Azonnali kérdések

2022.11.02. 15:22

Orbán Viktor: kiállunk a rezsicsökkentés mellett! (videó)

A rezsicsökkentés jó politika, megvédjük a családokat – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, ami azt jelenti, hogy minden magyar család körülbelül 181 ezer forintot kap a támogatott rezsin keresztül – minderről Orbán Viktor kormányfő beszélt az azonnali kérdések órájában szerdán az Országgyűlésben – írja az Origo.

A miniszterelnök Arató Gergelynek (DK) azt válaszolta, hogy amikor Arató államtitkár volt 2010-ben, a fizetésekhez viszonyítva a magyar családoknak volt a legdrágább az áram és gáz ára. Most pedig az Eurostat adatai szerint a gáz- és áramár tekintetében egyedül Magyarországon nem emelkedtek az árak. A rezsicsökkentés egy jó politika, és meg tudjuk védeni a családokat. A magyar családok többsége a védett kategóriába tartozik – tette hozzá.

Orbán Viktor kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya kitart a rezsicsökkentés mellett. Minden magyar család havi szinten 181 ezer forintot kap a támogatott árak keretében. Mindez nagy teljesítmény, és meg kell becsülni – mondta a kormányfő. Emlékeztetett arra, hogy

Arató megszavazta az orvosok és ápolók 13. havi fizetésének az elvételét, a fizetős egészségügyet, a 13. havi nyugdíj elvételét és a tandíjat is.

Orbán Viktor: a legdrágább energia a zöldenergia

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) azt válaszolta, hogy a rezsivédelmi alapba kerül minden egyes költségvetési többletforrás. 2020 januárjában, 2021 januárjában és 2022 januárjában volt 10 százalékos tanári béremelés – tette hozzá. Ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat, akkor évente 10 százalékos tanári béremelés lesz, ha megkapjuk, akkor ennél lényegesen magasabb mértékben nőnek majd a tanári bérek – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma a legdrágább energia a zöldenergia, míg a legolcsóbb az atomenergia.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

minden egyes többletfillért a rezsicsökkentésre kell fordítani.

Ha lesz uniós támogatás, akkor a pedagógusok esetében gyorsabb ütemben tudunk bért emelni – tette hozzá. Ne akadályozzák Brüsszelben a Magyarországnak járó kedvező döntést – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor Bedő Dávidnak (Momentum) azt válaszolta, a felesége írásban fog válaszolni a képviselőnek azzal kapcsolatban, hogy mennyi rezsit fizet.

Bedő figyelmébe ajánlotta, hogy nem lakik állami rezidencián, pedig erre törvényi lehetősége lenne.

Magánlakásban él, és nem az adófizetők fizetik az ő rezsijét – tette hozzá.

Gyurcsány fizetőssé akarta tenni az idősgondozást

Orbán Viktor Dudás Róbertnek (Jobbik) azt válaszolta, a Szerencsejáték Zrt. bevételei a költségvetésbe kerülnek, és azt nem lehet újraosztani más állami vállalatok felé. A Posta veszteséges működést produkál, és az állam támogatást sem tud adni, mert az Unió azt tiltja – tette hozzá.

A Posta teljes belső megújítása révén lehetne csökkenteni a veszteséget, és erre kérte a Jobbik támogatását.

Orbán Viktor azt is válaszolta Dudás Róbertnek, hogy a Mol nem egy állami cég, és nem azért vezették be az ársapkát, mert a Mol állami cég lenne, hanem annak ellenére.

Orbán Viktor Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt válaszolta, a Gyurcsány-kormány tervei között szerepelt, hogy fizetőssé teszik az idős gondozást az állami keretben. „Kérem, kerülje a „megdögöl” szó használatát, mert ez tiszteletlen és visszatetsző. Mi munkaalapú gazdaságot építünk, és ezért ha a magángazdaság nem tud munkát adni, akkor az állam segítsen” – tette hozzá.

„Ma 4,7 millió ember dolgozik. A szociális szolgáltatások területén 3,5-szer több pénz jut, mint 2010-ben” – tette hozzá.

Orbán Viktor: háromszorosára nőttek a szociális kiadások, egymillió munkahely jött létre

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy semmilyen új stadionépítés nem lesz, és erről döntés sincs. A következő évi költségvetésben háromszor annyi szociális kiadás szerepel, mint 2010-ben. A szociális ellátást az ország fejleszti, és nem leépíti – tette hozzá. Orbán Viktor Toroczkai Lászlónak (Mi Hazánk) azt válaszolta,

az elmúlt 12 év gazdaságpolitikája kifejezetten sikeres volt, mert egymillió új munkahely jött létre 12 év alatt.

A magyar kkv-k 10-szer többet kaphattak, mint a multik az elmúlt években – tette hozzá. A vendégmunkásokról azt mondta, hogy annyi engedélyt adnak ki, ahány betöltetlen állás van, mert a munkák egy részét a magyar állásnélküliek nem végzik el. A nyugati cégek által behozott technikára azonban továbbra is szükség van – mondta a kormányfő.

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a képzett munkaerőben hisznek. A befektetők sem az olcsó munkaerőért jönnek – mondta a kormányfő. Egyre többen jöttek vissza az elmúlt években, ma már nagyobb a minimálbér, mint a Gyurcsány-kormány idején az átlagbér.

Ekkortól indulhat a nagy modernizáció

Orbán Viktor Keresztes László Lórántnak (LMP) azt válaszolta, 16 ezer milliárd forintért lehetne megújítani a villamosvezeték-rendszert. Mindezek mellett az ivóvízrendszer átalakítása is több száz milliárdba kerülne.

„Ezekről a kérdésekről a mostani helyzetben a 2024-es költségvetésben lehet majd tárgyalni, és a modernizáció akkor kezdődhet.”

A kormányfő arról is beszélt, hogy a szélenergia tekintetében nem hozott döntést. Orbán Viktor megismételte, hogy a zöldenergia a legdrágább, mert

ha nincs nap és szél, akkor a feszültséget a rendszerben fenn kell tartani, és ehhez vásárolni valahonnan energiát, és az nem olcsó.

Orbán Viktor Kordás Lászlónak (DK) azt válaszolta, hogy amikor ők kormányoztak, akkor az átlagbér alacsonyabb volt, mint a mostani minimálbér. Az elmúlt 12 évben a magyar gazdaság sikeresebb volt, mint az önök kormányzása idején – tette hozzá. A munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük a minimálbérről – mondta a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 8 év alatt a baloldali kormányok mindössze 23 ezer forinttal emelték a minimálbért.

Fidesz: menteni a rezsit Gyurcsányéktól kell

„Menteni a rezsit Gyurcsányéktól kell” – kommentálta a Fidesz közleményben azt, hogy a DK szerdán támogatást kért a párt által indított rezsimentő alapba.

A kormánypárt azt írta, a baloldal el akarja törölni a rezsicsökkentést, és a „titokzatos dollárokért cserébe ész nélkül támogatja a szankciókat, amellyel elzárnák a gázt, az olajat és az áramot is a magyar lakosság elől”.

„Igazán megható, hogy Gyurcsányék a saját bankszámlájukra kérnek rezsitámogatást, hogy karácsonykor néhány családdal sajtófotózkodhassanak, de ha rajtuk múlna, minden egyes magyar család és minden nyugdíjas havi 181 ezer forinttal többet fizetne a rezsiért” – fogalmaztak.

Egész Európában Magyarországon a legalacsonyabb a gáz ára, az Eurostat legfrissebb jelentése is igazolja, hogy mindenhol emelkedett a gáz ára, Magyarország az egyedüli kivétel – hívta fel a figyelmet a Fidesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában