Világszínvonalú rendszer

2022.11.21. 07:09

A Vaskupola jövőre áll a Magyar Honvédség szolgálatába

Világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába. Az izrae­li Iron Dome, Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyított lokátorok egyes egységeinek gyártásába a magyar hadi­ipar is bekapcsolódik.

Kub rakéták karbantartását végzik dolgozók a hazai légvédelmi eszközök és rakéták javításával, karbantartásával foglalkozó HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. nyírteleki telephelyén 2021. február 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Jövőre érkeznek annak a radarrendszernek az elemei, amelybe 2025-től magyar gyártású komponenseket is beépítenek – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt követően, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel. A magyar honvédelmi miniszter az izrae­li ELTA radarok kapcsán kifejtette: a két ország régóta szoros és kiváló kapcsolatban áll a védelemben is. Hozzátette: a magyar haderőfejlesztési programban a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként számontartott és új lendületet kapott védelmi iparágba már jelentős izraeli szálak fonódtak, utalva arra, hogy a Magyar Honvédség többek között a Rafael cég Spike irányított páncéltörő rakétáit is rendszeresíti. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hatékony, rendszerbe foglalható védelmi erő kiépítésére van szükség. 

Kiemelte: a magyar kormány ezt a folyamatot már 2017-ben megkezdte a több évre tervezett haderőreform részeként, így a beszerzések és a védelmi ipar fejlesztésének köszönhetően nemcsak Magyarországot és a magyar embereket tudják megvédeni, de nemzetközi kötelezettségeinek is magas szinten tudnak eleget tenni.

A tizenegy darab ELM–2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradar beszerzéséről a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében még 2020 decemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Sté­phane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P–37, PRV–17 és SZT–68U típusú rádiólokátorait váltják le.

A lokátorok beszerzése mellett ipari együttműködésről is megállapodott a két fél. 

A haditechnikai eszközök egyes részegységeinek gyártása és komplett végszerelésük Magyarországon, a honvédség légvédelmi rendszerekre specia­lizált üzemében, Nyírteleken valósul meg. 

Az új izraeli lokátorok rendszerintegrációját a magyar haderőfejlesztéshez sok szálon kötődő német hadiipari konszern, a Rheinmetall kanadai leány­vállalata végzi, aminek oka, hogy a NATO-szövetséges észak-amerikai országban már hadrendben áll az IAI ELTA berendezése.

Tüzérségi felderítőradarként alkalmazva az ELM–2084 120 fokos lefedettség mellett 100 kilométer távolságig képes a különböző gránátok, tüzérségi lövedékek, rakéták becsapódási pontjának meghatározására, valamint az indítás helyének azonosítására is. Képes percenként 200 célt követni, és szükség szerint a saját tüzérség válaszcsapásainak irányításában is alkalmazható. A radar akár 33 kilométer magasan lévő célok felderítését is biztosítja folyamatos légi felderítés esetén. A terepjáró járműre telepíthető eszköz légi úton is szállítható.

Az ELM–2084 rendszeresítése mellett legutóbb a cseh és a szlovák hadsereg döntött. Izrael – amely a Vaskupola-rendszerben is alkalmazza – mellett Kanada, Szingapúr, Finnország, Vietnam és India is alkalmazza a korszerű felderítő és célkövető eszközt.

A Magyar Honvédség légvédelmének fejlesztése a radarokon túl kiterjed a Gripenek modernizációjára, amelyben új európai – közeli hatótávolságú IRIS-T és nagy hatótávú Meteor – légiharc-rakéták beszerzése is szerepel. Ami a földi telepítésű légvédelmet illeti, a korszerűsített francia Mistral kis hatótávolságú rakéták már rendszerbe álltak, a megrendelt közepes hatótávolságú, amerikai–norvég eredetű NASAMS légvédelmi rakétarendszer majd a meglévő KUB-ok feladatát veszi át. A csapatok harctéri légvédelmét ellátó Skyranger önjáró gépágyúk beszerzéséről pedig szándéknyilatkozat született a gyártó Rheinmetallal.

A magyar légvédelem „agya”, az Airbus fejlesztette SAMOC Légvédelmi Rakéta Műveleti Központjának mind a telepített, mind pedig a konténeres verziója a közelmúltban megérkezett a honvédséghez. Az új rendszer a meglévő és az új légvédelmi eszközökkel is kompatibilis. A Győrben települt rakétaezred a SAMOC segítségével komplex légvédelmi műveleteket lesz képes irányítani, megtervezni úgy, hogy valós időben minden szükséges információ a rendelkezésükre áll és az összes légvédelmi rendszert tudják egyszerre irányítani.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában