Ukrán válság

2022.12.30. 06:29

Bradley típusú harckocsikat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

Nem csitul a fegyverdörgés Ukrajnában, élő közvetítésünk az Origo nyomán az orosz–ukrán háború 310. napjáról.

Ukrán katonák pózolnak T-80-as tankjukon valahol Kelet-Ukrajnában

Forrás: AFP

Fotó: Sameer Al-Doumy

A fehéroroszok szerint nem véletlenül lépett a légterükbe a lelőtt ukrán rakéta

A fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára pénteken egy orosz állami hírportálnak adott interjúban kijelentette: nem valószínű, hogy az előző nap lelőtt ukrán légvédelmi rakéta véletlenül lépett be az ország légterébe, a legvalószínűbb, hogy szándékosság volt a rakétaindítás mögött.

"Kijev minden eszközzel regionális konfliktust akar kiprovokálni. Ennek példája a minapi incidens az ukrán SZ-300 rakéta lelövésével. Kevés okunk van azt hinni, hogy (a rakéta) véletlenül lépett a légterünkbe. Minden jel szerint valakinek a terve valósult meg"

 - idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség az interjút, amelyet Aljakszandr Valfovics a Sputnik Belarus hírportálnak adott.

Csütörtök este Kijev jelezte: nem zár ki egy szándékos orosz provokációt, amellyel Fehéroroszországot be akarják vonni a háborúba.

"Az ukrán fél nem zár ki egy szándékos provokációt a terrorista orosz állam részéről, amely úgy állapította meg robotrepülőgépei röppályáját, hogy a fehérorosz terület feletti légtérben kelljen elfogni őket"

 - olvasható a védelmi minisztérium közleményében. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy kész részt venni az incidens körülményeinek "objektív" kivizsgálásában.

A fehérorosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a fehérorosz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán SZ-300 típusú föld-levegő légvédelmi rakétát a Breszt megyei Harbaha település közelében, mintegy 15 kilométernyire a fehérorosz-ukrán határtól. Az incidens miatt a minszki külügyminisztériumba kérették Ukrajna nagykövetét.

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság az ukrán hadvezetés ellen Mariupol ügyében

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és az ukrán hadvezetés több más tagja ellen azon a címen, hogy Mariupolban tiltott harci eszközöket és módszereket alkalmaztak – közölte pénteken a hatóság sajtószolgálata.

Az ukrán hadsereg által az azovi-tengeri kikötővárosban elkövetett bűncselekmények kivizsgálására létrehozott törzs pénteki ülésén elhangzott, hogy Mariupol teljes átvizsgálása eredményeképpen több mint háromezer civil holttestére bukkantak, a városnak okozott kár pedig a becslések szerint 176 milliárd rubel (mintegy 925 milliárd forint).

„Mivel a civileknek állt módjukban elhagyni a várost, és élelem után kutatva jártak, élő céltábláivá váltak az ukrán büntetőosztagosoknak, akik különböző típusú fegyverekkel gyilkoltak. Csak 2022 áprilisában 51 civil holttestét találták meg az ukrán csapatok által elhagyott állásokban, a város teljes felszabadítása és ellenőrzése után pedig számuk meghaladta a háromezret” – áll az SZK jelentésében.

Ukránok egy lebombázott híd lábazatánál eveznek a Sziverszkij-Donyec folyón a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Sztarji-Szaltiv településnél 2022. december 29-én
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Az orosz hatóság szerint az ukrán nemzeti gárda szándékosan akadályozta a civilek evakuálását a városból. A vizsgálóbizottság azt állította, hogy a polgári halálesetek kivizsgálásának eredményei szerint az ukrán hadsereg részese volt a lakosok lelövésének. A jelentés javaslatot tett a Mariupolban megölt személyek DNS-adatbázisának létrehozására, amely segítené a nyomozást, és a hozzátartozók is megtudhatnák, mi történt eltűnt szeretteikkel.

Az orosz hatóság szerint az ukrán fegyveres erők jogsértést követtek el azzal, hogy „a várost és annak polgári infrastruktúráját szándékosan katonai célokra használták fel”. Ezzel kapcsolatban az SZK tiltott harci eszközök és módszerek alkalmazása címén büntetőeljárást indított Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Pavljuk altábornagy, műveleti parancsnok, Jurij Szodol altábornagy, a keleti operatív-taktikai hadseregcsoport parancsnoka, Jurij Lebegy altábornagy, az ukrán nemzeti gárda parancsnoka, Denisz Slega ezredes, a gárda 12. műveleti dandárjának parancsnoka és Denisz Prokopenko őrnagy, a gárda 12. dandárjához tartozó Azov önálló különleges egység parancsnoka ellen.

Az SZK közölte, hogy új adatokat kapott a külföldi „zsoldosoknak” az ukrán fegyveres erőkben való részvételéről. A hatóság szerint az ukrán katonákat német oktatók képezték ki épületek ostromára külföldi fegyverek használatával.

Az SZK szerint az Oroszország által elcsatolt Donyecki és Luhanszki Népköztársaság infrastruktúrájában keletkezett kár elérheti a 228 milliárd rubelt (1210 milliárd forintot).

Mariupolban tavasszal, az Ukrajna elleni orosz invázió elején folytak harcok, amelyek következtében az ENSZ becslése szerint a város lakóépületeinek akár 90 százaléka is elpusztult. Az orosz erők nyárra a várost elfoglalták, majd a Donyecki Népköztársaság részeként az Oroszországi Föderációhoz csatolták. Ezt a döntést a nemzetközi közösség és Ukrajna nem ismeri el, utóbbi a várost „ideiglenesen megszállt területnek” tekinti.

A fegyverszállítások jelentik a leggyorsabb utat a békéhez

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra szólította fel a nyugati szövetségeseket, hogy továbbra is szállítsanak fegyvereket Ukrajnának.

„Paradoxnak hangozhat, de az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás a leggyorsabb út a békéhez”

– fogalmazott a norvég diplomata csütörtökön. Stoltenberg szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt „meg kell győzni” arról, nem győzhet, nem foglalhatja el az egész országot.

A harkov megyei bombázásoknak is vannak civil áldozatai

A pénteki nagyszabású orosz rakétatámadásokat követően a harkov megyei Katerinyivkában két ember meghalt, ketten pedig megsebesültek – közölte Kirillo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Vizet szállít kannával egy nő a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Sztarji-Szaltiv településen 2022. december 29-én. A helyi lakosok hat hónapja áram és vezetékes víz nélkül élnek
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Orosz katonai szóvivő: az ukrán hadiipart és utánpótlást célozta az orosz rakétatámadás

Az orosz fegyveres erők csütörtökön nagy erejű, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán hadiipar működését támogató katonai igazgatási és energetikai létesítményekre – mondta el Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csütörtöki támadás sikeres volt, és az összes kijelölt létesítményt eltalálták. A csapás következtében leállt a haditechnikai eszközök és lőszerek gyártása és javítása, valamint az ukrán hadsereg tartalékosainak az ország nyugati régióiból történő átcsoportosítása, és elakadt a külföldi fegyverek vasúti szállítása is.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán Kupjanszk irányában mintegy hatvan katonát, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Liman irányában több mint negyven ukrán katonát, négy páncélozott harcjárművet és öt egyéb járművet, Donyeck környékén mintegy félszáz katonát, három páncélozott személyszállítót és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint 70 katonát, öt páncélozott harcjárművet és hat járművet veszítettek.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők a jelentés értelmében 73 tüzérségi egységre, valamint 86 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer egy radarállomását, két amerikai gyártmányú AN/TPQ-50 ellentűzradart, két 2C1 Gvozgyika önjáró tarackot, egy Grad sorozatvetőt, valamint D-20-as és D-30-as ágyúkat.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet és két Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig hat támadó – köztük három Tu-141-es Sztrizs típusú – drónt, nyolc egyéb, pilóta nélküli ukrán légi járművet, egy Bayraktar-TB2 típusú, nyolc HIMARS- és Uragan- rakétát, valamint lelőttek egy amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 355 repülőgépet, 196 helikoptert, 2756 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7313 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 954 sorozatvetőt, 3746 tábori tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7827 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más források nem erősítették meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből és Enerhodarból jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A Readovka.ru portál hivatalos forrásra hivatkozva közölte, hogy Donyeckben az ágyúzás következtében életét vesztette Jevgenyij Ribakov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai vizsgálati osztályának helyettes vezetője. Az orosz Fekete-tengeri Flotta fő kikötőjének otthont adó Szevasztopolban reggel működésbe lépett a légvédelem.

Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki és Luhanszki Népköztársaság parlamentje pénteken egyhangúlag új alkotmányt fogadott el, amely a helyinek az orosz jogrenddel való harmonizálása mellett egyebek között előírja, hogy a régió kormányzóját ezentúl nem közvetlen, hanem parlamenti szavazással fogják megválasztani.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy pénteken ukrán támadás érte Sebekino és Vjazovoje települést. Mint mondta, a régióban a konfliktus kezdete óta ukrán belövések következtében 22 civil vesztette életét, további száz pedig megsebesült. Emellett több mint 1600 lakás és lakóház semmisült meg részben vagy teljesen, körülbelül hétezer embert evakuáltak, 15 településen pedig, ahol az önkormányzat vészhelyzetet hirdetett ki, gyakorlatilag nem maradtak lakosok. Gladkov elmondta, hogy a problémák kezelésében a központi kormányhoz fordult segítségért.

Több bomba is becsapódott a Csernyihivbe, egy ember meghalt

Kirillo Timosenko, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője a Telegramon azt írta, hogy egy ember meghalt az észak-ukrajnai Csernyihiv régióbeli Szemenivkában történt bombázásban.A megszállók ágyúzzák a települést. Három találatról tudunk. Elment az áram a városban. Egyelőre egy halottról van információnk – nyilatkozta Kirillo.

Hszi Csin-ping kínai elnök tavasszal Oroszországba látogat

A Reuters jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt mondta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatására számít 2023 tavaszán. Putyin az állami televízióban közvetített két vezető videokonferenciájának bevezetőjében elmondta, hogy a két ország katonai együttműködésének elmélyítése a cél.

A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által 2022. december 30-án közreadott kép egy SZ-300-as ukrán rakéta maradványáról egy szántóföldön a fehéroroszországi Harbaha település közelében december 29-én. A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a fehérorosz légvédelem lőtte le az ukrán rakétát
Fotós: Vadzim Yakubionak

16 orosz drónt semmisített meg az ukrán légvédelem az éjszaka

December 29-ről 30-ra virradó éjszaka az ellenség iráni gyártmányú „Shahed-131/136” kamikaze drónokkal támadta meg Ukrajnát délkeleti és északi irányból. Mind a 16 kamikaze drónt megsemmisítették az „East” és a „Center” légi parancsnokságok, valamint az Ukrán Védelmi Erők más légvédelmi egységei.

Közel 1200 civil holttestét találták meg

Donyeck, Mikolajiv, Herszon és Harkiv régiók elfoglalt területein a rendfenntartók 1116 civil holttestére bukkantak, köztük 31 gyermekére – jelentette az Országos Rendőrség.

Leváltották az egyik orosz parancsnokot

Jevhen Nyikiforov altábornagy veszi át az Orosz Erők Nyugati Csoportja (ZGV) parancsnokságának vezetését Ukrajnában. Ő lesz az egység legalább negyedik parancsnoka az invázió óta, Szerhij Kuzovlev vezérezredest váltja, akit mindössze három hónapja neveztek ki.

Amerika 2023-ban is milliárdokat költ majd a háborúra

Joe Biden aláírta a 2023-as évi költségvetési tervet, amely 1700 milliárd dollárt irányoz elő. Ebből 44,9 milliárd dollárt a tervek szerint Ukrajna és a NATO-szövetségesek támogatására fordítanak majd.

10 drónt lőtt le az ukrán hadsereg

Az ukrán keleti hadműveleti parancsnokság jelentése szerint légvédelmi rakétaegységei a szárazföldi erők légvédelmi egységeivel együtt kilenc Shahed típusú drónt és egy Marlyn drónt semmisítettek meg Dnyipro és Zaporizzsja megyében.

Patthelyzet a fronton

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra. Kirilo Budanov a BBC brit közszolgálati rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában elmondta, hogy Oroszország „zsákutcába került” és jelentős veszteségeket szenved. Budanov elismerte ugyanakkor, hogy az ukrán fegyveres erők is nélkülözik a szükséges erőforrásokat, megakadt az előrenyomulás lendülete, ezért várják a mielőbbi, újabb fegyverszállítmányokat.

Légiriadó Kijevben, Cserkasziban és Kirovohradban

Három központi régióban és Kijev városában is aktiválták a légiriadókat az esetleges orosz dróntámadások miatt.

A kijevi város katonai igazgatása megerősítette, hogy a légvédelem aktív, és arra szólította fel a polgárokat, hogy maradjanak óvóhelyen.

Nagy-Britannia bombahatástalanító készleteket küld Ukrajnába

Nagy-Britannia pénteken közölte, hogy a legutóbbi katonai támogatás keretében több mint 1000 fémdetektort és 100 készletet adott át Ukrajnának a bombák hatástalanításához, hogy segítsenek az aknamezők megtisztításában. A német Vallon cég által gyártott fémdetektorok segíthetnek a katonáknak biztonságos útvonalak megtisztításában és kialakításában – közölte a védelmi minisztérium.

Több mint 12 ezren érkeztek csütörtökön

Magyarország területére 2022. december 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6372 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5821 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A belépők közül a rendőrség 245 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 29-én 165 ember, közülük 47 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Orosz drónokat lőttek le Kijevben

A kijevi régió kormányzója, Olekszij Kuleba arról számolt be, hogy a légvédelmi erők december 30-án a hajnali órákban lelőtték az összes orosz drónt, amelyek a térség infrastrukturális létesítményeit célozták.

Az előzetes jelentések szerint egyik drón sem érte el a célját.

Bradley típusú harckocsikat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

A Bloomberg információi szerint az Egyesült Államok fontolgatja, hogy Bradley típusú tankokat küld Ukrajnába egy katonai támogatási csomag részeként.

Bradley típusú amerikai harckocsi valahol Szíriában
Fotós: Delil Souleiman / Forrás: AFP

Hírfolyamunk az Origo és az MTI hírei alapján készül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában