Őszi félidő

2022.11.02. 06:44

További fontos döntések várhatók az Országgyűlésben

Az elmúlt időszakban olyan fontos törvényeket fogadott el az Országgyűlés, mint az Európai Unióval történő megegyezéshez szükséges módosítások megszavazása vagy a veszélyhelyzeti törvény megváltozása – ismerteti a Magyar Nemzet.

Képviselők az Országgyűlésben

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Ma folytatja a munkáját a parlament, a hét egyetlen ülésnapján pedig a politikai vitáké lesz a főszerep – írja a lap. Az ülés délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezután kérdések következnek, majd várhatóan 14 óra után kezdődik az azonnali kérdések órája, ahol a kormány tagjainak tehetnek fel kérdést a képviselők. Továbbá délután megkezdődik a baloldali képviselők által beterjesztett, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről szóló javaslat parlamenti vitája.

Megjegyzendő, hogy félidejéhez közelít az őszi ülésszak, a munka eddigi középpontjában pedig az Európai Unióval kötendő megegyezéshez szükséges javaslatok elfogadása volt. Még október 10-én a parlament szavazott a Nemzeti Integritás Hatóság felállításáról, amely szerv az európai uniós források felhasználásának szabályszerűségét ellenőrzi majd. Emellett létrehoz egy Korrupcióellenes Munkacsoportot is, amely a meglévő korrupcióellenes intézkedéseket is vizsgálja és javaslatokat is megfogalmaz majd.

Egy Alkalmassági Bizottságot is életre hívott a törvény, amely az előző két szerv munkáját véleményezi majd. A parlament elfogadta az euró­pai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes törvények módosítását is. Egy törvényben a vagyonkezelő alapítványokat szabályozzák, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladatait módosítják, a jövőben pedig az ­uniós csalás elleni hivatallal (OLAF) szorosabban együttműködik majd a NAV, valamint egy másik törvény a jogszabályok előkészítése kapcsán tartalmaz módosításokat.

Várhatóan a következő hetekben fontosak lesznek az uniós források megszerzése érdekében tett törvényjavaslatok a Tisztelt Házban. Említésre méltó, hogy a baloldal folyamatosan akadályozni próbálta a megegyezést Brüsszellel, amit az is bizonyít, hogy a balliberális képviselők az említett javaslatok elfogadását nem támogatták.

Az őszi ülésszak eddigi krónikájához tartozik, hogy a Tisztelt Ház szavazott arról a kormánypárti előterjesztésről, miszerint november 1-jétől a kormány a veszélyhelyzet harminc napon túli meghosszabbítását az Országgyűléstől alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti. A novembertől hatályos jogszabály szerint a felhatalmazás többször is megadható.

Az ülésszak során a napirend előtti felszólalások alatt – ami rendre az éles politikai viták terepe a kormány és az ellenzék között – többször is előkerült a baloldal kampányfinanszírozási botránya. A kormánypárti képviselők rendre hangot adtak azon véleményüknek, hogy a guruló dollárok ügyében vizsgálat szükséges, amit a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is támogatott.

Az ülésszak eddigi munkájáról sokatmondó, hogy több baloldali képviselőnek is felfüggesztették a mentelmi jogát, büntetőügyben való érintettség miatt. Elvesztette a mentelmi jogát – többek között – Fekete-Győr András, a Momentum bukott elnöke, Hadházy Ákos baloldali képviselő, aki csak októberben tette le parlamenti esküjét, miután az Országgyűlés májusi alakuló ülését bojkottálta, valamint Csárdi Antal, az LMP, illetve Hegedüs Andrea, a Demokratikus Koalíció képviselője is.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában