Belpolitika

2022.11.17. 06:04

Átigazolási hullám kezdődhet a baloldalon

Gyurcsány Ferencék a kettős tagság bevezetésével megkönnyítik a búcsúzást a saját pártjukkal elégedetleneknek, a lépés ugyanakkor legfőképpen az MSZP ellen irányul – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint elindul az át- és leigazolási hullám a baloldalon, amelynek a Demokratikus Koalíció (DK) mellett a Momentum lehet a fő nyertese.

Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

– Leült az árnyékkormány lendülete, a Demokratikus Koalíció (DK) nem vonzotta be új tagok hosszú sorát, ezért új lendületet kell adni neki – mondta Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzet értesüléséről, miszerint az alapítástól bevett szabályt elhagyva a jövőben immár más pártok tagjai is beléphetnek a DK-ba. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Gyurcsány Ferencék a kettős tagsággal több lépcsőben könnyítik meg a búcsúzási lehetőségét a saját pártjukkal elégedetleneknek, akik ráadásul a szívük mélyén a DK-val szimpatizálnak.

– Első lépésben, akár burkoltan csak kettős tagságot kínálnak nekik, később pedig meggyőzik őket arról, hogy inkább csak a DK-sat tartsák meg, mert hosszú távon az jelent nagyobb biztonságot

– fogalmazott a politológus. 

– A DK újítása legfőképpen az MSZP ellen irányul, és főként azokat szólíthatja meg, akik csalódtak a legutóbbi kongresszusban, vagy a helyi szintű egyezkedéseken alulmaradnak majd – jelentette ki a lapnak Kiszelly Zoltán.

Arról, hogy a napokban a Jobbik korábbi alelnöke, Stummer János a Momentumba igazolt, a politológus úgy vélekedett: mivel a Mi Hazánk világossá tette, hogy senki nem csatlakozhat hozzájuk, aki valaha is szövetséget kötött Gyurcsányékkal, az egykori jobbikosok számára már nem vezet oda út.

– Az ilyen, úgymond, konzervatív politikusok számára az önmagát ugyancsak konzervatívnak valló Márki-Zay Péterhez való csatlakozás lenne lehetőség, ám ő még nem alapított pártot, egyelőre csak annak infrastruktúráját építi. A Momentum ugyanakkor káderhiánnyal küzd, parlamenti pártként viszont karriert is kínál. Így logikus, hogy a rutinos politikus Stummert, esetleg más jobbikos, vagy magukat konzervatívnak tartó politikusokat is a Momentum felé viszi ez a vákuum

– magyarázta Kiszelly Zoltán, aki szerint ezen a trenden még az változtathat, ha Márki-Zay valóban megalapítja saját pártját. – Egy biztos, indul az át- és leigazolási hullám a baloldalon – összegzett a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában