Félidő

2022.11.10. 21:18

Trump: személyes szempontból ez egy nagy győzelem volt

Még mindig nem dőlt el a két ház összetétele, a pozíciókért folytatott verseny azonban már megindult - írja a Magyar Nemzet.

Donald Trump volt amerikai elnök és felesége, Melania Trump távozik a Florida állambeli Palm Beach egyik szavazóhelyiségéből 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások napján

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Harnik

Biden készen áll a közös munkára, Donald Trump szerint a csalódottság ellenére ő személyesen győzelmet aratott − így értékelték a főszereplők a félidős választásokat. Habár a képviselőház és szenátus pontos összetétele még mindig nem ismert, a vezető pozíciókért folytatott versengés már kezdetét vette. A törvényhozás alsóházának elnöki székéért Kevin McCarthy, a kongresszus kisebbségi csoportjának vezetője száll ringbe legesélyesebbként, azonban korántsem biztos, hogy el is nyeri azt.

Készen állok a közös munkára és a kompromisszumra a republikánusokkal − jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. A választások eredményét értékelve elmondta, erősen szerepeltek a demokraták, ugyanakkor érzékelték a választók aggodalmait az ország problémáit illetően, melyeket a jövőben igyekeznek orvosolni. Az elnök 2024-es jelöltségéről szólva annyit mondott, az a szándéka, hogy újra megmérettesse magát. 

Az elsöprő republikánus győzelem elmaradása miatt támadások középpontjába kerülő Donald Trump korábbi elnök saját közösségi oldalán, a Truth-on értékelte az eredményeket. 

Bizonyos szempontból a választások csalódást keltőek voltak, személyes szempontomból viszont nagyon nagy győzelem volt

írta Trump. Az általa támogatott jelöltek közül 219-en nyertek, azonban számos csatatér államban és körzetben alulmaradtak, amiért pártján belül is sokan őt teszik felelőssé.

Habár Biden a republikánusokkal folytatott közös munkáról beszélt, még mindig nem dőlt el, kié lesz a többség a törvényhozás két házában. A republikánusok eddig 209 helyet szereztek meg a képviselőházban, szemben a demokraták eddig bezsebelt 192 helyével, így szinte biztos, hogy jobboldali többség − ehhez 218 mandátum szükséges − lesz az elkövetkező két évben a kongresszus alsóházában. 

A szenátusban ennél kérdésesebb a helyzet: a republikánusoknak 51 helyre van szükségük a fölény megszerzéséhez, míg a demokratáknak elég 50 (mivel ők adják az alelnököt), azonban itt egyáltalán nem egyértelmű, hogy a Republikánus Párt meg tudja nyerni a még el nem dőlt államokat. 

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában