Átgondolatlanság

2022.12.21. 07:34

A Lánchíd után a Szabadság hídról is kitiltanák a személyautókat Karácsonyék

A Lánchíd részleges átadásával kapcsolatban felvetődött, hogy a főváros vezetése a Szabadság hidat is lezárhatja.

Villamoskiállítás az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó autómentes hétvége idejére lezárt Szabadság hídon 2022. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A városszervezés egy komplex rendszer, nem lehet ötletelni különféle hidak lezárásával hatástanulmányok készítése nélkül – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottság alelnöke azzal kapcsolatban, hogy a városvezetés részéről felvetődött a Szabadság híd lezárása.

Néhány nappal ezelőtt, szintén a Magyar Autóklub részéről Kovács Kázmér a hirado.hu-nak nyilatkozva rámutatott: a közlekedés rendkívül fontos, és ha ezzel problémák adódnának, akkor sokak élete lehetetlenülne el. A szervezet jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke kifejtette, jelenleg hivatalosan több alternatívát is vizsgál a főváros: még a Szabadság híd lezárása is szóba került, de a Magyar Autóklub ezt is ellenzi.

Az autósok egy budapesti híd lezárásával összesítve körülbelül harmincezer kilométerrel kénytelenek többet autózni – tette hozzá Kovács Kázmér. Sem az autósok teljes kitiltását, sem a Lánchíddal párhuzamosan a Szabadság híd egyirányúsítását nem tartják kellően indokoltnak. A bizottsági elnök korábban azt mondta: ezen elképzelés megvalósítása újabb lépés lenne az autósok fokozódó kiszorításához vezető úton, főleg ha a lezárásokat semmilyen alternatív útvonallal, egy újabb Duna-híd megépítésével nem kompenzálják.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke a lap megkeresésére kifejtette: a Szabadság hídra alapvetően a rajta átmenő villamosok miatt van szükség. Ha viszont rendezvény helyszínéül szolgál, elsősorban nyáron, akkor ideiglenesen le lehet ugyan zárni a hidat, de ebből nem lenne jó rendszert csinálni. Szerinte nincs értelme az átkelőt a személyautó-forgalom számára egyirányúsítani vagy onnan teljesen kitiltani az autókat.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában