Izraeli választás

2022.11.01. 11:11

Különösen magas volt a részvételi arány délig (videó)

A kneszet 120 képviselőjéről 6,8 millió választópolgár dönthet, az előzetes felmérések szerint Benjamin Netanjahunak van esélye a győzelemre. Különösen magas, 28,4 százalékos részvételi arányt mértek kedden délig az izraeli parlamenti választásokon, utoljára 1999-ben volt nagyobb a szavazási kedv ugyanebben az időszakban - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Benjámin Netanjahu a heti kabinetülésre érkezik jeruzsálemi hivatalában 2015. augusztus 16-án

Forrás: MTI/EPA/Pool

Fotó: ABIR SZULTAN

Cikkünk frissül!

Megkezdődtek az izraeli parlamenti választások kedd reggel, a szavazók a legtöbb szavazóhelyiségben este kilenc óráig adhatják le voksukat - írja a lap.

A választásra jogosult mintegy 6,8 millió választópolgár az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselőjét hivatott megválasztani. 

A Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök által vezetett Likud pártnak az előzetes közvélemény-kutatások szerint van esélye arra, hogy kormányzó többséget szerezzen a parlamentben.

Mivel a választás napja munkaszüneti nap Izraelben, a hatóságok a biztonsági készültség fokozásával, valamint a palesztin területek lezárásával készülnek a voksolásra; hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csak rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

Netanjahu ellen korrupciós vádak miatt folyik eljárás. A politikust tavaly 12 évnyi hivatali idő után menesztették. A június elején megalakult új kormányt a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt, a Naftali Bennett vezette, a telepesek érdekeit képviselő jobboldali Jobbra (Jamina), az iszlám hagyományokat őrző arab Raam párt, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt, a szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali liberális Merec párt és a jobboldali-szekuláris Izrael a Hazánk párt alkotta.

Izraelben három éven belül már az ötödik választás a keddi.

A centralista-jobboldali kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetői júniusban állapodtak meg a kneszet feloszlatásáról a koalíció szétesése miatt. Jelenleg Jaír Lapid eddigi külügyminiszter, a Van Jövő párt vezetője tölti be az ügyvezető kormányfő szerepét.

Magas részvételi arány

Az Izraeli Központi Választási Bizottság közölte, hogy délig 1 925 393 izraeli választópolgár élt demokratikus jogával. Az előző választásokon, tavaly tavasszal a szavazati arány eddig az időpontig csak 25,4 százalék volt.   

A választási bizottság elnöke több rendhagyó eseményről is tájékoztatott: az ultraortodox Beitar Ilit nevű városban az egyik szavazóhelyiség titkára rávette a választókat, hogy egy bizonyos pártra szavazzanak. Az esetet azonnal jelentették, leváltották a titkárt és kitiltották a választási bizottság alkalmazottai közül.   

Egy másik ultraortodox választókörzetben reggel befújták paprikasprayvel a választóhelyiséget, és ezért máshová tették át a voksolást. Ezen a helyen sokan nem fogadják el Izrael állam létét, mert úgy vélik, csak a Messiás eljövetelekor alakulhat meg a zsidók országa.   

A vezető politikusok már szinte mind leadták szavazataikat. Jaír Lapid miniszterelnök először meglátogatta édesapja, Tomi Lapid sírját, majd Tel-Aviv északi, Ramat Avív nevű negyedében voksolt. "Ezen a választáson a jövő és a múlt között kell dönteni. Menjenek szavazni gyermekeink és országunk jövőjéért" - szólította föl a választásra a lakosságot Lapid.   

Legfőbb riválisa, Benjamin Netanjahu ellenzéki vezér Jeruzsálemben szavazott, és voksolásra biztatta a Likud szavazóit. Arra figyelmeztetett, hogy szerinte a választások első óráinak magas részvételi aránya a balcentrum táborának kedvezhet.  "Egy kissé aggódom, de remélem, a minket meghallók segítségével a nap mosollyal fog véget érni" - mondta Netanjahu.   

Izraelben három és fél éven belül már ötödször rendeznek parlamenti választásokat kedden. A közvélemény-kutatások szoros eredményt ígértek, illetve a Netanjahut támogató, és az ellene felsorakozott pártok közötti patthelyzet fennmaradását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában