontos kérdésekben szembe megy a fősodorral.

Márpedig – mint kiemelte – az elmúlt tizenkét év rendkívüli sikerei nem jöhettek volna létre, ha igazak lennének a vádak és az országban rendszerszintű korrupció uralkodna.

Az elmúlt évek vitáiról azt mondta, hogy minden kérdésben a magyar kormánynak volt igaza, még ha ezt nem is ismerik el utólag. Erre példaként hozta fel a migrációs válságot, amelynek során hevesen támadták Magyarországot a kerítésépítés, a kötelező elosztási kvóták elutasítása miatt, mostanra azonban minden tagállam hasonlóan cselekszik.

A miniszter egy másik kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a szankciók hatálya nem terjed ki a nukleáris együttműködésre, márpedig a paksi bővítés, amelyről még 2014-en született megállapodás, az energiabiztonság erősítésével jár, függetlenebbé teszi az országot a nemzetközi energiapiacok teljesen észszerűtlen mozgásaitól.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország többször világossá tette az álláspontját, miszerint kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, az ország a valaha volt legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre és már másfél millió embert fogadott a szomszédos országból.

Korábban írtuk:

A geopolitikában nincsen vákuum. Ha az Európai Unió nem integrálja a Nyugat-Balkánt, akkor más fogja, és nekünk csak a siránkozás marad…

– írta Szijjártó Péter a Facebookon.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte,

„ma azért vagyunk Montenegróban, hogy segítsük az ország csatlakozási folyamatát az Unióhoz. Egy olyan országét, amely NATO-tagállam, eurót használ és lakossága az EU népességének mindössze a 0,12 százalékát teszi ki”.

„Landolás után ezért egyből Ranko Krivokapić montenegrói külügyminiszterrel ülünk a tárgyalóasztalhoz. Nincs hova várni, integrálni kell a Nyugat-Balkánt és mi, magyarok mindent megteszünk, hogy segítsük ezt a folyamatot” – zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

Korábban írtuk:

A mostani biztonsági helyzetben egyre sürgetőbbé válik a Nyugat-Balkán integrációja, ezért azzal már napi szinten kell foglalkozni. Hétfőn Budapest, tegnap Belgrád, ma irány Montenegróban Budva

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában