Összefüggés

2022.11.04. 06:16

Gulyás Márton platformján gyűjt pénzt a Tanítanék Mozgalom

Kiderült, a tüntetések szervezői csak azért igyekeznek a politikamentesség látszatát kelteni, mert a sztrájktörvény nem engedi a politikai követeléseket - írja a Magyar Nemzet.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója sajtótájékoztatót tart a Margit híd budai hídfőjénél 2022. október 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Soros Györgyhöz köthető alapítvány által is pénzelt Partizán csatorna vezetője, Gulyás Márton platformján keresztül zajlik a tanárok ügyét felkaroló Tanítanék Mozgalom adománygyűjtése - számol be róla a Magyar Nemzet.

A Tanítanék Mozgalomhoz érkező adományokat a Humán Platform Egyesület gyűjti és kezeli, az adományozóktól pedig többek között olyan személyes adatokat kérnek, mint a bankkártyaszám, a kártya lejárati éve és hónapja, valamint a lakcím és az e-mail-elérhetőség.

A mozgalom felhívására fel lehet ajánlani kétezer, ötezer, tízezer vagy egyéb, tetszőleges összeget is, utána kell megadni a bankkártyánk adatait. Az oldalon emellett azt írják, „a Tanítanék azon dolgozik, hogy a tanárok kiállása minél teljesebb és szervezettebb legyen, és mindenkihez eljusson”, majd közlik, hogy a támogatás a Humán Platformon keresztül zajlik.

Mint ismert, a Humán Platform Egyesületet ernyőszervezetként hozták létre 2012-ben a kormány kulturális, oktatási, egészségügyi és szociális politikája elleni álcivil fellépés összehangolására, majd később szinte az összes akkori ellenzéki párt felsorakozott mögé.

Az egyesület emellett ott volt a 2016-os kvótanépszavazáson az érvénytelen szavazásra buzdítók között is. A tagszervezetek között találunk informális szervezeteket ­(például Hallgatói Hálózat, Oktatói Hálózat), hagyományosabb alapon működő kulturális formációkat, nagy szakszervezetet (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete), szociális szervezeteket.

Megjegyzendő, hogy a szintén Soros Györgyhöz köthető, bevándorlást támogató Migszol is ott tevékenykedett az ernyőszervezetben. Az egykori bevándorláspárti kiállásnak a jutalma is meglett, hiszen a Humán Platform 13 millió forintot kapott a Norvég Alaptól. Az Origo.hu egy korábbi cikkében megjegyzi, Gulyás Mártont, a Humán Platform ötletgazdáját az egyesület indulásakor a Krétakör Alapítvány vezetőjeként tartotta el Soros György alapítványa, az OSF és a Norvég Alap; utóbbi 2014-ben például már 22,3 millió forinttal.

Az adománygyűjtés egyébként bevett szokás a pénzügyi „fedősztori” biztosítására, a támogatásokból befolyt pár millió forintból ugyanis lehetetlen megszervezni az utóbbi időben lezajlott méretű és felszereltségű tüntetéseket. Erre a gyakorlatra már a korábbi években is fény derült, a 2018-as választások utáni ellenzéki tüntetésen aligha meglepő módon szintén a Humán Platform Egyesület koordinálta és szervezte.

De nemcsak a Humán Platform, hanem a Soros-hálózat fő zászlóshajójának, az Amnesty Internationalnak a képviselői is beszálltak a tanártüntetések irányításába. Az idei, október 23-i, tanártüntetésnek indult, majd baloldali demonstrációvá váló megmozduláson a Soros-szervezetek emberei összehangoltan terelték, irányították a tüntetésen részt vevő embereket.

Mindeközben a CEU Demokrácia Intézetének vallomással is felérő, szerdán lezajlott kerekasztal-tárgyalásán kiderült, a tüntetések szervezői csak azért igyekeznek a politikamentesség látszatát kelteni, mert a sztrájktörvény nem engedi a politikai követeléseket. 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában